27.2.2012

41 megapixel???

Alltså dagens Nokia-nyhet: Den nya Nokia Pure View 808-telefonen har en kamera med 41 megapixlar. FÖRTTIOEN MEGAPIXLAR!? Inte ens professionella fotografer som fotar med systemkameror behöver sådana mängder, varför skulle en telefon behöva det?

Jag har jobbat i fotoaffär i många år och där märkte man nog vilka kunder som förstod något av kameror på riktigt och vilka inte gjorde det. Iltasanomat skrev det ganska bra:

"Hurjat megapikselimäärät eivät perinteisesti ole tehneet vaikutusta valokuvauksen ammattilaisiin ja megapikselimäärien mainostaminen koetaan lähinnä asiaan perentymättömien kuluttajien houkutteluna uuden kalliin laitteen äärelle."

Om man läser sig in lite mer så får man veta att det verkligen finns 41 megapixlar men att de alla inte sparas, 7 megapixlar slås ihop till 1 megapixel. Alltså motsvarar bilden egentligen ca. 5 megapixlar, som ju inte är något konstigt antal i kameratelefoner nu mera. Liksom vah?


Ovan ser ni en bild som är tagen med 808:an (från Nokias Flickr-sida). Alla deras testbilder är så klart tagna i bra ljusförhållanden. Kameratelefoners problem brukar vara foton i mörkt. Blixten gör bilderna galet fula. Men t.o.m. min iPhone 4 som redan är en flera år gammal modell tar bra bilder i dagsljus.

Om man sen tänker på hur mycket problem Nokia har haft så känns det som att de skulle ha så mycket viktigare grejer att förbättra än kameran. Nå vi får hoppas att de lyckats med telefonen så att folk verkligen vill köpa den. Det är ju svårt att säga hur den fungerar om man inte testat. Man vill ju verkligen att Nokia ska lyckas rycka upp sig men den här grejen låter ju lite underlig och Nokias aktier har ju rasat idag. Sorligt.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!