29.2.2012

Den flummiga rådgivaren

Jag skulle skriva om rådgivningen (egentligen borde jag redan vara i säng). Vi har alltså en helt trevlig kvinna som rådgivare men hon är helt veke. Om jag skulle vara rådgivare så skulle jag skriva upp några rader efter varje besök om vad som har diskuterats och vad som inte ska glömmas bort följande gång. Och läsa det snabbt före jag har mottagning. Men hon verkar inte göra det.

Nu hade hon totalt glömt bort att kolla familjeförberedelsekurserna åt oss som hon lovade göra under vårt första besök förra året. Vi har ju ingen aning om när vi ska gå på sådant, det här är ju vår första graviditet. Idag frågade jag om kursen bara för att jag undrade när på våren den kommer att komma. Först sa hon "Aijaa men kollade vi inte dom där tiderna, eller hade dom inte kommit ännu då?". Eh, nä och nä. Hon gav glatt tiderna till följande kurs och jag frågade om kursen var på svenska (vi talade i början mycket om att vårt modersmål är svenska och att 3jorn inte känner sig bekväm på finska). Men hon hade tydligen helt glömt bort det.

Nå hon skulle kolla upp den svenska kursen och det visade sig att den första gången VAR IGÅR! Okej, det är inte hela världen att vi missar den första gången, verkligen inte, men hur mycket annat "glömmer" hon att berätta som vi inte fattar att fråga om?

Hon frågar också varje gång något i stil med "Gav jag dom där blanketterna åt er senast som ni skulle fylla i?" Borde hon inte veta själv vad hon gett till oss? Och så känns det inte som man riktigt får några ordentliga svar på frågor. Jag talade om den molande värken som jag kan ha på eftermiddagarna/kvällarna runt hela magen. Och om ryggsmärtorna som dykt upp under de senaste veckorna. Men hon bara gick till följande fråga utan att säga något. Jag vet att det säkert inte är något farligt, men hon kunde ju kanske berätta det för mig då? Man känner sig liksom helt tomhänt då man kommer ut från hennes rum. Eller nå, några blanketter ger hon ju alltid som hon sedan glömt bort följande gång.

Grrrr... Nä nu ska jag lugna ner mig och inte gå upp i varv. Månne inte vår bebis kommer ut som den ska fast tanten är råddig. Jag blir bara så irriterad på yra människor.

Vad har ni för erfarenheter med rådgivningen? Har ni varit nöjda?

13 kommenttia :

 1. Vetdu, man får byta rådgivningstant. Är ni inte nöjda så byt absolut. Finns ett tidbokningsnummer man kan ringa (hittas på esbo.fi), säg att ni vill byta till ngnannan svenskspråkig. Kan vara fiffigt att byta nu redan, för man går ju oftast till samma då babyn väl är ute också...

  VastaaPoista
 2. Hej! Måste bara säga att TACK för en bra blogg! Började läsa din blogg för bara någon vecka sedan men kommer definitivt att fortsätta göra det :) Och grattis till babyn!

  VastaaPoista
 3. Tycker du ska byta rdg tant,så där ska det inte vara.Jag väntar mitt fjärde barn och har råkat ut för flera olika versioner av rådgivningar.Den jag har nu är jättebra.Hon minns bättre än jag vad vi talat om,och jag kan ringa och säja att kommer du ihåg det och det,nu blev det så eller si,och hon vet precis vad jag pratar om.Man FÅR byta,lika som man får byta läkare om man inte är nöjd.

  VastaaPoista
 4. Just det, byt nu genast så behöver du inte orka med yret sen när bebis är här.

  VastaaPoista
 5. som jag skrev tidigare .. BYT!! jag själv har just bytt barnrådgivare för jag fick så i nerverna med Morris, så byt,du behöver ju inte säga det till henne direkt utan ring och berätta till mottagningen, ni ska ju ha ganska mycket med att göra med denna rådgivare så då vill man nog ha nån man tycker lite om iallafall =)

  /Tina

  VastaaPoista
 6. Som barnmorska tycker jag själv att de alltid borde vara barnmorskor som jobbar på mödrarådgivningen, men så är inte fallet i södra finland. Det är så störande med en massa flumm då man är förstföderska.
  Molvärken du upplever är troligtvis helt ofarlig. Om din mage samtidigt blir hård (=sammandragning) då du känner av molvärken så kan du ta de som din kropps sätt att säga att du ska lägga dig ner en stund och vila. Sköt om dig och magen :)

  VastaaPoista
 7. Bloggläsare1.3.2012 12.57

  Jag var på kursen och kan berätta mer om den gången ni missade om du vill. Vi har nästan samma datum så jag trodde jag skulle se dig där:-)

  VastaaPoista
 8. Säger som de flesta andra - byt hälsovårdare om hon känns jobbig! Det har du full rätt till! Sköt om dej!

  VastaaPoista
 9. Tack så jätte mycket för era kommentarer! Vi ska nog fundera på allvar på att byta. Jag kollade idag på nätet att det ska finnas ytterligare fem rådgivningstanter på den hälsostationen som vi går till så jag måste väl ringa till någon av dem. Tyvärr har vi ingen möjlighet till svenskspråkig rådgivning på den hälsostationen, men det var extra viktigt för oss att få gå på den svenskspråkiga familjeförberedelsen eftersom 3jorn inte känner sig bekväm på finska. Jag har inga större problem med språket.

  Jag är såklart orolig över vem vi kommer att få i utbyte. Den nuvarande är ju liksom trevlig och så... tänk om det blir någon värre? :D

  Bloggläsare - Oj tack du är snäll! Jag ringde familjecentret och hon där sa att det inte var så farligt att vi missade den första. Vi lär ska få någon bok där allt finns med. Upplevde du den första gången som nyttig och fick ni något ut av den?

  VastaaPoista
 10. Och här som vi bor i Södra Finland så ordnades det inte någon svenskspråkig familjeförberedelse kurs, så vi har inte ens gått en sådan. Vi kände oss inte alls bekväma heller med det finska språket och tyckte det var synd att inte få gå kursen, men nu har vi alla 3 endå överlevt fast vi inte har gått den. :)

  VastaaPoista
 11. kolla folkhälsans föreberedelse kurs- ja tyckte om den :)

  VastaaPoista
 12. Första rådgivningstanten var helt super, hon var barnmorska. Men då bodde vi på ett annat ställe och gick på Vallgårds hälsostation. Vi flyttader just innan första barnet föddes och gick hos den gamla (inte gammal :D) tanten tills ungen föddes.

  Då fick vi den här som vi gått hos med båda barnen och under min andra graviditet, hennes initialer är IO (vi går troligen på samma plats som ni). Hon är riktigt trevlig men jag uppfattar henne som lite osäker i vissa fall. Kanske det beror på att barnmorskan som vi hade till först var så erfaren och inte oroade sig eller oss över småsaker.

  Men ifall ni får henne, så är hon nog trevlig och Flickan gillar henne massor och får hjälpa till med att hämta vaccin och sånt från förrådet :)

  Min kompis hade gått hos någon annan "tant" som jag inte nu kommer ihåg namnet på, men hon hade också varit väldigt yr och sagt nu helt annat än vad hon sagt för 5 mån sen.

  VastaaPoista
 13. Bloggläsare2.3.2012 9.14

  Det var helt ok, ni missade nog inte så mycket. Det var en jättestor grupp så det var inte så mycket diskussion utan mest mellanmål och avslappning :-)
  Det bästa var väl att se att man inte är ensam och att veta att man får veta det "samhället" tycker att man borde få veta.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!