23.3.2012

Barnvagnsvetenskapen

Alltså det här med barnvagnar. Det verkar ju vara en hel vetenskap. Hur ska vi någonsin veta vad det är vi behöver? Jag har liksom väntat på en uppenbarelse, men vi är fortfarande lika förvirrade. Det finns ju liksom en miljon alternativ. Och jag har hört att man ibland måste vänta länge på sin vagn efter att man beställt den, så därför borde vi säkert börja ta i saken.

I senaste Vauva-tidningen fanns en vagnjuttu som jag önskade att skulle öppna vetenskapen för mig. Men nej, istället blev jag bara mer förvirrad. Sen om man frågar föräldrar om deras vagnåsikter så säger alla olika saker.

Min nuvarande tanke är att vi ska ha två vagnar. En kan vi köpa som ny och den andra som begagnad. En vagn ska vara en som är bra att promenera ute med. Liksom en perusvagn. Den andra ska vara någon sorts "resevagn" som är lätt att ta med i bilen och rouda med. Vi har ju ingen stor bil så därför skulle jag inte villa packa med perusvagnen varje gång vi ska någonstans med bilen.

Nu vet jag att ni alla kommer att ha olika åsikter, men kan ni ändå inte ge era bästa vagntips? Vad ska man tänka på då man skaffar barnvagn? Har ni råkat köpa "fel" vagn? Finns det någon butik med ett brett urval som ni kan rekommendera i huvudstadsregionen? Vilkendera vagnen skulle löna sig att köpa begagnad?

Äääääh.....

*poks* (huvudet exploderade just)

9 kommenttia :

 1. Far till lastentarvike i petikko de har bra urval och pröva er fram vilken som känns bäst att använda och inte lyssna så mycket på vad andra säger. Ni hittar nog den rätta.
  H: Tessa

  VastaaPoista
 2. De måste inte vara lastentarvike men någon liknande. Lycka till.

  VastaaPoista
 3. alltså, min åsikt är att skaffa en bra vagn, som går i snö, sand skog och city, lätt att få in i bussen och så, men efter 8 månader ca så kan man skaffa en bra sittvagn som är lätt att ta med på stan och då har jag mest haft liggvagnen hemma att sova i, för när din bebis kan sitta så vill han sitta och i en bra lätt och smidig sittvagn kan man även bra sova i om ni reser eller är på stan! så mitt råd är att, satsa inte för mycket pengar i den första vagnen utan satsa sen på en bra sittvagn med liggläge...den är åxo lättare att bära med sig! men det är vad jag tycker!

  / Tina

  VastaaPoista
 4. Jag tycker som du, det är suuuuper svårt med att välja:/ vi fick låna vår vagn som vi nu använder- en britax vigour + , med tre hjul:) funkar huippu bra när man promenerar, i buss, och i butiker:) en bra city vagn :) koppan är ganska liten tycker jag- men sittdelen får man jätte bra sedan fixat så att bebusin kan sova och vaken sen följa mera med :) för mig är det viktigt med en liten och lätt vagn, när man rör sig myki ute:)
  Sedan köpte vi billit en balkongsvagn- emmaljunga, den har inte handtage så att man kan ha det enlit längd- vilket är ett minus om mannen e lång å man själv ganska kort.. Men som balkongsvagn helt huippu, me stor koppa och bra sittdel med "hängsel" så när bebusin är tillräclit gammal kan ännu sova ute :)
  Till sibbo köpte vi även en begagnad vagn, inte en sån som jag skulle villa ha i stan- ganska klumpi- liknande nog som emmaljungan, men sittdelen är liksom "fast" och koppan kommer sen där in i den .. Svårt att förklara- men alltså fixut att köpa en sån vagn som har skillt koppan och sittdelen :) britaxen vi har fungerar super till båda endamålen tycker jag- och tar duper lite utrymme i bilen- man får bilstolen klickat fast i den när man går till matbutiken :) jag tycker om den, säger int att emmaljungan eller teutonian har nå fel, men di e mer kloboga, så att säga ;) men detta bara min åsikt :) britaxen påminner mycke om buga-boon :)
  -marika

  VastaaPoista
 5. Alltså jag håller på och skrapar ihop bilder på alla de vagnar vi (ok jag..) har haft under dessa åtta år, inspirerad av att du inte verkar tycka att det är underbart med vagnshopping. ;) Det är ju det bästa som finns! Nästan.
  Ska ni gå på grus/sandvägar, i skogen, eller mest på asvalt? Ska ni åka buss, kanske spåra eller tåg? Tänker du bara gå med den eller vill du kanske också springa med ungen i vagnen? Om du ska åka i kollektivtrafik kan det löna sig att kolla hjulbrädden, att den ryms bra in både genom dörrarna och om det redan är en tvillingvagn i bussen. Vi bor på ett så barntätt område att detta har varit viktigt. Ska ni mest trippa på asvalt är hjulstorleken inte så avgörande men ska ni klara er lite mer offroad kan det vara bra med lite större hjul. Trehjulingar med brett mellan bakhjulen är vanligtvis stabila men vi har en med smal bakaxel och den välter väldigt lätt om det inte är detdär platta underlaget undertill. Ska ni släpa saker med vagnen (matuppköp, picnickorg eller dyl), kolla på korgen undertill. Vi som inte har bil och fem personer behöver stor och tåligt att rouda mat med. Lufthjul eller inte? Lufthjul rullar mjukt och fint på alla underlag men kan plötsligt bli platta.. Vill ni att vagnen smidigt svänger med svängbara hjul framtill kanske? För mina sjuka handleder är detta skönt. Det finns fler och fler med också lite större svängbara hjul där framme. Ska vagnen lyftas (in på tåget eller bussen,bagageluckan)? Ta vikten i beaktande, babyn blir också fort tyngre, ja och skötväskan kan snabbt väga den med.. Heittoaisa är säkert bra, men trots mängden vagnar vi plöjt igenom har jag aldrig kännt att den behövs. När föds babyn? På sommaren blir väl svart snabbare varmt? Handbroms, själv är detta en sak jag saknar på vår nuvarande. Klick in med bilstolen är väldigt smidigt, då behöver du ju inte släpa med hela koppadelen om ni ska och shoppa, bara att stoppa in hjuldelen i bilen, inget väckande av den lilla.

  Äh,jag kan hålla på hur länge som hellst så jag tar en paus nu. :)

  O marika här ovan-teutonian behöver ju inte vara stora, deras fun är väl en av de smalaste modellerna på bara 54cm på brädden om jag minns rätt, fundera nämnligen mycket på den då vi sku köpa vagn till minstingen.

  Lastenvaunutukku,lastentarvike, lastenturva, det finns en hel del stora där i Varisto eller Petikko (blandar alltid ihop dem) som alla dessutom ligger rätt nära varandra. Prova, fråga,kläm och känn. Det är ni som ska skuffa omkring vagnen, det är ni som ska gilla den. Smaken är som baken. ;)

  Lycka till i djungeln! Minns också att det blir bra mycket billigare att köpa en sgs ny vagn begagnat sen då ni vet vad ni gillar.

  VastaaPoista
 6. Här ovan var många affärer nämnda redan, men Lastentarvike och Vauvapiste (eller nåt liknande) finns också i Tammisto här/där nära er :) Eftersom vi går mycket ute (med hundarna) och ofta offroad (och nu senaste vintrar har det inte ens behövt vara offroad) så har vår bastanta Emmaljunga varit helt obeskrivligt bra. Och dessutom tycker jag att det är så en barnvagn ska se ut :) Jag är inte riktigt någon Bugaboo människa ;)

  Därtill köpte vi resevagnen som går ihop med babyskyddet, så vi har den för det mesta i bilen och det är super lätt att klicka babyskyddet loss från bilen och lyfta över till vagnen utan att väcka babyn. Den är väldigt bra som butiksvagn och även som cityvagn om man åker in till centrum t.ex. (då det är torrt) men här hos oss skulle jag inte använda den som promeneringsvagn.

  Stora vagnen används ju här hemma för det mesta så den behövs inte roudas i bilen så ofta. Den har skilda ligg- och sittdelar och jag tycker den är väldigt smidig att köra fastän den inte har svängande hjul framtill. Och så har vi ju dubbelvagnen också, men den är kanske inte så aktuell för er just nu.

  Men här är vi ju nära, så välkommen och provköra både resevagnen och Emmaljungan om ni vill! :)

  VastaaPoista
 7. Juu- vill ännu alltså påpeka som Melli nämnde, att teutonians nya modeller är säkert huippun:) absolut inge fel me den eller emmaljunga märke- våra vagnar är alltså begagnade och årsmodellen typ 2000 och 2004, så vagnkunskapen ha gått huisit myki framåt sen de:) därför känns di kanske lite kloboga jämfört me britaxen :)
  -marika

  VastaaPoista
 8. Jag hade ett väldigt okomplicerat förhållande till det här med vagn. Jag utgick från att alla vagnar är helt okej. Och faktum är att nästan alla föräldrar jag någonsin har träffat har varit nöjda med sina vagnar.

  Min syster som hade fått barn ett drygt halvår före mig hade en Kronan-vagn och hon var väldigt nöjd med den så då köpte vi en likadan men i annan färg. Och vi har varit hur nöjda som helst. Ingrid blir fyra år i juni och vi använde vagnen senast igår. Den hade skild liggdel och sittdel, och sittdelen är stor nog för en mindre tonåring. Hon har fortfarande gott om plats i den.

  Lycka till! Ni kommer säkert att hitta en bra vagn. Lita på att det nog egentligen bara kan gå rätt. Och att det i värsta fall går helt fel och man får sälja den vagn som inte fungerade och köpa en ny!

  VastaaPoista
 9. Tusen tack för alla kommentarer och tips! Vi måste nog strax ta tag i saken. Försöker ännu ignorera det här en stund :D

  Fast en sak vet jag, jag vill absolut inte ha en vagn med tre hjul. Det är väl en bra början? :D

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!