4.3.2012

Twitter och Facebook tar inte ut varandra

Alltså det här med Facebook och Twitter. Det har jag funderat mycket på under senaste tiden. Twitter har varit sjukt kul ibland och jag har trivats där. Men ganska ofta tycker jag att Twitter är lite småtråkigt om inget speciellt händer. Och det tar absolut inte ut Facebook för det är två helt olika saker.

Men ändå känns det som Facebook tystnat. Folk uppdaterar och laddar upp bilder i långsammare takt än tidigare. Det kan hända att jag har någon underlig inställning i min FB som orsakar detta, men jag vet inte. Jag har alltid varit en aktiv Facebookare och också blivit lite mobbad över att jag uppdaterar ofta. "Joo man vet ju exakt vad du gjort och när du varit på wessan eller lagat mat." Nå det stämmer ju inte och ofta är det folk som själv uppdaterar väldigt sällan som har sagt något liknande.

Men vaddå? Är det inte därför Facebook finns? Att man uppdaterar och vet vad ens kompisar håller på med? Eller varför i hela fridens namn ska man hänga där om ingen uppdaterar, liksom? Stirra på sin tomma news feed?

Men sen igen, twittra får man göra hur många gånger som helst under dagen. Då blir folk inte störda. Här om dagen såg jag faktiskt en tweet där någon skrev att och undrade varför dennes kompisar på FB som uppdaterar ofta (kallade det visst för att spamma) inte kan skaffa Twitter och göra det där?

Som jag sa, Twitter och FB är helt olika saker i mina ögon. Jag vill gärna att mina kompisar skriver statusar eller laddar upp bilder på FB. Det är ju därför jag loggar in där. På Twitter däremot har jag väldigt lite av mina vanliga vänner. Twitter är ju stort i den finlandssvenska mediakretsen, men vanligt folk har ju inte hittat dit. T.ex. 3jorn, som alltid hänger med i de nya internetsvängarna, registrerade sig på Twitter bara för någon vecka sedan. Och jag undrar om han fortfarande är lika out som i början. Det tar ju en god stund före man fattar grejen och hittar de man vill följa där.

Enligt mig är Twitter som bäst under olika happenings, som t.ex. Melodifestivalen eller Eurovisionen. Då ger det ett väldigt stort mervärde att kunna följa med vad folk skriver om bidragen. Här om dagen uppstod också #SwedishSayings och #FinnishSayings en kväll på Twitter. Jag låg och skrattade i en timme i sängen åt tweetarna före jag kunde lägga bort telefonen. Det är Twitter som bäst.

6 kommenttia :

 1. Det HAR blivit tystare på fb, statusuppdateringar är helt out. Men chaten och meddelandefunktionen på fb använder jag mer än någonsin.

  Twitter är scary, alla kan läsa och fullt med folk man kanske kan ha nytta av i arbetslivet. Men så ids jag inte bara vara tråkigt saklig heller.

  VastaaPoista
 2. Facebook är nog lite out, men det är mer personilgt än twitter. Twitter är ändå skoj och det är nog där jag är mest online nuförtiden. Det är precis som du säger att det har tystnat. Men alla kan ju läsa twitter, så man kanske borde passa sig, men jag skriver om allt i alla fall :)

  VastaaPoista
 3. Intressant! Har också känt att FB stannat av lite. Kanske nyhetens behag lagt sig? Samtidigt är det som du säger, alla har inte hittat till Twitter ännu. Det är fortfarande många journalister och it-nördar som hänger där. Jag tror dock det sakta håller på att ändras, allt fler hittar till Twitter. Men tror inte heller det kommer att konkurrera ut FB helt, det har ju ett lite annorlunda syfte. FB är ändå mer slutet, och ett socialt umgänge med vänner och bekanta. Twitter kallas ju för en "micro blog" och det är ju just vad det är. Man är mer out there, helt enkelt. Kan kanske hända att allt fler skaffar Twitter, men då för att följa olika konton, utan att skriva så mycket själv - precis som man följer vanliga bloggar.

  Även många stora produktioner märker ju också marknadsvärdet i Twitter genom att skapa officiella hashtags, som #mel2012 tillexempel (är SVT själva som gått ut med den). Och tidningar, istället för att jaga kändiscitat, använder de sig ofta av twittercitat istället. Tycker det är sjukt kul och fascinerande. :)

  Själv älskar jag twitter, men försöker vara ganska restriktiv och inte alltför personlig.

  Nu ska jag sluta yra. Mvh, Twitternörden.

  VastaaPoista
 4. Eftersom det var jag som skrev den där tweeten känner jag mig tvungen att utveckla :) :

  Jag diggar både FB och Twitter, och har till rätt stor del olika människor i feederna även om de i viss mån överlappar (vilket också gör att jag "skäms" lite om jag skriver samma sak på många olika sociala media). Samtidigt vill jag absolut inte ignorera FB och människorna där bara för att jag också har Twitter.

  Men, jag syftade främst på en (rätt ny) FB-vän som alltså uppdaterar sin status kring 10-15 ggr dagligen, vilket leder till att hon är typ den enda jag ser i news feeden. Och även om mina FB-statusar sällan är av Nobel-kvalitet känns hennes "Är på rast", "Nu ska jag sova", "Hem från jobbet!"-statusar mycket mer Twitter-akitga än just Facebook. Om du alls förstår vad jag svamlar...?

  VastaaPoista
 5. Tack för era kommentarer!!

  Jessica - Jo det var faktiskt din tweet som jag såg. Men det intressanta var att jag såg den just efter att vi hade suttit med några kompisar och funderat på det här. Jag tycker nämligen att det här är ett jätte intressant fenomen och därför skrev jag ner lite tankar kring ämnet. Absolut inget illa menat mot dig alltså. Har hört motsvarande tankar från flere håll. Borde kanske skriva en avhandling? :D

  VastaaPoista
 6. Tog absolut inte illa upp, bara intressant att det diskuteras och reflekteras ju! :)

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!