23.5.2012

Bra och dåligt med graviditet

Nu har jag varit gravid ganska länge. Det känns som en evighet sen den dagen då vi bytte till vinterdäck och jag kissade på stickan som visade plus. Å andra sidan känns det som det var i går. Men nu tänkte jag lista bra och dåliga saker med graviditet.

Vi börjar med dom bra sakerna:

- Folk blir ganska snälla och hjälpsamma. Man får också närmare kontakt med sin familj och släktingar.

- Man behöver inte tänka på dieter utan får ha stor mage med gott samvete.

- Man får skaffa söta minimala babykläder.

- Mannen får dammsuga för ryggen håller inte.

- Mannen får plocka vitsippor till morsdagen för ryggen håller inte.

- Man får en jätte fin mage som man kan vara stolt över.

- Man får stora tissar. Fast de är inte alls i proportion med magen. Kanske senare?

- Man blir moderskapsledig och får göra ingenting med gott samvete.

- Man behöver aldrig tjafsa om vems tur det är att vara kusk då man ska ut till Sibbo på fest. Det är alltid jag.

- Det är spännande. Helt SJUKT spännande. Och man ser så innerligt fram emot sitt framtida liv.

- Man har den konstiga känslan av att min kropp skapades för att göra detta. (Den känslan kan också ganska snabbt växla till en förundran hur kroppen egentligen ska klara av detta).

- Ja och om allt går bra så får man en bebis efter avklarad graviditet.


Sedan de dåliga sakerna:

- Folk stirrar på en. I synnerhet då man är höggravid och kläderna minskar för att temperaturen stiger. Fast jag har nog alltid själv stirrat beundrande på gravidmagar. Måste sluta genast.

- Man blir lite av en sevärdhet: "Kom och visa magen någon dag!". Och man tänker "Men jag då?"

- Man längtar efter sin gamla kropp och att återfå kontrollen över kroppen. Man tittar avundsjukt på folk som joggar och är aktiva och längtar till att man själv igen kan göra vad man vill med sin kropp.

- Man kissar hela tiden. Det blir värre ju mer gravid man blir. Just nu kissar jag med 1-2 timmars mellanrum både dag och natt. Ska man till stan måste man planera rutten enligt var toaletterna finns. Ja, och eftersom man kissar hela tiden så konsumerar man otroliga mängder wc-papper och wessaspolningar.

- Man blir moderskapsledig. Vilket kan vara en liten chock.

- Man är alltid tre i sängen. Plus femton kuddar, tre täcken och några uppvärmda havrepåsar. Mannen finns också någonstans där och jag ser honom oftast på morgonen då jag slänger den stödande dynmuren åt sidan.

- Det är svårt att raka ben, lacka tånaglar och knyta skor. Då man rakar bikinilinjen så får man göra det i blindo och har ingen aning hur det blev.

- Man får klädkriser väldigt lätt då man går i samma preggokläder hela tiden. Man tittar längtansfullt på hyllorna med sina vanliga kläder och undrar när man ska rymmas i dom igen. Och lovar att aldrig mer klaga att man inte har något att sätta på sig sen då man är icke-gravid.

- Det sociala livet blir lidande. Jag är lite överraskad över hur mycket av vårt sociala liv som kretsat kring alkohol. Efter att ha deltagit i en årsfest så konstaterade jag att jag ska hålla mig borta från dylika fyllefester. Blev ganska chockad över hur folk sluddrar och skriker och spottar en i ansiktet då de talar med en. Och inte blir människor direkt några Einsteins av spriten heller. Det att man håller sig borta leder ganska snabbt till att man blir bortglömd och lätt faller i ett tomrum. Tomrummet mellan de barnlösa festprissarna och barnfamiljerna. Man hör liksom inte riktigt någonstans just nu.

- Man är livrädd för förlossningen och frustrerad då man inte alls vet när det ska ske.


Det var mina punkter. Jag glömde säkert något. Kommer ni på några fler punkter?

3 kommenttia :

 1. Vad bra skrivet :) en av dina mest välskrivna texter tycker jag :) Glöm inte att ta bort ringarna i tid om du börjar bli svullen..de går snabbt sen..jag tog inte bort alla på en gång och nu sitter jag här och funderar på hur jag ska göra med arvegodset efter mormor,det sitter som limmat på fingret,flyttar sej inte en millimeter.. :/ jag har annars bf dagen efter dej,3.7 så har idag vecka 34 plus 2 :)
  Lycka till och sköt om dej :)

  VastaaPoista
 2. Oj tack ska du ha. Nu när man är ledig så hinner man sätta lite mer tid på sina bloggtexter vilket är kul :)

  Jo ska inte glömma ringarna. Min förlovnings- och vigselring har alltid varit för stor på mitt finger och just nu är de passliga. Men tror ändå att jag kommer att ta bort dem senast om några veckor.

  Lycka till själv! :)

  VastaaPoista
 3. Haha, tänkte faktiskt också på det där med wc-papper här en dag!

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!