19.6.2012

Tips: Facebook Follies

Jag vill tipsa er om en kanadensisk dokumentär som jag just kollade från digiboxen. Den sändes på YLE 1 igår och heter Sosiaalisen median varjot (Facebook Follies).

I dokumentären får vi se en massa korta berättelser om hur Facebook påverkat människors liv, för det mesta negativt men också positivt. Det är politiker som varit tvunga att avsluta sin karriär pga. bilder som de laddat upp, det är kriminella som blivit fast för att de skrivit saker på FB, det är folk som blivit av med försäkringspengar pga. bilder på FB, folk vars profiler blivit hackade och folk som tror sig ha kontakt med sin döda släkting via FB etc etc. Lönar sig verkligen att kolla eftersom man får sig en tankeställare.

Jag älskar Facebook och att kunna följa med vad folk håller på med. Men det finns fortfarande många som skriver grejer på FB som om de inte riktigt förstår att vem som helst kan läsa skriverierna. Alla borde gå igenom sina säkerhetsinställningar, se till att de har en stängd profil och dela in sina FB-kompisar i grupper som ser olika saker. Och inte ens det garanterar någonting.

Dokumentären slutade med att en gubbe sa: Om du inte är redo att ställa dig mitt på ett torg och ropa ut vad du har att säga, då ska du inte skriva det på FB heller. Det var bra sagt.

Dokumentären finns att se på Arenan i ungefär en månad.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!