15.7.2012

Språket

Som jag tidigare skrivit så vill vi att Kevin blir tvåspråkig. Mitt modersmål är svenska (likaså 3jorns) men vi bestämde ganska tidigt att jag ska tala finska med vårt barn (min mamma är finskspråkig). Det var jätte svårt till en början men har gått ganska bra sen då jag kom i farten.

Men det som är svårt är att tala finska till Kevin i en miljö där man alltid talat svenska. Då börjar också jag plötsligt tala svenska med honom. Så träning krävs fortfarande.

7 kommenttia :

 1. Vi är i en väldigt liknande situation. Vi talar svenska hemma, men skulle önska att vårt pojke (som är beräknad om tre veckor) skulle bli tvåspråkig. Jag har tänkt tala finska, men är rädd att det kommer att kännas konstigt (har alltid talat finska med min pappa). Antagligen vänjer man ju sej nog, hoppas jag i allafall!

  VastaaPoista
 2. Jag tror nog att man vänjer sig. För oss går det bra hemma, men annenstans är det jätte svårt.

  VastaaPoista
 3. Har också funderat på hur snabbt man blir van med att prata det andra språket.. Vi pratar ju egentligen bara finska hemma nu, så det kommer nog att kännas konstigt att plötsligt börja prata svenska med "knölen" (som inte ens säger något tillbaks på en tid..) :)

  VastaaPoista
 4. Men det är kiva att höra att det går bra hemma. Skall nog försöka mitt bästa :)

  VastaaPoista
 5. Jag som studerat barns tvåspråkighet hoppas du läst in dig på det här och vet vad du gör. Det rekommenderas ju alltid att man talar sitt modersmål med sitt barn, det språket man tänker på. Det är ju det språket som är mest "en själv". Läste ett skräckexempel om en flicka vars pappa hade talat något annat språk än sitt modersmål med henne. (ett språk han kunde flytande, han var också tvåspråkig sedan barn) och hon kände hela tiden att hon var lite fjärmad från honom och att han var intimare med andra som han pratade sitt modersmål med. Sedan som vuxen började de prata hans modersmål (samma språk hennes mamma hade pratat med henne) och då försvann den där stelheten och deras förhållande blev hjärtligare.

  Tror nog dagens barn som växer upp i Helsingfors och liknande städer kommer att lära sig tillräckligt bra finska fast båda föräldrarna är svenskspråkiga. Åtminstone om mormor pratar finska.

  VastaaPoista
 6. Tove - Jo jag vet nog vad jag gör. Med tanke på att 3jorn och jag talat finska sinsemellan i 1,5 år här hemma så tror jag nog att det är helt naturligt. T.o.m. 3jorn talar av misstag finska med Kevin ibland och då får jag påminna honom om att han talar fel språk. Så det är nog väldigt naturligt med finskan här. Och ju äldre Kevin blir så måste man se till att man verkligen talar det rätta språket och inte blandar in några svenska ord i finskan.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!