21.7.2012

Ung mamma?

Igår diskuterade vi med en kompis om hur man förut fick barn i yngre ålder. T.ex. min mamma var sex år yngre än jag är nu då hon födde mig, sin förstfödde. Så, jag som är 30 är en gammal förstföderska enligt gamla mått (och kanske också enligt biologiska mått?)

Men tiderna har ju ändrat. Och det lustiga är att jag känner mig som en ung mamma fast jag är 30. När jag blir pensionerad vid 65 års ålder tror jag säkert att jag är 50.

5 kommenttia :

 1. 30 e väl idealiska åldern att få barn nu enligt samhället, el 30+, man skall välan satsa på sin karriär nufötiden, den skall gå först, sen när man har tid kommer familjen. Själv har jag fått många asiga blicka o spydiga kommentarer, blivit lite outsider i grupper, kanske då just pga min "unga" ålder!? Själv såg kag inte någon anledning mer stt vänta, o inte dömmer jag dem som gör det heller..man skaffar välan barn då när man själv är redo:)

  VastaaPoista
 2. Jag hade just fyllt 26 när jag fick min förstfödde och tyckte själv att jag var ungefär just som förstföderskor i medeltal. Men nähäpp, i vår bekantskapskrets var jag en ung mamma eftersom ingen av dem ännu heller har barn. På olika forum på nätet (de som födde samma månad som jag) tycktes jag igen vara en urgammal mamma, de som väntade sina första barn var typ 17-19 åringar och de talade hur hemskt det är när människor skaffar barn så sent ,typ över 25 åringar :O

  Den exakta medelåldern för förstföderskor vet jag inte men tycker att man ska skaffa barn sen när det känns rätt för sig själv och inte låta omgivningen påverka saken. Det enda som jag själv tycker är negativt med min "unga" ålder är just det att inga nära kompisar har barn (förutom en som nyss fått) så man blir ganska utanför fastän man har kontakt och träffas. Men ändå är du alltid förälder och de andra inte...

  Äh, kanske det blev alldeles vid sidan om ämnet nu :)

  VastaaPoista
 3. Var 34,5 nr Ettan (är nu nyss fyllda 3) föddes och Tvåan kom 1,5 år senare. Åldersmässigt känns det riktigt ok, alldeles passligt. Trots att barnen varit lättskötta på alla områden har jag nog varit trött. Men det beror nog på att de kom så tätt och att vi samtidigt renoverat ett hus hela tiden sedan lite före Tvåans födelse.

  VastaaPoista
 4. Håller me om d som cato skrev, enda negativa med att skaffa barn "ung" är det att ingen annan ännu skaffat barn, är enda av mina närmare vänner som har barn, o visst e d lite trist ibland, fastän jag ännu är samma människa, så är man ändå en mamms nu, kan int leva helt samma liv mera, o visst blir man ju då lite utanför..

  VastaaPoista
 5. Vår närmaste vänskapskrets har nog väldigt lite barn i sig. Kanske det är just därför man känner sig som en ung mamma då man är en av de första som fått barn.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!