15.8.2012

Om att låna / stjäla andras bilder

Igår kväll blev jag väldigt överraskad då jag var inne på Tomas Ledins sidor och märkte att två av mina bilder från min blogg fanns med i en text. Visst det står "Foto: Camomillateresa" men det berättar ju liksom ingenting om fotografen då där varken finns mitt riktiga namn eller länk till min blogg där bilderna är tagna ifrån.

Jag bryr mig inte så hemskt mycket om att mina bilder hamnat dit. Jag knäppte dem bara snabbt med min Powershot och lade upp på bloggen. Och det är roligt om flera människor kan se dem. Men det känns ändå lite konstigt att de är "lånade" utan att någon frågat om mitt tillstånd.

Det är bara några dagar sedan som det talades om ämnet i Yles tevenyheter. Att använda andras bilder på bloggar är ett allt mer vanligt fenomen och det verkar råda en tro om att det är okej så länge som man nämner var bilden är tagen ifrån. Men enligt lagen är det ju inte det. På Finnfoto (Suomen valokuvaajien keskusliitto) uppmanar man fotografer som hittar sina bilder på överraskande ställen att uppmana webbsidans admin att ta bort bilden eller skicka en räkning. Och det är ju förståeligt. Men samtidigt känns det lite föråldrat. Utbudet är ju så himla stort och fotografiets karaktär har ändrat helt i och med digitaliseringen. Det är så himla lätt att bara låna. Och visst har jag själv också gjort det.

Jag vet inte. Jag förstår båda tankesätten. Och det stör inte att min suddiga bild hamnat på en annan sida (okej, de kunde ha frågat mig först). Men samtidigt tänker jag på fotografer som 3jorn och den tid han kan sätta på att fixa till ett foto så att det blir helt otroligt snyggt. Vad har ni för åsikter om saken?

Läs om hur det gick för Char då ett stort internationellt företag hade lånat hennes bild.

Och läs gärna Yle nyheternas text som min text baserar sig på.


Bilderna är mina och kapade från tomasledin.com. Hihi.

EDIT
Universal Music har nu åtgärdat saken så det fixade sig.

2 kommenttia :

 1. Bekanta dej med CreativeCommons.org/.fi och lägg en tydlig länk på din sida. Kanske den här licensen kunde passa dej?
  http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

  Här är ett verktyg där du kan välja licens
  http://creativecommons.org/choose

  VastaaPoista
 2. Jag är lite känslig då det kommer till upphovsrättsgrejer. Jag tycker att man ska få betalt för jobb man gjort. Om man gjort ett jobb och nån tar det man arbetat fram och använder det utan tillstånd, och utan att betala, bara för att det är så enkelt att stjäla, är det ett upphovsrättsbrott.

  Tyvärr håller etablerade medier också på med det. Till exempel snodde L.A. Times en finsk fotografs bild på Peter Vesterbackas frus Angry Birds-klänning på självständighetsmottagningen hos presidenten nu senast. Alltså en stor seriös tidning. Tänkte de liksom att han aldrig skulle märka? Att det inte finns webb också på andra sidan jordklotet? Blev ganska sur å fotografens vägnar.

  Nu var det här inte ett "jobb", dina snap shots, men då ska man åtminstone vara reko och berätta vad fotografen heter och länka till sajten man tagit bilderna från. Det tycker jag ändå att sku vara rimligt att begära av Ledin-sajtens upprätthållare.

  Int meningen att låta som att jag ger en uppläxning men jag tycker det här är en frustrerande situation.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!