8.8.2012

Om att trivas i sin kropp

Jag har alltid hört att man går ner i vikt då man ammar. Att kilona bara rasar då folk ammat sina babyn. För några dagar sedan hörde jag för första gången om ett fall där kilona rasat först då mamman slutat amma. Det var nytt för mig.

Hur har det varit med er?

Jag vill inte verka som någon otålig bantare. Jag har faktiskt inte stressat så mycket med min vikt, men nog följt med den av gammal vana. Det som däremot stressar mig lite är att jag inte ryms i mina gamla byxor än. Skulle ogärna förnya halva min garderob. Så mitt mål är nog att gå ner lite i vikt på hösten så att jag ryms ens i mina lösa jeans.

För er nya läsare kan jag berätta att jag började LCHFa för ungefär 1,5 år sedan. Orsaken var att jag kände mig svullen och dålig i magen hela tiden. LCHF hjälpte min mage att må bättre och jag gick ner ungefär fem kilo och förra sommaren trivdes i min kropp som aldrig förr. Tidigare hade mitt BMI varit på gränsen till lindrig övervikt. Jag blev normalviktig.

Jag önskar att jag någon gång i framtiden igen kan trivas i min kropp. Jag vet att min kropp aldrig kommer att vara likadan som före graviditeten. Det gör inget. Men jag vill känna mig frisk, känna att kläderna sitter och samtidigt känna mig stolt över att min kropp burit på ett barn i nio månader, fött barnet och tillfredställt barnets hunger. Jag tänker inte med våld sträva till den vikten jag hade tidigare. Vi ser hur det blir.

Just nu har min vikt hållits lika i några veckor, efter den första tidens viktras. Jag har inte motionerat eller funderat på vad jag ätit. Vikten är lite över det som jag vägde för några år sedan, då jag vägde som mest. Nästa vecka har jag läkarundersökning och hoppas på att få grönt ljus för motionerande. I september minskar jag på godsakerna. Men just nu tänker jag ännu ha sommarsemester och njuta av allt gott. För det är jag värd.

En beachbabe förra sommaren på Åland.

10 kommenttia :

 1. Någon klok typ (säkert mamma...) sa åt mig 9 månader upp och 9 månader ner. Det stämde ganska bra. Var mycket ute o gick med vagnen, började springa så smått då bebben var 3 månader och sedan gick det bara av farten.

  VastaaPoista
 2. För mig har nog vikten hållt högre medan jag ammat. Man ska ju inte banta då (det frigörs nå gifter via mjölken då har jag för mig) men visst kan man ju leva hälsosamt och se efter vad man äter. Det är först nu när jag minskat och slutat amma som vikten gått neråt "av sig själv". Så har det också varit med de andra två. Så min kropp väljer tydligen när den lagrar. ;) O så är man ju HUNGRIG då man ammar aktivt!

  VastaaPoista
 3. precis samma här, det var som att kroppen höll fast vid allt den bara kunde så länge jag ammade. sen blev allt annorlunda då jag slutade. jag tror långsiktiga målsättningar är det vettigaste. och så ska man vara snäll mot sig själv!

  VastaaPoista
 4. Jag har nästan gått ner till samma vikt som innan, dock får jag inte på mig mina gamla jeans ännu, det är för tight vid låren plus att det gör ont vid kejsarsnittet då jag knäpper fast byxorna. Men orkar inte ta bekymmer av det, vill helst inte heller köpa ny garderob så jag tar en dag i taget. Man skall väl vara stolt över sin kropp som lyckats bära fram ett underbart barn.

  VastaaPoista
 5. För mig gick det så att efter 3 veckor var jag tillbaka i den vikten när jag blev gravid och efter det gick det ännu långsammare ner. Jag åt nog precis allt och varje dag bullar... Det var nog långa promenader dagligen för att vår son ville inte sova på dagarna om vagnen inte rullade. Då när jag slutade amma var jag 10 kg lättare än då när jag blev gravid och nu, efter 4 månader, har jag kanske gått upp en kilo (och jag har mog under semestern varit riktig gottegris :)) Men nu måste man så småningom se lite efter vad man äter och motionera lite mera...
  -Pia

  VastaaPoista
 6. Det där man brukar säga om att det tog 9 månader att gå upp "baby-vikten" så man måste ge det 9 månader att försvinna helt tycker jag är en ganska hälsosam inställning.
  Vem FAN (förutom alla Hollywood-stjärnor som har tillgång till PT's och dietister dygnet runt) lyckas gå ner alla gravid-kilon på en månad..? INGEN.
  Ta ingen stress med det här, Camilla - vissa har den sortens metoblism att kilona rasar av så fort de börjar amma medan andras kroppar inte reagerar riktigt lika snabbt.
  Du kommer garanterat att komma i dina vanliga kläder så småningom, men ta det bara lugnt. Ät bra mat så Kevin mår bra och fokusera på honom först och främst.
  Det är INGEN (förutom möjligtvis du själv) som förväntar sig att du ska se ut som före graviditeten bara ett par månader efter födseln, tro mig..!!

  Kram!

  VastaaPoista
 7. PLUS att man ska komma ihåg att efter en graviditet så vidgas både revben och höfter ganska rejält - så för vissa är det bokstavligen OMÖJLIGT att komma i sina gamla kläder, för att kroppen har ändrat form totalt...

  VastaaPoista
 8. Jag blev ju tom. med en skostorlek större efter första barnet. :D

  VastaaPoista
 9. Jag har gått ner ganska långsamt efter mina graviditeter, men båda gångerna har vikten sakta men säkert sjunkit ner och slutligen stannat på en lägre siffra än jag började från. Typ ett år har det tagit, så ingen panik! Kroppen behöver ju säkert också spara lite på reserverna, amningen äter ju nog upp allt och lite till ifall man ammar länge.

  VastaaPoista
 10. Jag gick ner till utgångsvikten, alltså vad jag vägde då jag blev gravid, drygt 2 månader efter förlossningen. Jag försökte definitivt inte gå ner i vikt utan tvärtom har jag hela tiden jag ammat försökt påminna mig om att äta mera för att få i mig tillräckligt med energi för att orka. Dock kom jag inte alls i mina gamla byxor utan kilona hade, och har, fördelat sig på ett nytt sätt. Nu är dottern dryga 6månader och min vikt går hela tiden neråt trots att jag tillåter mig äta mycket mera ohälsosamt än jag någonsin gjort tidigare. Är nu ca 3kg under startvikt men tyvärr tror jag att en hel del muskler strukit med trots att jag försökt styrketräna (för mina muskler är jag rädd om- den om det finns lite extra ovanpå dem gör inte så mycket :)) så mycket jag orkat och hunnit sedan babyns ankomst.
  Försök att inte stressa utan fokusera på att äta bra och hälsosamt. Ge din kropp tid att återhämta sig i sin egen takt. För som nån redan skrev så går en del ner massor av amningen medan andra kroppar nästan håller i kilona ännu hårdare då man ammar. Alla fungerar vi olika.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!