26.10.2012

Amningshysterin

Jag hinner inte skriva så mycket för vi ska snart rouda oss in till stan för att träffa lillkusinen. Jag skulle bara påpeka att den här amningshysterin känns helt galen!

Tänk att det finns folk som ljuger på rådgivningen om amningen för att inte behöva ta hälsovårdarens predikan! Jag har hört om flera fall nu. Jag tycker det är ofattbart. Att det ska gå så långt.

Min haka föll i golvet i går då barnläkaren talade om fast föda! Hon sa något helt annat än rådgivningstanten. Tänk! Jag berättar mer bara jag har tid att skriva ner mina tankar.

Visst är amning bra och fint, men det känns som det går i överdrift ibland. Jag börjar lära mig att vi kan ta emot råd bäst vi vill men i slutändan är det ändå vi själva som bestämmer vad som är bäst för vårt barn och vår familj. Det är nog väldigt svårt att vara nybörjarmorsa. Ibland känns det som man drunknar i all info. Det är också svårt då hälsovårdspersonal ger olika råd. Vi var ju med om det redan den första veckan med Kevin, alla sa olika om hur vi skulle göra då mjölken inte steg.

6 kommenttia :

 1. Jag kan nte heller förstå hysterin med mat och amning. Men som jag själv upplevde ibörjan och ännu också med många saker är att man vill så att säga ha ett grönt ljus av någon annan, innan man gör sitt eget beslut. Men som jag tidigare skrev i min blogg om vårt läkarbesök, så den rådgivaren som var med sade att vänta med surmjölksprodukterna. Ringde igår för att beställa till tid till 10 mån besöket, frågade samtidigt hur det är med dessa produkter. Hon sade att ge bara, inge problem.. Hah!! Exakt det jag skulle ha gjort, men ville kolla upp det ännu med henne... Konstigt att man inte bara kan ge utan att få det gröna ljuset..

  VastaaPoista
 2. I fall då jag upplevt att amning (och det faktum att det är det enda godkända) drabbas jag alltid av en vilja att chockera, bryta mönstret.

  Jag kan ju göra det rätt enkelt genom att konstatera att vårt barn inte druckit en droppe bröstmjölk.

  För det har han inte.

  Och friskare (gladare och snällare) barn får man verkligen söka med ljus och lykta.

  VastaaPoista
 3. ...några ord trillade bort: i de fall jag upplevt amningshysterin som det gällande och så vidare...

  VastaaPoista
 4. Här kände jag också besvikelse över hur vissa i rådgivningen sade att amning var det enda rätt! Eftersom min mjölk inte satte igång och jag redan på BB hamnde ge till ersättning så skämdes jag något otrooligt! Men som jag skrivit tidigare gav jag upp först då han var 2 månader. Då börjde jag ge enbart ersättning. Mådde dåligt och hade så illa att vara pga att jag inte klarade av att amma på heltid! Vissa personer fick mej att känna mej som en uruusel mamma! Ibland fick jag känslan att jag borde ljuga och säga att ammande går såå fint såå, bara för att slipp alla elaka och underlika blickar, då jag sade att L får ersättning. Och så ska det INTE vara! Kan man och vill man amma så får man göra det! Kan man inte och vill man inte så ska man absoluut inte behöva göra det! Det väljer ju alla själva! Nu vet jag iaf att med nästa barn så ska jag enbart lyssna på mej själv och känna efter hur jag vill ha det! Gällande amningen då.. Fattar inte varför det måste vara sån hysteri kring amning?? Suck!!

  VastaaPoista
 5. Alltså nä, att det finns sådana situationer där mammor ljuger att dom ammar - usch! Själv har jag ju nog märkt av den här amningshysterin men inte "tagit" åt mig så mycket av de fastän jag slutade amma "redan" då Liam var typ lite på 3 månader.

  Liam börja ju få rintaraivareita just i den åldern, och vägrade när jag försökte amma honom - och till sist blev de att jag kunde bara amma på natten. Och det orkade jag inte alls med, allt eller inget var det för mig. Så jag slutade.. och vår rådgivare var faktisk helt av samma åsikt och hon hade redan tidigare sagt att jag måste tänka på mig själv när det gäller att amma. Så jag vet ju inte ifall vi sku ha en rådgivare som skulle vara helt emot att inte amma - hur lätt jag skulle ha haft att ta beslutet om att sluta.

  Jag är i alla fall av den åsikten att föräldrar vet nog vad som funkkar bäst för dem och deras barn. Och dessutom tycker jag att en nöjd mamma är lika med nöjd bebis :)

  VastaaPoista
 6. Marika - Joo man är ju nybörjare och vill inte göra något som på riktigt kan skada babyn. Därför ville jag ha en läkares utlåtande. Om det blir ett barn till i framtiden så är jag redan mycket visare.

  Micaela - Joo det finns ju så mycket barn som aldrig druckit bröstmjölk och de är ju friska och glada ändå. Inte kan man mäta kärlek i modersmjölk inte.

  Mymlan - Jo vi gav också ersättning redan på BB och veckorna efter att vi kommit hem. Men dåkände jag inte mig så skit. Jag kunde ju inget åt att mjölken inte ville stiga. Men sen blev jag helt hjärntvättad efter det och till slut mådde jag dåligt och Kevin var gnällig. Så det här är nog det enda rätta för oss. Om man får ett barn till så vet man ju redan massor mer. :)

  Pipsan - Vad skönt att ni haft en "vettig" rådgivare. Och det var bra sagt med nöjd bebis och nöjd mamma :)

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!