9.10.2012

Dagens rådgivning

Idag var vi på rådgivningen. Allt var jätte bra med Kevin och han fick mycket beröm. Jag fick också beröm för att jag orkat ta tag i sovandet och lär honom somna utan bröstet i munnen. Jag blev vara lite ledsen över att hälsovårdaren inte rekommenderade smakportioner ännu vid fyra månader utan först vid halv års ålder.

Han fick också vaccin, ett via munnen och två med spruta. Det var hemskt att se honom gråta av smärta då han fick sprutorna. Tur att han lugnade ner sig vid bröstet. Nu får vi se hur kvällen och natten blir. Får han feber och blir han gnällig?

Han sov åtminstone en lång dagssömn efter rådgivningen. Jag började redan fundera om han hade fått något sömnmedel i vaccinen när han somnade så fint.

Medan han sov så drack jag kaffe med en mammaledig gravid kompis. Det är nu tre bebisar på kommande inom oktober-november. Såååå siistit!

9 kommenttia :

 1. Smakisar kan ni nog börja med om ni känner för det, 6 månader är ju hennes tycke men man måste ju inte göra som sin rådgivare tycker :)
  Men han hinner nog äta mycket så det kanske inte är så bråttom heller!

  Lycka till!
  Tina

  VastaaPoista
 2. Men vad annorlunda det är. Här i stockholm på BVC(barnavårdscentralen, samma som rådgivn i Finland) sade de att det är helt okej att börja med smakisar åt Milton. Han är lite på 4 månader. En del av burkarna som säljs i affärerna är juockså fr.o.m. 4 mån... Åt Ellen började vi nog senare.. Var det kanske vid 5 mån kommer inte riktigt ihåg. Har lite testat på gröt åt Milton, funkade så där. Han fick lite magont av det tycker jag. Sakta men säkert...

  VastaaPoista
 3. Men han hinner faktiskt äta fast föda hela resten av livet också, varför skynda? Såklart om du tycker att han inte blir mätt av bara mjölken, men annors, ni hinner nog klotta helt tillräkligt länge sen. :) Det är mycket lättare att börja när babyn själv är intresserad av vad ni äter och han kan sitta upprätt. De två senaste barnen har fått börja med fingermat direkt, rekommenderar. :) Så mycket lättare (fast klottigare i början) att barnet genast lär sig äta själv. Så behöver de inte matas och man kan äta själv samtidigt.

  Hoppas han inte får symtom!

  VastaaPoista
 4. Här hade jag ett litet matvrak som redan vid 3 månaders ålder fick smakportioner. Och vid fyra månader började vi med välling och lite gröt. Och det var inte för att jag tyckte det var kul och roligt att få ge honom lite smakportioner. Utan det var helt för att han behövde det. Mjölk räckte helt enkelt inte till. Efter det började han sova hela nätter och mådde priima ;)

  Men det varierar ju så från barn till barn då de behöver också annat än bara mjölk.

  VastaaPoista
 5. Jag har på känn att vi kommer att få samma rekommendation med smakisarna, men vi kommer nog att börja vid fyra månader. Fast jag förstår det som sägs att de hinner äta sen hela livet, men jag tycker att han inte växer lika bra mer på bara mjölk. Det är roligt att läsa om Kevin när han är så lika gammal som vår kille :) Hoppas han inte blir så gnällig av vaccinen.

  VastaaPoista
 6. Jag har alltid trott att man får ge smakisar vid fyra månader. Liksom att det t.o.m. rekommenderas. Klart jag skulle fortsätta amma också. Jag är mest rädd över att mina underliga hormoner ska sluta verka och att jag ska bli riktigt riktigt trött och få känslan av att jag inte klarar mig mer med den lilla sömn jag får. Därför hade jag tänkt att vi kämpar till 4 månader och sedan börjar ge lite smakisar och kanske välling (i hopp om att Kevin skulle klara natten med endast en amning). Men nu vet jag varken ut eller in.

  VastaaPoista
 7. Vi ska till rådgivningen om 3v och då är A 4,5mån och hade tänkt fråga om maten då men just nu kanske vi ska prova vanlig ersättning till natten ifall nätterna skulle bli bättre. Min syster började nog ge nå smakis vid 4 månader. Gör som det känns bäst, det betyder ju inte att du slutar amma direkt så han får ju ändå bröstmjölk också.

  VastaaPoista
 8. Den "nya" WHO rekommendationen gällande amning som Finland följer är att man skall helamma tills barnet är 6 månader (om amningen funkar!). Dvs är babyn nöjd med bröstmjölk så behöver den inte annan mat. Men alla får ju bestämma själv om dom vill börja ge smakisar ren vid 4 månaders ålder. Men de e roligt att höra att rådgivningarna börjat följa WHO:s anvisningar.

  Hälsningar en barnmorska

  VastaaPoista
 9. Ingela - Berätta sen om ersättningen hjälpte.

  Barnmorska - Det är så lustigt att rekommendationer ändrar så ofta. Jag här märkt med min mamma att ALLT ju har ändrat sen jag var baby. Och då är vi ju helt lika uppbyggda människor fortfarande.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!