19.10.2012

Värsta hulabaloon

Här får ni min natt varsågoda:

20:58 Bebin somnar i vaggan
21:14 Bebin vaknar, gråter, 3jorn lugnar, är fortfarande arg, ammar på sängkanten
21:21 Bebin dåsig och släpper bröstet. Somnar i vaggan.
23:58 Mutsin har fått sova 2,5 timme (Jippii!). Bebin vaknar och vill äta.
00:25 Bebin är dåsig och släpper bröstet. Somnar i vaggan.
00:34 Bebin vill inte sen heller sova. Får mat igen.
00:45 Bebin släpper bröstet och somnar i vaggan.
00:53 Bebin vill inte sen heller sova. Gråter. Får mat igen.
01:03 Bebin somnar vid bröstet, flyttas ner i vaggan. Morsan har varit vaken i lite över en timme.
03:06 Morsan har fått sova nästan 2 timmar. Bebin vaknar och vill ha mat.
03:28 Bebin är dåsig och hengailee vid bröstet. Flyttas ner i vaggan.
03:34 Bebin tycker att han inte alls ska vara i vaggan. Kvider. Byte av bajsblöja.
03:42 Ammar igen vid sängkanten.
04:02 Bebin hengailee vid bröstet och är dåsig. Flyttas i vaggan.
04:07 Bebin vaknar och skriker att han ju inte ville vara i någon vagga. Ammas igen.
04:19 Bebin somnar i famnen. Morsan skulle inte villa röra på sig men flyttar ändå bebin i vaggan. Bebin vaknar genast. Morsan ger upp och tar bebin i sängen och ammar liggandes.
04:33 Bebin släpper själv bröstet. Morsan låter honom ligga kvar i sängen. Morsan har varit vaken i 1,5 timme.
06:30 Två timmar senare vill bebin äta igen. Blir ammad i sängen. Vet inte när bebin eller morsan somnat.
07:35 Kakir och har oljud (bebin alltså). Det är morgon.

Summa summarum:

För mig blev det 2,5 h sömn + 1 timme vaken + 2 h sömn + 1,5 h vaken + ungefär 0,5 h sömn. Och jag känner mig utvilad jämfört med de två tidigare nätterna då Kevin vaknade med 1 timmes mellanrum.

Kevin sov: 15 minuter + 2,5 timmar + 10 minuter + 10 minuter + 2 timmar + 5 minuter + 5 minuter + 12 minuter + kanske 2 timmar + kanske 1 timme.

Galen bebis.

Jag har hållit bok över sovandet i tre veckor (skriver in på telefonen). Detta för att jag skall hitta något mönster i nätterna. Om jag inte skriver upp så kommer jag inte ihåg någonting. Dessutom måste jag surfa på telefonen för att hållas vaken då jag ammar sittandes. Kanske jag kan twittra min följande natt. Så har fellow-vakare något att läsa. Istället för fredagens normala fylletwitter så blir det TröttMorsaVakar-twitter. Heh.

13 kommenttia :

 1. MY GOD - att du ENS orkar blogga. Lilla stackaren!
  Men PRECIS SÅN DÄR var också vår tjej. Jag var så slut så slut så slut. Alla kommenterade alltid att stackars ellen som inte kan sova, men WHAT ABOUT ME... Alltså jag var så slut som artist.
  men visst är det konstigt faktiskt att man inte alls kommer ihåg vilka tider man varit uppe och ammat... Jag måste också skriva ner det. på morgonen har jag annars noll koll.
  STOR KRAM

  VastaaPoista
 2. Är ganska säker på att du har prövat det mesta tipsen som finns att få. Så ignorera denna kommentar om du inte vill/orkar läsa fler. Har du prövat ha en filt runt bebisen när du ammar som du sedan har runt honom hela tiden även när han läggs ner i vaggan? Min flicka vaknade till när det blev kallt när jag satte henne i hennes egen säng, men hade hon värmen med sig i form av filten så kunde hon fortsätta sova..Börjar han snart vara i grötåldern? tänkte om han behöver få mera mat. Eller har han alltid sovit sådär dåligt? tre månader är ju annars en tid när de kräver mera mat, iallafall min amningen räckte inte alls till då.

  VastaaPoista
 3. Voi såna nätter ni har! Inte det minsta avundsjuk! Som tur har min son alltid sovit bra. På just 2 år har jag EN gång vakat nästan en hel natt. Då gan var nyfödd matade jag honom max 3 ggr per natt, men oftast bara en gång. Redan vid 1 månad kunde han sova hela nätter!! Det är först nu mellan 1-2 år som nätterna varit liite oroliga pga av allt nytt gan lär sig alla dagar. Men jag har nog haft en "lyxbebis" gällande att sova.
  Kämpa på!
  Kramar!

  VastaaPoista
 4. Precis sån där var min förstfödda son,inget hjälpte!! Inget! Vi försökte allt!! Sen genom ett trollslag börja han sova hela nätter som 1 år 8 mån!?? Nu som nästan 4år sover han 12 timmars nätter som en sten!! Nu fortsätter de med hans lillebror, 1 år 5mån, och jag väntar på att de ska vända... :) Ammar ännu, vet inte riktigt hur man ska sluta!!
  De blir nog bra, försök orka!!

  VastaaPoista
 5. Men voi nej vad hackig natt ni haft! Men tur att du ändå känner som om du fått lite sömn! Jag gav ersättning kl 22 när hon knorra och efter det sov vi till kl 4, men i nå skede har jag tagit henne till vår säng, men jag kommer inte ihåg det. Jag tänkte äh så länge man får sova nåt så gör det nog inget om de sover i samma säng!

  VastaaPoista
 6. Kanske du redan fått tillräckligt av alla möjliga råd och tankar. (vet själv hur frustrerande det var när alla hade ngt åsikter att komma med så när vi hade det som värst med Ellen)
  Men annars hade jag tänkt skriva lite på min blogg hur det var med Ellen och vad vi gjorde då. Några grejor hjälpte definitivt, men hon fortsatte nog vara en ganska dålig dovare...

  VastaaPoista
 7. Våra bebisar har ammat sej genom nätterna, och jag har tacklat situationen genom att jobba med istället för mot: för mej har det helt enkelt varit lättare att låta bebin sova bredvid mej, då har jag kunnat amma när det krävs utan att behöva stiga upp eller vara speciellt vaken själv överhuvudtaget. Det är inte heller den ultimata sovsituationen, men ändå bättre än att behöva vakna helt, röra på sej och så vidare, varje gång barnet börjat låta om sej. Det äldre barnet började sova hela nätter vid två år, det yngre håller vi som bäst på och vänjer vid samma system (han är också två år). För vissa barn räcker det längre, mitt goda råd är att man inte ska drabbas av panik och tänka att detta kommer aldrig att upphöra/alla andra barn kan ju sova själva. Det löser nog sej, men det kan vara lättare för en själv att bara acceptera att det kanske inte kommer att gå snabbt. Sömnstrulande barn ÄR struliga när det gäller sömn. Handlar säkert omognad, hormoner och en massa andra saker. Inte nåt man ändrar på i handvändning. Kämpa på. Jag LOVAR att du ännu kommer att sova! (Och mitt tips, ifall det inte framgick tillräckligt tydligt: sov med honom bredvid dej! Det kommer att ge dej några extra timmar och minuter.)

  VastaaPoista
 8. Säger samma som ovan. Jag har sovit bredvid dem alla som babyn. Då behöver man ju knappt vakna själv. Mycket enklare! Våra har behövt närheten, de är faktiskt små flockdjur som har överlevnadsinstinkten kvar, alltså behöver hållas nära den som sköter om den. :)
  Om du är orolig att ni ska rulla på honom, lägg honom lite högre upp i sängen. Eller skaffa en "sidovagn" (spjälsäng med nerfälld/borttagen sida) till sängen (fast dessa har inte dugit till de våra, de ville nog vara riktigt nära).

  VastaaPoista
 9. Oj, låter verkligen bekant! Jag började också skriva upp tider på natten, för annars kom jag inte ihåg efter typ den 5e vakningen. Hos oss hjälpte inte fast föda, fast alla "lovade" det. Ändrade på precis ingenting, men sen igen kan det ju göra under på andra. Jag önskar dig krafter att orka! *styrkekram*

  VastaaPoista
 10. Fundera ännu på det där med synnytystrauma och osteopaten. Det kunde hjälpa med sömnstrulet!

  VastaaPoista
 11. Ojoj, vilken natt!!! Men rätt smart att blogga om sömnproblemen, både för tips och stöd. Anna Wahlgren har räddat mig med sitt "sova hela natten-schema" två gånger och jag är henne evigt tacksam. Jag hoppas era sömnbekymmer beror på tänderna, annars sök tills ni hittar det sätt som passar er och som gör att ni alla kan vila! Sömnlöshet är tortyr, helt klart. Jag håller tummarna för er! /Karolina

  VastaaPoista
 12. Hej! Jag kan också rekommendera Anna Wahlgren, jag sträckläste Barnaboken och tillämpar det som jag tyckte lät vettigt på vår femmånader gamla bebis. För mig har det funkat att amma långa stunder dagtid; låta bebisen rapa mitt i amningen när den slutat äta, fortsätta amma, rapa och truga ännu lite till (= Anna Wahlgren). Det har visat sig att det allt som oftast går ner mycket mer än om jag hade slutat amma genast då jag trott att bebisen varit mätt/att det inte finns mjölk längre. Jag tror alltså att vår bebis har börjat sova bättre både dag och natt då hon känner sig mätt och lugn över att det finns mat. Men bebisar är förstås olika. Hoppas vakandet är snabbt övergående! /Pia

  VastaaPoista
 13. Jag ska nu försöka svara på era kommentarer. Måste svara i en pötkö när min nya fancy kommentarsfunktion inte fungerar.

  Lillen - Jo det är så ofta synd om bebisarna som inte kan sova, men det verkar ju vara föräldrarna som far mest illa av det. :P

  Anonym - Nä att vira in honom i en filt funkar inte alls. Han blir helt svettig och störd. Vi testade det då han var nyfödd, då var det hett annors också så det funkade inte. Vi testade det igen förra veckan men nej, han blev mest störd. Grötåldern ja... när månne den är? Vi lär ska behöva vänta ännu i några månader.

  Mymlan Marika - Lyckans du! :)

  Anonym - Argh jag hoppas verkligen att vi inte ska behöva kämpa ännu i över ett år som ni. Huj så jag blir slut av bara tanken.

  Ingela - Låter lyx med en bebis som sover 22-04 *avis*

  Lillen - Jag ser fram emot det inlägget! :)

  Sara - Jo så har jag också gjort de tre första månaderna. Problemet är bar att han har bröstet konstant i munnen (som en tutt). Det skulle vara enkelt om han bara åt en stund, skulle släppa bröstet och sedan börja sova. Nu sover jag liksom fast i honom och jag sover väldigt dåligt. En gång fick jag värsta muskelproblemet i min rygg av min sovställning.

  Melli - Som sagt så har vi sovit i familjesäng de tre första månaderna. Det skulle fungera lite bättre om Kevin inte skulle använda bröstet som tutt, dvs. han skulle äta, släppa bröstet när han är färdig och börja sova. Men nej. Det leder till att jag ALDRIG kan sova ordentligt. Så därför hoppas vi på att få honom att sova i vaggan. Ens så att jag skulle få några timmars ostörd sömn. Känns bättre så än att jag alltid ligger och slumrar och inte kan sova ordentligt. Kevin brukar ändå komma i vår säng 04-05 tiden (förutom förra natten då jag orkade bara till 02).

  Cato - Jag hoppas SÅÅÅÅ att fast föda skulle hjälpa Kevin. Men jag försöker att inte lägga allt mitt hopp på det.

  Anonym - Tid till osteopat bokad! :)

  Karolina - Jag kanske ska kolla upp dendär Anna Wahlgren grejen. Tack för tipset.

  Pia - Oj det där måste jag också testa! Tack för tipset!

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!