24.11.2012

Vilka babyprylar behövs?

Jag tänkte skriva lite om vad vi upplevt att vi har behövt här hemma efter att Kevin kom. Vad lönade sig att ha färdigt hemma redan före bebisen kom och vad hann man skaffa senare? Våra behov kanske var lite annorlunda eftersom vi skulle flytta kort efter bebisens ankomst och skaffade därför så lite krääsä som möjligt.

Barnvagn
En barnvagn är nog väldigt bra att ha färdigt. Om man dessutom har möjlighet att ha vagnen inne i lägenheten så kan babyn också sova i den under den första tiden. Det är säkert mysigare att sova i något mindre utrymme än spjälsängen till en början. Sen kan man ju fundera i evigheter på hurdan barnvagn man ska ha. Vi köpte en liten och lätt Emmaljunga City Cross för vanliga vagnpromenader. Dessutom köpte vi en Graco-resevagn eftersom Emmaljungan inte hade utrymme i vår Ford Focus. Resevagnen har varit väldigt bra eftersom man kan fästa babybilstolen direkt på den. Vi märkte också ganska snabbt att vi behöver en balkongsvagn eftersom vi bor i andra våningen och inte har hiss. Det är en gammal Emmaljunga som vi fick i utbyte mot ett kaffepaket och har använts aktivt.

Bilbabystol / babyskydd
Om man har bil så behöver man bilstol ganska så genast. Kan vara värt att fundera på om man vill ha en som man kan fästa i barnvagnen. Vill man ha en med isofix eller en "telakka" så att det är lätt att få med sig bilstolen och babyn?

Skötunderlag
Jag är av den åsikten att ett köpt skötbord är av det onödigaste som finns. Åtminstone skulle det ha varit det för oss. Kevin har haft ett skötunderlag på tvättmaskinen och det har fungerat väldigt bra. Dessutom stör inte kisi/kakikatastroferna så mycket då det händer på toaletten. Det är enkelt att städa kaklet. Och så har man vattnet nära till hands då man ska tvätta babyns rumpa och behöver inte bära runt på bebisen igenom hela lägenheten. Skulle vi ha köpt ett skötbord så skulle vi snart inte ha någon användning för det mera eftersom Kevin börjar svänga och härja i ganska snabb takt, han kommer ju inte att hållas där länge mer. Kanske vi får flytta oss till toalettens golv snart?

Spjälsäng
Vi har fortfarande inte behövt en spjälsäng. Kevin har sovit i en vagga som är mindre och mysigare än en vanlig spjälsäng. Också FPA-lådan går att använda som en flyttbar säng för en minibaby. Man kan också hyra en Vaavisänky till en början om man inte genast vill skaffa spjälsäng.

Badkar
En baby behöver nog inget badkar genast. Kevin badade i lavoar i nästan två månader och det fungerade bra. Senare investerade vi i ett Flexibath-badkar som går att vika ihop och sätta in i skåpet i badrummet. Vi fick också låna en ställning som bebisen kan ligga på i badkaret och det har nog verkligen varit skönt att kunna ha båda händerna fria för tvätt. Det är ändå något som vi kanske inte skulle ha köpt alls om vi inte hade fått låna ett. Men nu kan jag säga att det nog är en helt bra grej ända tills babyn lär sig sitta.

Kläder
I början läcker babykakin ur blöjan ganska ofta så att det nog lönar sig att ha en del kläder att byta till om man inte vill tvätta varje dag. Senare då babyn börjar äta blir kläderna också väldigt snabbt smutsiga av maten. Jag har upplevt att bodyn och college/trikåbyxor varit de bästa för oss. Alla vanliga skjortor och tröjor är upp i armhålorna direkt på en liten baby och är himla opraktiska fast de är supersöta. På en nyfödd fungerade omlottsbodyn bäst men de fungerar inte lika bra nu mera tycker jag. Det finns massor fina babykläder i bra skick på loppisar. I synnerhet de små storlekarna. Vagnkläder behöver babyn på vintern. Kanske en åkpåse?

Babylarm
Vi har upplevt babylarmet som bra. Det används varje dag då Kevin sover på balkongen. Kan också vara bra om man bor i en stor lägenhet, i två våningar eller vill gå i bastun då babyn sover. Men alla kanske inte behöver ett, om t.ex. babyn alltid sover inomhus och inom "hörhåll".

Sitter
En sitter är inte ett bra ställe för babyn att hengaile i, golvet är bättre för utvecklingen. Men en riktigt liten baby är nog trevligare att ha i en sitter om man är tvungen att lägga babyn någonstans. Nu används vår secondhandsitter som matstol (den har blivit skitig som bara vad, tur att vi inte köpte en ny) och medan jag duschar så är Kevin i sittern på badrumsgolvet. Annors är det famn, babygym och filt på golvet som gäller.

Skötväska
Det är bra att ha en skötväska som alltid står packad med babyns prylar. Då är det lätt att fara i väg då man inte måste packa den varenda gång. En vanlig rymlig väska duger riktigt bra för ändamålet, man behöver absolut inte investera i en dyr skötväska. Vi har använt min gamla Marimekko-väska. I skötväskan har vi: handduk, byteskläder, napp, rump- och våtservetter, blöjor, några små plastpåsar för bajsblöjor och ibland mat, ersättning och nappflaska beroende lite på vart vi är på väg och för hur lång tid.

Matstol
Kan köpas mycket senare.

Babygym/leksaker
Jag skulle säga att dessa kan skaffas lite senare. En liten baby fattar ändå inte något av dem. Kevin blev intresserad av sina leksaker i ungefär 3 månaders ålder om jag minns rätt. Före det kunde han nog titta på dem men kunde inte greppa och undersöka.

Bärsele
För en gråtig bebis kan en bärsele vara väldigt bra. Men man kanske kan avvakta och kolla läget lite före man köper en. En bärsele är också ett bra transportalternativ för en baby. Kevin älskade Manducan då han var en minibebis men just nu diggar han inte den. Det känns också svårt att klä både sig själv och bebis nu på vintern om man använder en sådan. Lähiömutsi har skrivit ett bra inlägg HÄR om klädsel då man använder en bärsele.

Småstuff som är bra att skaffa före babyn kommer:
Blöjor (kan vara bra att testa några olika märken)
Topsyn för att putsa naveln
Vaddlappar för putsning av baby
Rumpservetter kan vara trevliga att ha
D-vitamin (ges först i 2 veckors ålder dock)
Cuplaton för magbesvär?
Några burkar ersättning kan vara bra att ha färdigt i skåpet om det krisar
Nappflaska (rekommenderar Avents nappflaska)
Napp (Kevin hade ett bra suggrepp och nappen var vår räddning de första veckorna)
Spugeltrasor (beroende på baby så kan dessa behövas i mängder)

Babyrum
Kevin har ett eget rum först nu i 5 månaders ålder. Han har nästan aldrig varit inne i sitt rum eller legat i sin spjälsäng eftersom han sovit i vårt rum i en vagga pga. ammandet. Så ett babyrum har varit ganska onödigt hittills. Kevin hänger i vardagsrummet och han kommer nog att leka där ett bra tag till så man har honom under uppsikt från köket och från soffan. Sen när Kevin är i 6 månaders ålder planerar vi flytta honom till sitt eget rum. Men alla gör ju olika, vissa bebisar sover från början i eget rum. Vet inte hur det skulle ha blivit för vår del om vi inte hade haft en flytt och en månads boende hos svärisarna?

För mamman:
- Några bekväma amningsbhar. Lindex har bra amningstoppar med mjuka kupor som man bra kan köpa redan i förväg. Hårda kupor lönar det sig att köpa först efter att mjölken stigit. (Det var Marika som tipsade mig om detta).

 - Några amningsskjortor om man vill amma på allmänna platser?

- Bekväma hemmakläder som känns mysiga. Senare också bra utekläder för vagnpromenader.


- Bröstpump. Om man någonsin tänker vara en längre tid ifrån babyn så kan en bröstpump vara bra. Om inte så kanske den är onödig. Vi köpte en pump under de första veckorna för jag försökte stimulera mjölkproduktionen som aldrig kom igång (Nå visst efter en vecka). Annars har jag behövt den endast två gånger än så länge. Men Kevin har ju fått ganska mycket ersättning de gånger 3jorn har tagit hand om matandet.

- Amningskupor att sätta i bhn

- Sysselsättning för den eviga amningen i början (böcker, tidningar, teveserier, laptop/iPad etc)

- Ett bekvämt ställe att amma på (soffa/fotölj). Amningsdyna kan vara bra men också vanliga dynor duger som stöd.

- Kamera/videokamera att dokumentera underverket med

- Mat i frysen

- En vattenkanna att ha på bordet så att man kommer ihåg att dricka tillräckligt

- Kompisar som är i samma livssituation är guld värda

- Google. Jag fattar inte hur mammor klarat sig utan internet! Jag har googlat som en dåre de senaste 5 månaderna. Jag letar inte alltid efter fakta utan mest andra som har liknande problem och tips på hur man kan försöka lösa problemet. Men man får ju komma ihåg att allt på internätet inte är fakta. Babyforumen kan också vara ganska galet underhållande ibland.

- En betjänt skulle vara bra att ha. Om nu inte en betjänt så kanske en man som kan avlasta mamman ibland och sköta om hemmet den första tiden. Betjänten kunde också se till att mamman får tillräckligt med näring i sig.


Nåja! Har mitt mjuka huvud glömt något ytterst viktigt? Vilka prylar har ni upplevt som viktiga efter att babyn kommit och vilka har varit helt onödiga?

9 kommenttia :

 1. För oss har Babybjörns sitter varit den absolut bästa babyprylen. Den har ett skönt gung och den räddade oss många gånger du sonen hade ont i magen, man gungade lite och så somnade han. Nu då han är äldre kan han gunga sig själv och han gillar det. Leksaken som finns att köpa till sittern har också varit hans favorit.

  Vi fick låna en Bumbo stol av en kompis och den tycker jag att kan klassas son en onödig babypryl, är riktigt glad att jag inte har satt 50 euro på den.

  Annars tycker jag ganska lika som du vad gäller det som man behöver då babyn är nyfödd. Man klarar sig med ganska lite i början.

  VastaaPoista
 2. Ha,haaa betjänten saknas i vårt hus men skulle absolut behövas.:) P

  VastaaPoista
 3. Tuusen tack för tipsen!! Blivande morsan tackar :)

  VastaaPoista
 4. En väska att ha reservkläder, blöjor osv i är bra. Men det behöv ju inte vara en "riktig" skötväska, allt duger! Våtservetter, "rumpplappar" som vi kallar det, har varit jätte bra. Då man far någonstans o de kanske inte finns wc nära, lätta att torka bort kakin med. Eller sen om vi varit till stan och jag gett puré på något café och det blivit lite sottigt, så gick det lätt att putsa händer o mun, isf att bara ta med torrt papper
  Vi hade också en hoppgunga lånad, men då ska ju nog babyn vara lite äldre, egentligen ganska onödig, använd kanske max 10 ggr! Så egen sku jag inte ha satsat pengar på. Men roligt var det att hoppa i den, men jag kom inte riktigt ihåg att använda den.

  VastaaPoista
 5. Erica - Jo Babybjörns sitter är nog roligare för babyn än den vi har. Men sen å anda sidan skulle jag inte villa mata en baby i en dyr sitter och vara tvungen att akta klottet :) Men jo en gungande sitter är bra bara man kommer ihåg att låta babyn jumppa på golvet också. Och en Bumbo... hmmm. Verkar onödigt joo. Fast just nu kunde en sådan vara ganska bra då Kevin trivs i upprätt ställning men inte riktigt kan sitta själv. Men skulle nog inte köpa en sådan.

  P - Hahaa jo en betjänt skulle vara superbra! Mannen duger till en viss del också men han kanske nu inte ändå finns till för att betjäna mutsin :)

  Anonym - Vassågod!

  Mymlan Marika - Just det, skötväska och rumpservetter glömde jag! Ska sätta till dem. En hoppgunga vet jag ännu inget om :)

  VastaaPoista
 6. Helt huippu lista! Måst nästan ta o printa ut detta! Vi är just nu i skedet (med lite på en månad kvar till due date) att vad är det vi egentligen behöver och vad kan vi skaffa senare. Himla svårt att veta.

  VastaaPoista
 7. Tackar även jag för en super bra lista med tips och råd! Själv ligger bf för mig inte längre borta än 2 veckor så alla baby relaterade tips kommer väl till hands. :)

  VastaaPoista
 8. Bästa babyprylen vi hade i somras var en piknikfilt som hela tiden åkte med i vagnen. Med en då halv år gammal bebis var det så oerhört behändigt att kunna gå på långa prommisar och dagar ute och alltid kunna stanna var som helst då man hade filten.

  Nåjoo, men nu till det du egentligen fråga. Håller rätt så mycket med dig i det du skrev. Förutom att vi aldrig hade ett babygym ( vi måste nog vara de enda utan, tycker alla bloggar har bilder på bebisar i babygym ) men ähh, kanske jag skulle ha fått mer lugna stunder själv om vi hade haft den som "viihdyttäjä" åt bebbe. Vi bodde i en liten Hfrs-etta så villa int köpa någo onödigt. Klarade oss bra! Baby björn sitter köpte jag på huuto- lönar sig alltid att kolla där!

  Bästa inköpen är utan tvivel Manducan ( bra att ha i början på promenader ) och helt super då vi var på resa till Schweiz då hon var fyra mån gammal.

  Ett bra inköp är också Brio-gåvagnen som jag hitta på loppis. Nu i åldern 10-11mån har den varit helt super, min dotter älskar då hon kan gå runt med den.


  Bumbon skulle jag heller aldrig ha köpt, men i simhallen har de en och där är den behändig då jag ska duscha. Använder den ännu där fast Liten är 11 mån ren- hon kryper int iväg då hon sitter i den!

  Om hoppgungan som nån nämnde: Jag tänkte aldrig på att köpa en men sen sa vår rådgivningstant ännu extra åt mig en gång att köp sen int en hoppgunga. Är tydligen inte bra för bebins utveckling ? ( balansen utvecklas int? äh, jag fråga aldrig vidare för hade int ens tänkt på att köpa en. )

  Ja, sen hade jag nog en amninggsdyna, min sambo hämtade en åt mig den första veckan då jag ahde så ont överallt då jag bara satt och ammade. Vi hade en soffa som var helt piss att sitta i - med en bekvämare soffa och dynor skulle jag kanske ha klarat mig utan amningsdynan! Men den var nog super, hade den till och med med på flyg till Zurich sen ;D

  VastaaPoista
 9. Catta - Jo hur sku man kunna veta? Men kom ihåg att alla kanske har olika behov :)

  Anonym - Ojoj så spännande! Lycka till!

  Heidi - Jo en gåvagn skulle jag villa ha åt Kevin. Fast det är ju inte aktuellt ännu. Och jag har hört helt samma sak om hoppgungan så vi kommer troligen inte att skaffa en. Det finns en hoppgunga hos min mamma så han lär ska få hoppa lite i den där.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!