31.12.2012

En mammas sömnskola?

Jag tror att vi måste börja sömnträna mig nu. Igår låg jag vaken i flera timmar fast jag var helt otroligt trött. Kevin hade inte några ljud förrän på morgonnatten så jag kunde ha sovit hur länge som helst. Ett halvt år av korta sömnsnuttar har gjort mig helt sovhandikappad. Kanske jag ännu stressar för att Kevin ska börja gråta? Hoppas det lättar snart.

Vad finns det för bra "sömnmedel"? Jag ska dricka sömnte, fast då får man kisibrott på natten. Sen har jag läst om att man ska ha ett svalt sovrum. Kanske man ska gå ut lite på dagen eller kvällen? Måste fråga min trogna vän Google.

7 kommenttia :

 1. Mulla on kanssa ollut nyt vaikeuksia nukahtaa ja silloinkin, kun olen nukkunut hyvin niin olen ollut aivan sairaan väsynyt aamulla. Eli nukun enemmän ja pidempiä pätkiä ja silti väsyttää. Olen kuullut, että imetyksen lopettamisen/vähentämisen jälkeen on usein väsyneempi kuin koskaan. Ehkä tää on nyt sitä? Aika epäreilua se silti on, kun vihdoinkin saisi nukkua vähän enemmän.. Tsemppiä!

  //Mirka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin olen minäkin kuullut. Aika epistä! Toisaalta mä imetän vielä useita kertoja päivässä eli mun mielestä tämä imetyksenjälkeinen väsymys voisi pysyä poissa vielä jonkin aikaa :D

   Poista
 2. Oj nej, sömproblem sucks. Efter att ha bott i flats from hell i över tre år och blivit totalt sömnhandikappad måste jag faktiskt sömnskola mig själv. För mig har det hjälpt med att vädra sovrummet ordentligt innan jag går o sova och ha vissa kvällsrutiner som jag håller fast vid. Bl.a. tvättar jag tänderna i god tid innan jag ska i säng (jag blir pigg av tandkrämens mentholsmak) och lugna ner mig innan jag går i säng (inte surfa på nätet!). När jag går i säng smörjer jag mina händer o fötter (very relaxing), dricker en slurk vatten och läser en bok tills jag känner mig trött. Låter inte som ngt speciellt, men eftersom jag är otroligt kvällspigg sku jag lätt kunna sitta uppe hela natten och därför är rutinerna viktiga. Dom hjälper mig att lita på att jag är i en trygg omgivning där jag kan sova ostört - ngt som man inte kan ta förgivet om man har gått igenom sömnproblem.

  Nica

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för tipsena Nica! Jag ska definitivt testa det där med kvällsrutiner och avsluta surfandet lite tidigare. Hah lustigt att det nu är jag som ska ha kvällsrutiner när det just var Kevin som vi lärde in på rutiner :P

   Poista
 3. Aijo, one more thing. Om man vill testa ngt annat än bara trygga kvällsrutiner så kan jag rekommendera melatonin (kan köpas receptfritt på naturhandeln). Det är ett ämne som vanligen styr dygnsrytmen i kroppen och används bl.a. för att underlätta jet lag. När mina sömnproblem var som värst och kvällsrutinerna inte hjälpte (vi bodde fortfarande kvar i the hell hole) var det skönt att veta att det fanns en "last resort" att ta om man inte kunde somna. Naturligtvis ska man vara försiktig med all sorts beroendeframkallande hjälpmedel, men melatonin är inte i det värsta laget. Ofta hjälpte det redan att burken fanns i toalettskåpet - vissheten om att det fanns en utväg ifall jag inte kunde somna hjälpte mig att slappna av och somna. Lite paradoxalt, men det fungerade.

  Nica

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idag skrev dom i Hesaren om melatoninet som jag nämnde tidigare: http://www.hs.fi/kotimaa/Pime%C3%A4hormonin+myynti+kasvaa++apteekit+ep%C3%A4tietoisia+myyntiluvasta/a1305635971271.

   Dom tyck inte kunna bestämma sig ifall det ska vara receptbelagt eller inte, det har varierat från och till under åren. Själv har jag köpt det från Life, då när det varit utan recept.

   Nica

   Poista
  2. Joo jag läste också juttun idag i HS. Nå jag har börjat somna lite bättre nu så ännu har jag inte behövat ta hjälp av något nytt.

   Poista

Roligt att du kommenterar!