27.12.2012

Fantomsparkar

Jag lovade tidigare att jag skulle skriva om en ny konstig grej som har med mammakroppen att göra.

Efter lite googlande har jag konstaterat att det kallas haamupotkuja på finska och fantomsparkar på svenska. Jag har nog någon gång hört att man kan känna som att en baby sparkar i magen efter en förlossning fast man inte är gravid. Men jag har tänkt att det handlar om att man vant sig med känslan då man varit gravid och så tror man att man känner babyns rörelser. Men jag vågar påstå att det inte handlar om det. Efter att jag googlat (hur kan morsor någonsin ha klarat sig utan Google?) så har jag märkt att fantomsparkar nog är ett rätt så vanligt fenomen, men en ny grej för mig.

Nu ska jag berätta min story.

För några veckor sedan började jag känna konstigt i magen.Det kändes exakt som en baby som sparkade. Av någon anledning tänkte jag inte först så mycket på saken. Men det fortsatte och jag började lägga mer märke till sparkarna. De kändes ganska kraftiga, inte alls som babyns första rörelser utan något som man känner kanske då man är halvvägs i graviditeten eller längre. Jag började iakta min mage och märkte att man både såg och kände sparkarna på magens utsida.

I det skedet började jag känna mig lite nervös. Jag visste att det var så gott som omöjligt att jag var gravid eftersom sådana sparkar känns ganska långt in i graviditeten, det gick liksom inte riktigt ihop. Jag trodde att jag var helt galen. Först vågade jag inte säga något till 3jorn men före julen berättade jag om sparkarna och sade att jag helt enkelt MÅSTE göra ett graviditetstest för att få någon ro under julen.

Som väntat var testet negativt (THANK GOD!!!) och jag började googla och hittade fantomsparkarna som massvis med andra mammor känt. Jag har fortfarande inte hittat något vetenskaplig orsak till dem, om någon vet mer så berätta gärna. Vissa säger att det beror på att man är mer medveten om sin kropp efter graviditeten och att det bara är luft som rör sig i tarmarna. Jag har väldigt svårt att tro på det eftersom jag inte känt något liknande efter förlossningen förrän nu. Jag tycker att fantomsparkarna kom ungefär då när amningen minskade, då jag slutade maratonamma på nätterna. Så jag misstänker att det är något med hormonerna. Kanske börjar inälvorna dra sig till sina riktiga platser? Eller kanske de uttöjda magmusklerna? Men det är rätt så freaky! Tänk så konstigt! Och att det på allvar känns exakt som babysparkar!

Har någon annan upplevt detta?

9 kommenttia :

 1. Jag!! Senaste veckorna men inte riktigt våga säga det högt! Börjat efter att ha slutat amma nattetid. Hade ingen aning om detta fenomen, trodde ja blivit knäpp eller fått nån ny krämppa. Ska nog kolla upp detta mera imoron. Sjukt konstigt.

  VastaaPoista
 2. Ingela - Hahaa jeeee! Soulsister! Berätta om du hittar någon "riktig" info om det. Jag har mest surfat på diskussionsforum.

  VastaaPoista
 3. Whaaaat??? Låter fan so weird! Aldrig upplevt det.

  VastaaPoista
 4. Jo jag!! Filmade det hela för att sedan kunna visa åt min man att jag inte tappat förståndet. Kollade just datumet på filmen. Vår tös var inte ens en månad gammal då så jag hade alltså inte minskat på amningen då. Tvärtom ökat. /C

  VastaaPoista
 5. Jag har också haft det efter båda förlossningarna. Kommer inte längre ihåg i vilket skede fantomsparkarna kom, men tycker att jag ännu inte för länge sedan kände av dem, och nu är det snart 1 år 3 månader sedan förlossningen.

  VastaaPoista
 6. Alltså det är nog verkligen skumt det här!

  VastaaPoista
 7. Jag har kännt samma! Lika weird kände jag mig då som du beskrev - sparkarna var ju så kraftiga... Låg i soffan o var helt paff! Trots att jag visste art jag inte var gravid gjorde jag ett test då. Det var bara så verkligt o spoooky!!

  Jag hade minskat helt jättemycket på amningen då jag lände det där... Två ggr har det hänt . Tack för art du gav ett ord åt sparkarna. Hih!

  VastaaPoista
 8. Jag känner än ibland av små sparkar. ;) O då är barnet två. :D Har nog haft det med alla. Inte så ofta, men ibland.

  VastaaPoista
 9. Heheee det är nog faktiskt kumma det här.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!