11.12.2012

FemmånadersKevin

Igen har en månad rusat förbi och Kevin har blivit fem månader gammal. Här kan man läsa hur han var vid fyra månaders ålder. Vad har hänt sen dess?

Kevin äter fortfarande med god aptit. En enda gång har han inte diggat smaken, det var när jag erbjöd honom att smaka på blomkålspuré. Men blomkål blandat med annat sjunker nog bra. Under den senaste månaden har vi utökat målen från två till fem. Det femte målet var morgongröt och det har vi börjat med för bara några dagar sedan. På rådgivningen sa de att fem mål mat är kriteriet för att man kan börja med sömnskola. Då vet man att bebisen inte är hungrig.
Han ska påta på allt
Kevin har ätit potatis, morot, blomkål, broccoli, majs, plommon, banan, päron, äppel och också Pilttis olika blandningar med exotiska frukter etc. I några dagar har han fått grönsaksbroilerpuré. Nästa köttet han ska få smaka på är fisk. Han har ätit risgröt i en månad (Sempers pulver) och har nu börjat få Pilttis femmånadersgröt till kvällen.

MOI!

Han är inte så väldigt intresserad av bröstet längre. Utom på natten.

Han ligger inte alls i babygymmet länge. Det är tråkigt. Han ligger på min jumppamatta och lyckas röra sig i en cirkel på det lite hala underlaget. Om han ligger på golvet så kan han av misstag redan röra sig på ett lite större område. Han skuffar med händerna och glider bakåt.

Jag lämnade honom på jumppamattan och gick på toaletten. När jag kom tillbaka var han nästan under matbordet.
Han rullar nästan alltid direkt på mage, trivs inte på rygg lika bra. Men han kan inte svänga tillbaka till rygg ännu. Han kan falla tillbaka ibland och kan redan göra det så att han inte slår huvudet i golvet.

Han viftar väldigt mycket. Sparkar väldigt mycket. Och är överlag väldigt rörlig. Snart börjar det väl vara slut på de lugna famnstunderna. Och på skötbordet är det ett enda ålande så man får verkligen vara försiktig. Han vill ha allt han ser och allt han får i sina händer åker i munnen.

Full rulle på skötbordet
Han har upptäckt sina fötter redan för länge sedan men nu börjar de verkligen vara intressanta. Han kan undersöka dem hur länge som helst. Han försöker också få tårna i munnen vilket nästan lyckas då han inte har en blöja som tar emot.

Där är dom där fötterna igen. Varför lossar dom inte?
Han skrattar högt och för en vecka sedan upptäckte 3jorn att han är kittlig under armarna. Det är väldigt roligt. Man kan också leka "kuckuuleken" med honom hur länge som helst. Speglar är också väldigt underhållande.

Han är fotfarande inte skygg för andra människor utan ler stort och kan vara i alla famnar.

Han har ÄNTLIGEN accepterat tutten.

Prassla prassla prassla.
Sovandet då? Dagssömnen blev ju genast bättre då han började få mat. Och det är verkligen skönt. Visst vaknar han och skriker lite ibland så att man får gå ut på balkongen och vagga vagnen. Men han sover ändå 1,5-2 h. Han sover alltid ute. Till och med då det var -15 grader så packade jag in honom och han sov riktigt bra.

Nätterna var sämre en tid. Han vaknade med en timmes mellanrum igen. Men nu känns det bättre. Jag försöker låta bli att amma förrän på morgonnatten. Tutten har också hjälpt. Så om han vaknar kan man bara stoppa den i munnen och han fortsätter sova. Vi har också gett lite vatten från flaska så att han ska märka att han inte får bröstet hela tiden som tidigare. Han har ätit kl 01-02 tiden för första gången från flaska. Tidigare kunde han ha ätit redan två-tre gånger den tiden. Sedan har han sovit till 04-05 då jag har tagit honom i vår säng och ammat. Han somnar också själv i sin vagga, aldrig vid bröstet. Så det känns som vi gjort mycket framsteg nu redan.

En dag då vi inte har något speciellt program ser ut ungefär såhär:
04 Ammar i sängen, fortsätter sova
08 Vakna och stiga upp
09 Morgongröt
10-12 Dagssömn på balkongen
12 Lunch, grönsakspuré
14 Lite mellanmål, fruktpuré
14-16 Dagssömn i vagnen/promenad forsätter sova på balkongen
17 Middag (Grönsakspuré med kött)
18 Ibland en kort päikkäre
20 Kvällsgröt, bad/kvällstvätt/pyjamas etc
21 Somnar i vaggan
01 Äter från flaska

Tidtabellen lever just nu ganska mycket eftersom han fått sin femte måltid. Den sista kvällsömnen är allt svårare. Om vi har program så far tidtabellen genast åt skogen. Jag strävar till att han ska få sova den första dagssömnen här hemma före vi far någonstans för han blir tydligt störd av ljud och saker som händer runt honom så han sover inte längre så bra om vi är on the go.

Kläderna börjar bli små. Om man töjer på dem så får man en hurja urringning.

Jag märker att kvällarna orsakar allt mindre ångest hos mig eftersom det börjar löpa lite bättre. Vi har också sovit i turer med 3jorn. Det funkar bra nu när Kevin inte får hänga vid bröstet tusen gånger per natt längre.

Vid fem månaders ålder barnvaktades Kevin för första gången över en natt av min mamma och man hemma hos oss. Det hade fungerat väldigt bra.

Förutom nattsovandet så tycker jag att Kevin känns som en lätt bebis. Han äter duktigt, är glad och nöjd för det mesta, skrattar och ler mycket, kan vara själv och behöver inte en famn konstant, är aktiv och väldigt intresserad av sin omgivning, är inte rädd för andra människor än.

Vid fem månaders och en veckas ålder är Kevin 67,7 cm lång och väger 8350 gram. Han växer så det knakar.

13 kommenttia :

 1. Love the cleavage hehe!
  Alltså vår Milton är en lättviktare-han blir 7 mån 22.5 och väger ung lika mycket som Kevin!

  VastaaPoista
 2. Lillen - Joo Kevin var också väldigt liten och spinkig ända tills han fick puréer. Sen sade det POFF och han fick runda kinder och tjocka bebilår :D Det är så jätte olika. Det finns ju bebisar som inte fått puréer som väger mer än Kevin också. Och är alltså lika gamla.

  VastaaPoista
 3. Bloggläsare11.12.2012 20.27

  Lilla A är nästan exakt två kilo mindre! Men så är hon också en petite flicka :-) Hon har börjat med falsettskrik. Låter som rop på hjälp ibland.

  VastaaPoista
 4. Bloggläsare - Hihii jo vi har också lite tinnitus här för tillfället :D Flickor är väl ofta lättare. Synd att vi inte ses mera när gruppens träffar tog slut. Skulle vara riktigt skoj då bebbarna nästan är exakt lika gamla. Eller unga :P

  VastaaPoista
 5. Här var vi på 6 månaders kontroll i dag, sonen var 69 cm och 7095g. Ser att ni har fått in två gånger grönskas/kött pureer per dag, det borde säkert vi också. Sonen äter jättedåligt varm mat, frukt och gröt går bra så vi har fått kämpa och kämpar ännu med det. Jättefint om Kevin somnar själv i sin vagga, här får vi för det mesta kämpa en del med nattande. Tuppluren vi 18 snåret har vi tagit bort för då blir det ännu värre. På dagen sover han också varierande, ibland endast korta snuttar, det är tungt. Natten är sådär, han ålar sedan några veckor tillbaka och också i sömnen vrider och vänder han sig. Nå, men för det mesta är han glad och nöjd så man får koncentrera sig på det och glömma det jobbiga:)

  VastaaPoista
 6. Oj vad han växer och blir stor! Jag som tyckte Alicia var stor :)Vad skönt att ni börjar få rutin om dagarna och nätterna! hurra!! Här vet jag inte hur de är..vi hade ett bra flyt innan Finland och när vi kom hem men i natt var det inget vidare, men det kanske var en engångsgrej. Pigg fröken från 0330-0430. bara att stiga upp då! Gillas ej! Skall börja med mera puréer åt Alicia också.

  VastaaPoista
 7. Han har verkligen växt så det knakar :) Har han gillat puren med broiler? Vi ska också pröva lite kött snart men jag hoppas att han börjar äta lite bättre igen först. Det är ju härligt att nätterna har blivit bättre för er. Jag som gnäller och är trött fast han sover som en prins kan inte ens tänka mig hur trött du måste vara.

  VastaaPoista
 8. Erica - Jo Kevins vikt har ökat väldigt mycket de senaste månaderna. Jag vill ändå tro att det stabiliserar sig då han börjar åla/krypa. Vi har infört 5 mål om dagen med tanke på sömnskolan som ska genomföras efter jul. Så att alla hans system hinner vänja sig med nya rytmen och så. Såg ett papper om en sömnskola där det rekommenderades två dagssömner för en 6 mån gammal bebis. Så jag tror att vi också kommer att dumpa den sista sömnen så småningom eftersom han ändå inte alltid sover den. Hoppas er minimänniska snart börjar tycka också om varm mat! :)

  ingela - Jo lite rytm har vi fått. Om han ändå skulle sluta med att vakna så ofta på nätterna. Men tur så hjälper tutten nu mot det och han somnar om snabbt. Och har sovit till 9 på morgonen den senaste veckan.

  kaaarins - Jo han har gillat broilern. Alltså han skulle äta hur mycket som helst. Det är lite skrämmande :P Hoppas A börjar äta bättre snart igen!

  VastaaPoista
 9. Jee för Kevvan! Och för dej :) Verkar som att dom små växer lite hipp som happ, ibland blir dom bredare och ibland längre om vartannat. Vår V var en sån sumobrottare vid 7-11 månader. Så fort hon lärde sig gå blev hon slimmare. Nu då hon snart är 3,5 har hennes vikt inte ökat just alls på ett halvår medan hon växer på längden i stället. Det går så där, i vågor, tydligen.

  VastaaPoista
 10. Bloggläsare12.12.2012 18.51

  Vi kan inte stå i vägen för deras dejtande utan måste låta dem ses. Kanske på något familjecafé på nästa års sida? Jag kan maila sen!

  VastaaPoista
 11. puva - Jo jag tror också att växandet stabiliserar sig sedan så jag är inte orolig fast ALLA här skriver att deras bebisar väger mindre :) Det är bara bra att han växer och verkar glad och nöjd.

  Bloggläsare - Men vilken bra idé! För dejta måste dom ju få. :D

  VastaaPoista
 12. Tycker Kevin verkar vara en jättebra bebis jag! Och ni bra föräldrar!

  VastaaPoista
 13. minns int alls vad V vägde vid 5 månader men jag är rätt säker på att minst lika mkt som Kevin, om int mera :D

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!