20.12.2012

Kvällsrutinerna?

Kan ni inte berätta om era kvällsrutiner? Jag funderar främst på i vilket skede vi ska ta godnattsagan som ska införas nästa vecka.

Just nu är ordningen denna:
Kvällsgröt, kvällstvätt, pyjamas, d-vitamin, amning, vaggan.
De kvällar som Kevin badar så gör han det först, men annars är ordningen den samma.

Jag fattar inte vad vi ska göra med våra kvällar. Varför kommer han inte till ro? Varför är han vaken minst en timme i vaggan? Lägger vi honom fel tid? Blir han störd på något i vaggan eller i sin omgivning? Tänk om han bara kunde berätta! Vi ser ju hur trött han är. Jag fattar inte hur han kan slockna direkt till dagssömnen men kvällens sömn är svår att få tag i.

Idag övade vi lite på att ligga i spjälsängen. Kevin har ju knappt varit i sitt rum så vi kanske måste hänga där lite om han en gång ska sova där.

19 kommenttia :

 1. När e hans sista dagssömn ? Ger du honom flaska/bröstmjölk vid samma plats? Vid samma tid? Han borde vara minst 4h före kvällsläggningen.
  Smek honom med ett finger mellan ögonbrynen, de brukar vara lugnande. E lampan släckt?

  VastaaPoista
 2. Jag började faktisk ha Alva och sova dagssömner i hennes rum före hon flyttade dit just för att hon lite skulle vänja sig. Vet nu sen inte om det hjälpte.
  Era kvällsrutiner låter bra i mina öron. Det är väl vanligt att det tar en stund att varva ner på kvällen, för Alva kan det ännu också ibland ta en timme.

  VastaaPoista
 3. Hur mycket sover han på dagen?
  Hur länge är han vaken innan ni lägger honom på kvällen? Efter sista tuppluren menar jag.
  4 h som anonym säger tycker jag låter länge. Milton orkar nog absolut inte vara vaken längre än 3h i sträck

  VastaaPoista
 4. Lugn musik? Vi har en sådanhär http://verkkokauppa.babystyle.fi/products/view/4183/pl mobil i båda sovrummen (eller två olika modeller, de två yngre har fått var sin till namngivningen) och de brukar vi ha och spela tills de somnar. De har en fjärrkontroll så man kan sätta den och spela på nytt från dörröppningen. ;)
  Med första hade vi bara perus speldosa, samma musik som jag spelat redan till magen.
  Tyvärr tar det väl bara tid för vissa att varva ner och komma till ro. Men jag är kanske inte rätt person att komma med idéer, vi har alltid legat bredvid tills de somnat. ;)

  VastaaPoista
 5. Lugn musik? Vi har en sådanhär http://verkkokauppa.babystyle.fi/products/view/4183/pl mobil i båda sovrummen (eller två olika modeller, de två yngre har fått var sin till namngivningen) och de brukar vi ha och spela tills de somnar. De har en fjärrkontroll så man kan sätta den och spela på nytt från dörröppningen. ;)
  Med första hade vi bara perus speldosa, samma musik som jag spelat redan till magen.
  Tyvärr tar det väl bara tid för vissa att varva ner och komma till ro. Men jag är kanske inte rätt person att komma med idéer, vi har alltid legat bredvid tills de somnat. ;)

  VastaaPoista
 6. Vi har ett ordentligt mörklagt rum, och massor av mat i magen.Vi kör med ordentlig middag runt 18 och massor av kvällsvälling/gröt 19.30. Vid halvårs åldern vill jag komma ihåg att hon sov den kortaste tuppluuren ca 20 min ca 16.30. första kvällarna är jobbiga, men håll ut och håll fast vid rutinerna, jag tror stenhårt på fasta rutiner :)

  VastaaPoista
 7. Vi har kolmörkt rum,alltså verkligen kolmörkt.och tyst.vill inte hamna i ngt träsk med ngn musik el ngt visar ljud-för vad skall man sen om man åker bort och inte har med just den där musiken el dyl.., men Ellen var ju sån att det tog timmar för henne att somna. Trots att vi försökte med allt. För Milton går det lite snabbare.än så länge åtm.

  VastaaPoista
 8. Här har vi middag+amning ca 17, gröt kl 19-1930 nångång. Kvällstvätt, pyjamas sedan får hon sitta upp i soffan med oss. Ibland härjar hon på och ibland sitter hon lugnt, har nångång läst bok då. Sedan ersättning/amning kring kl 20-2030 o sen i säng. Nattlampa, just nu en julstjärna i fönstret på. Brukar inte sänka tvn i vardagsrummet. Vill inte att hon ska lära sig sova i enbart tysthet, så tvn hörs nog lite in till henne. Lägger tutten i mun, jänta på sidan,trasan mellan händerna o säger/pussar gonatt. Oftast slocknar hon ganska snabbt/direkt. Jag har märkt att hon ibland blir jätte pigg o sprattlig efter gröten o då får hon härja innan ja ammar o lägger henne i säng. Sista dagsvilan är till senast kl 16, inte senare. Så ser det ut här.

  VastaaPoista
 9. Här är det middag 17.30-18 tiden och efter det en tupplur på cirka en halvtimme, utan den klarar han sig inte. Sen pyjamas och välling 20.30 och så lägger vi honom i sängen, ger tutten och går ut. Ibland somnar han genast och ibland får man gå in några gånger. Nu ska vi ändra till gröt på kvällen så då tänker jag mig gröt, pyjamas, ersättning och så i säng. Jag tycker era rutiner låter väldigt bra, knappast det som är felet.

  VastaaPoista
 10. Tack för alla tips.

  Alltså jag har märkt att Kevin blir trött med 2h mellanrum, därför låter 4h av vakentid ganska brutalt.

  Vi har testat både med och utan den sista korta dagssömnen. Ifall han inte sover den korta sista sömnen så är han vaken från ca. 16-tiden. Ifall han sover den sista så vaknar han ca. 18:30. Då lägger vi honom ca. 20:30, rutinerna påbörjas redan tidigare. Men han härjar på till långt efter 21. Liksom ingen skillnad om han sovit på kvällen eller inte.

  På dagen sover han oftast 2+2 och ofta ytterligare 30 min.

  Kevin har ett svagt blått sken då han ska sova. Kanske vi ska testa utan det. Och testa på att han får härja av sig lite efter kvällsgröten.

  VastaaPoista
 11. Våra tjejer är redan 1 och 3 år. Det enda tips jag vet som ändrade från barn Ett till barn Två är att inte sitta bredvid då dom skall somna. än idag är barn Ett mera otrygg att sova ensam, fast hon nog gör det. barn Två ligger å fnittrar en stund innan hon somnar. Det är en vanesak, tydligen. Fast jag VET, barn är åxå olika. Vi lät barn Två pyssla ensam i sin säng, även i faser då hon lärde sig stå å svänga o.s.v, vi var inte lika rädd att hon skulle förgås i sin ensamhet.

  VastaaPoista
 12. Vår kväll ser ut såhär (4,5mån gammal pojke). Kl. 18.45 kvällstvätt/bad (fram till detta har han varit vaken 2,5-4h, men visst 4h är ganska brutalt), efter detta pyjamasen på i relativt mörkt sovrum, in i sovpåsen och sedan ersättning. Ibland somnar han vid flaskan, men då lyfter vi honom för att rapa och lägger sedan i egen säng. Ensam tar det jätte länge för honom att komma till ro och oftast börjar han gråta, men om vi lägger honom på sida och klappar honom lite tills han är lugn brukar han somna typ 19.30.

  Kan ni stanna inne hos honom tills han är lungn och sen gå ut? Eller sitta med honom i famnen tills han lugnat sig och sen lägga honom i sängen? Alltså om det går snabbare så?

  VastaaPoista
 13. Vi har testat både att sitta brevid sängen och gå ut. Och såklart går vi in och lugnar ner honom om han gråter. Men jag vet liksom inte var den där gråtgränsen går... jag tycker att han nästan aldrig är hysterisk utan bara protesterar/gråter högljutt. Men sen igen så kanske det aldrig hunnit bli hysteriskt heller. Svåååårt!

  VastaaPoista
 14. Ojoj vad det låter bekant. Vår, 11månader gamla,dottern har också otroligt svårt att komma till ro om kvällarna. Ett skede kring 6 månader somnade hon i sin egen säng (fram till att hon lärde sig att svänga sig till mage och träna på att krypa ungefär), på egen hand men utöver den perioden har det varit mer eller mindre kämpande. Så jag vet inte om ni har så stor nytta av hur vi gör om kvällarna, hehe :P men jag skrivet nu iallafall. Vi försöker tima andra och sista sovpasset så att hon vaknar kring kl 16 (men senaste tiden har hon ofta sovit två timmars pass och vaknat först vid 17 om vi inte väcker henne)Middag är det kl 17, kvällsgröt lite efter kl 19 och sen blir det kvällstvätt följt av sagostund och lite sång i fåtöljen i hennes egna rum. Efter mys/läs/sångstunden får hon mjölk i sängen och efter det är det meningen att det ska vara natinati, strax efter kl 20, men oftast är det rumba mellan 30minuter och en timme (häromdagen hela 2,5h, men det hör som tur till undantagen). Vi har länge försökt att vi går ut ur rummet då hon är lugn så att hon ska hitta sömnen på egen hand för att har tänkt att hon då också skulle ha lättare att göra det om nätterna (hon vaknar många varje natt även om hon inte längre äter om nätterna) men problemet är att hon ställer sig upp och stå så fort man går ut. Summa summarum så har jag inte så många goda råd utan följer med spänning med om ni hittar på nåt som även vi kunde testa. Tycker dock att era kvällsrutiner låter riktigt vettiga.
  Kämpa på!

  VastaaPoista
 15. Jag menar absolut inte kritisera ngn. jag frågar helt av intresse. Är det inte så att alla barn (som lärt sig stå) ställer sig upp i sängen då dom borde sova?? Å får dom inte göra det? måste man då lägga ner dem? eller kan man låta dem doona i sängen? våra barn harvalltid blivit så förtjusta och uppspelta då vi kommit in då dom ska sova. vi har många gånger varit själva orsaken till att dom inte kunnat somna. tror jag.

  VastaaPoista
 16. Jag har märkt att vår kille, 6.5 månader, somnar snabbare om sista vakentiden är lite längre än dom på dagen. T.ex i går vaknade han från sista tuppluren klockan 16.30 och han somnade för natten på några minuter klockan lite efter 20.30. Sover han en tupplur 17.30-18 tiden får vi kämpa länge med att få honom att sova 21-tiden. Han orkar alltså nog vara vaken 4 timmar (ungefär 3 timmar på dagen är max). Vi har följande rutiner; gröt klockan 20-tiden, kvällstvätt och pyjamas efter det, sedan en eller två sagor i mammas och pappas säng, efter det flyttas han i pinnsängen och får ersätting, tutten och snuttetrasorna. Sen efter det varierar det, ibland somnar han ganska genast och ibland är det cirkus och cirkusen fortsätter oftast med att han vaknar en halvtimme efter att han somnat och dricker resten av mjölken. En del nätter är nattningen klar efter det och andra får vi springa och ge tutten, vagga lite på sängen ett par tre, fyra eller fem gånger...Så jo, vår son har också svårare och somna än på dagen då det är nästan bara att lägga honom i vagnen.

  VastaaPoista
 17. Anonyms kommentar var tydligt riktat till mig eftersom ingen annan hade skrivit om barn som står. Därför svara jag. Jo, jag tycker att barn ska lämnas för sig själva och pynja på oavsett om de är vakna och ligger på rygg, mage, kryper eller står och hoppar i sängen- så länge barnet verkar vara rätt nöjt (och nä, nu menar jag inte att man man ska springa in varje gång barnet piper eller gnäller lite). För inte somnar man ju själv alltid genast utan behöver ibland "böka" på lite, vrida och vända på sig före man hittar sömnen och det tycker jag att är bra att barn lär sig så tidigt som möjligt.Dessutom behöver de ju ofta öva och repetera det som de håller på att lära sig för tillfället. Men då flickan står och hoppar och SKRIKER i sängen och helt klar är trött men kan inte lugna ner sig själv så går vi nog in och lägger ner henne och försöker hjälpa henne att komma till ro. Vi har även försökt att se om hon själv så småningom skulle lägga sig ner men hon har bara skrikit hysteriskt så länge att jag inte kan höra på det. Jag vägrar låta mitt barn hysseskrika sig till sömns. Men har du, anonym, råd att ge så tar jag gärna emot. Nu känns ju detta lite fel forum att svara på men det fanns ju ingen annan "adress" att svara till.

  VastaaPoista
 18. Tack igen för alla kommentarer.Vi gjorde igår en liten ändring i kvällsrutinen som verkade fungera ganska bra. Men vi ska nu se om det bara var ett undantag. Han hade inte sovit någon kort sista dagssömn. Han blir ju så gnällig dom sista timmarna när han är vaken så länge :(

  Det rekommenderas väl att babyn som fyllt 6mån ska sova två dagssömner. Kevin är ju ännu under. Blir intressant att se hur vakentiden utvecklas i och med att han blir äldre.

  Och om barn som ställer sig upp i sängen, det vet jag inget om ännu :) Men roligt att ni diskuterar saken.

  VastaaPoista
 19. Tycker era rutiner låter bra! Bäst att inte hitta på för många vanor/ovanor tror jag. Måste bara berätta om en bekant vars dotter hade svårt att somna tills dom märkte att det hjälpte att ha på hårtorken. Dom måste efter det har med sig hårtorken vart dom än for över natten. En gång hade dom fått propparna och gå i hytten på en tågresa... Många bekantas barn har upp till 3års ålder endast somnat med handen på mammas bröst. Allt dethär låter såååå jobbigt, men förstår att man lätt blir desperat och kör med det som funkar.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!