26.12.2012

Sömnskola natt 1

Hahaa jag har lust att gapskratta eftersom natten gick så smärtfritt! Jag hade förberett mig på det värsta och psykade 3jorn på kvällen som om världen skulle gå under på natten. Kan ni tänka er att 3jorn var inne bara två gånger på natten för att lugna ner Kevin? Bara 10 minuter per gång. Och kan ni tänka er att vår gameplan var att få flyttat Kevins nattätande längre fram och att det hela slutade med att jag vaknade med ett ryck kl. 6 och insåg att bebisen inte har ätit på nio timmar! Hahahaa.

Nå, jag vet ju att nästa natt kan vara väldigt annorlunda och mycket svårare. Men det är roligt att början blev så här lätt.

Igår fixade vi i Kevins rum så det skulle vara så mysigt som möjligt. Spjälsängen bäddades, amningsdynan lades ner i sängen för att få den att kännas mindre. Vi satte också vaggans sidovaddering i spjälsängen eftersom han känner igen mönstret. Vi försökte minska ekot i rummet med hjälp av gardiner (fleecefilt i fönstret, hah!) och saker i hyllorna. Även en stor temporär tavla sattes på väggen. Det blev riktigt bra och det ekade inte alls lika mycket som tidigare.

Han vaknade från den sista dagssömnen lite efter 16, så vi höll honom vaken avsiktligt på kvällen så att han inte tog sin kvällspäikkäre.

19:30-tiden fick Kevin sin kvällsgröt. Jag lagade en lite större portion än vanligt. Sedan blev det kvällstvätt och pyjamas. Efter det fick han komma i soffan och härja bort lite av "grötenergin" (tack Ingela för tipset!). Vi försökte också ge mjölk från flaska men han ville inte ha det då (jag hade ammat en timme tidigare). Lite efter 20 tog jag in honom på hans rum, vi satte oss i fåtöljen och läste lite böcker. Efter det släckte jag läslampan och lät mysbelysningen vara tänd. Jag matade honom ur flaska (ersättning). Jag var beslutsam om att han skulle få i sig mjölk och det var en show att få honom att äta och tog ganska länge. Vi tror att ett problem har varit att han inte tankat tillräckligt på kvällen. Jag fick i honom nästan 200 ml, sjöng lite vaggvisa och märkte att han började lugna ner sig. Han höll på att somna i min famn medan han åt men jag lyfte honom i spjälsängen före han somnade. I spjälsängen somnade han direkt. Klockan var 20:45.

Så började väntandet. Snart börjar han skrika tänkte vi, precis som han gjort alltid tidigare. Vi hann se på teve en stund, gå i säng, läsa i sängen och inget hände. Först kl. 00:09 kom första gråtet, efter nästan 3,5 timmar av sömn (VAU!). 3jorn gick in, lade handen på hans mage och sade schhhhhh. På under 10 minuter var han lugn och vaken, 3jorn gick ut. Vi var säkra på att han skulle börja gråta igen men nej, han somnade om.

Kl. 1:35 kom följande gråt. Han hade sovit 1 h 15 min. 3jorn gick igen in i rummet, satte handen på magen och sade schhhhhhh. På under 10 minuter var 3jorn ute igen, han lämnade en lugn vaken Kevin i sängen.

Kl. 2:30 hör jag att Kevin gråter. Vi hade tänkt att vi ger mjölk åt honom tidigast efter 02. Jag sa åt 3jorn att kanske vi nu borde ge mjölk och 3jorn går till köket för att hälla ersättning i en flaska (Kevin får rumsvarm ersättning om nätterna). Före 3jorn hinner in i rummet med flaskan så tystnar Kevin. På några minuter har han lugnat ner sig själv. Hah! Nå, snart ska han nog äta tänkte jag och så gick vi tillbaka i sängen.

Efter detta har han ljud några gånger men blir tyst väldigt snabbt utan att vi behöver göra något.

Klockan visar 6:01 följande gång jag hör gråt. Jag fick nästan panik för att han inte hade ätit på hela natten. Nu hade han sovit 3,5 h från föregående gång som 3jorn var inne i Kevins rum. Jag nappar tuttflaskan, lyfter honom i famnen och sätter mig i fåtöljen. Jag matar honom i 15 minuter och han släpper flaskan själv. Jag sätter honom tillbaka i spjälsängen och går ut.

Kevin brukar vakna runt kl. 7-8 och jag hör lite babyljud från hans rum efter kl. 7. Jag går in och där ligger han vaken och talar med sin kanin, glad som bara vad. Jag tar honom till vår säng där jag ammar honom. Ca. kl. 8 stiger vi upp och Kevin får sin morgongröt.

KAN NI FATTA?! Nu sitter jag ju och funderar på om det bara var tillfälligt att han sov så bra och att det inte blev någon gråtmaraton? Eller har han blivit störd av våra ljud? Har vi hört alla hans ljud och tagit upp honom i onödan från vaggan? Sover han bättre då det är nästan mörkt i rummet (tidigare har det kommit ljus från vardagsrummet)? Är spjälsängen bekvämare än vaggan? Han låg dessutom under ett täcke i spjälsängen vilket han aldrig gjorde i vaggan för att han svettades, kanske han fick varmt av värmeelementet bredvid vaggan? Har han inte tankat tillräckligt på kvällarna tidigare? Det är ju svårt att veta hur mycket han fått i sig då jag ammat. Men jag fick nog lite kämpa med flaskan för att få i honom mjölken.

Och jag då? Jag var så nervös att jag inte sov nästan något. Jo visst, jag somnade kanske 03 och vaknade kl. 06. Det var så himla konstigt att Kevin var så långt borta och jag hade hela tiden lust att gå och kolla om han ännu andades eftersom han var tyst så länge. Men annars känns det bra. Tänk om vi alla sover bättre med detta arrangemang?

Nu får vi se vad nästa natt hämtar med sig. Jag är ganska säker på att den inte kan vara så här lätt.

Nu har Kevin dessutom sovit över 3,5 h dagssömn till skillnad av det vanliga 1,5-2 h. Sjukt.

8 kommenttia :

 1. Hurra!! Underbart!! Hoppas det fortsätter lika! Vi flyttade ju Alicia när hon var 4månader till eget rum, just därför för att jag tror man stört varandra med olika ljud.

  Här är vi upp ca 2ggr/natt. Första gången vid ca kl 1 för att ge tutten, hon slocknar på en sekund. Inatt var nästa gång 3.40 och då ville hon inte sova så då "bråkade vi i ca 1 timme. Jag vägrar ta upp och hon vägrar sova ;) Får tutten och sch. Somnade till slut vid 4.35 och vakna de 6.15 för mat och sov sedan till kl 9! Skönt. Men skulle gärna vilja slippa springa upp för att ge tutt. Hur gjorde ni med den, har Kevin den om natten?

  VastaaPoista
 2. Bloggläsare26.12.2012 14.04

  Härligt! Grattis!

  VastaaPoista
 3. Härligt. Fortsätt berätta hur det går för jag behöver inspiration. Vi skall också ta itu med nätterna snart... Än så länge helammar jag och vår lilleman har inte fått något annat men snart är det dags.
  Undrar om det var något i luften i natt för vi sov också otroligt bra. Mycket bättre än på länge... Hälsar, P

  VastaaPoista
 4. Härligt! :)
  Hur fick du i honom så mycket mjölk före sovdags? Wilma vägrar att dricka men jag skulle så gärna tanka i henne ordentligt. De senaste veckorna (med undantag för tre kvällar genast efter flytten) så har hon börjat vakna mellan 23-00 och ska äta. Hon får i sig ca 150ml då. Sen vaknar hon kl 6 för att äta igen och så sover vi oftast mellan 7-8.

  Nu har hon också börjat med att vakna mitt i natten och vara pigg. Lite skrik för hon vill ha tutten och så fortsätter hon prata och spottar ut den nästan genast. Så håller hon på :O

  Fortsätt berätta hur det går sedan! :)

  VastaaPoista
 5. Lillen - Tack. Men det var ju först första natten :)

  Ingela - Lär hon sig månne snart att själv ta tutten och sätta den i munnen? Undrar i vilken ålder det kommer? Om man skulle lämna några tuttar i sängen. Vår plan med tutten var att han skulle först lugnas ner med handens tyngd och sedan kunde han få tutten. Men 3jorn sa att han inte hade tagit emot tutten alls, så han sov hela natten utan. Märkligt.

  Bloggläsare - Tack tack. Vi får se hur fortsättningen blir.

  P - Jo jag lovar berätta hur det framskrider. Lycka till med sömnskolan sen då det är dags!

  jonna - :)

  Alexandra - Hmm.. jag bara gav flaskan om och om igen fast han muka hade slutat äta. Förr skulle jag bara ha slutat ge flaskan genast. Men idag fick han inte i sig lika mycket mjölk som igår men han åt lite mer gröt än igår. Jo jag antar att fast vi nu skulle få sovandet att fungera så kommer det alltid att komma faser då han sover sämre. Blah!

  VastaaPoista
 6. Hon hittar ju nog tutten dagtid och kan byta hand och föra den till mun utan problem, men på natten hittar inte ens jag den ibland. Hon bökar om och ibland kastar hon iväg den och ibland ligger hon på den, men men , det är väl inte hela världen att gå upp två gånger/natt och i något skede somnar hon säkert utan den.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!