14.12.2012

Tankar kring sömnskola

Jag funderar mer och mer på sömnskolan. Planen är ju att vi ska börja efter julafton. Men nu börjar jag bli riktigt nervös. Tänk om vi är för trötta? Tänk om vi inte orkar? Tänk om vi ger upp för tidigt?

Min nya oro har blivit tutten (nappen om det är någon i Sverige som läser). Kevin har ju äntligen tagit tutt. Den hjälper honom somna men han vaknar ofta när den fallit bort. Jag är superglad att man nu bara kan ge tutten åt honom och han somnar om, istället för att jag måste amma i en timme. Men han vaknar ändå ungefär varje timme. Och nu undrar jag om man ska ge tutten under sömnskolan? Eller kanske han snart lär sig att sätta den i munnen åt rätt håll? Kanske problemet löser sig självt? Jag vet inte. Jag undrar också hur han kommer att reagera på den nya sängen och nya omgivningen.

Jag funderar också om vi ska låta Kevin äta från flaska en gång på morgonnatten, typ runt 04-05. Nu äter han runt 01-02. Men han har ju vaknat många gånger innan det. Och han vaknar många gånger efter det fram till 04-05 då jag inte orkar mer och tar honom i vår säng och ammar.

Jag lever just nu på sömnen som jag får i början av natten då jag sover i Kevins rum, för sen blir det hackigt och jag hinner just somna så vaknar han igen. 3jorn brukar ta den första matningen och sen tar jag över 02-03 tiden.

Men kan inte ni som sömnskolat era bebisar berätta lite hur det gick? Hur gammal var babyn? Lyckades det? Hur många nätter tog det? Var det tungt eller gick det förvånansvärt lätt? Harni några tips? Vi planerar alltså följa Tassu-sömnskolan.

9 kommenttia :

 1. Vi gjorde nu aldig sömn skola åt Ellen och Milton vet jag inte hur vi skall göra med. Så jag har ingen erfarenhet som så. Men Milton kan ju själv sätta nappen i munnen nu, kanske inte riktigt på natten liksom men jag tycker ändå det underlättar massor att han har napp. En del sömnskolor säger ju dock att man skola lämna bort den. Om vi gör sömn skola på honom är jag tveksam om vi skulle göra det. Sen det där med maten, en del sömn skolor hävdar ju att man kan lämna bort den under en hel natt. Jag ha dock läst massor, tom vetenskapliga artiklar, som säger att barnet nog bör få mat en gång på natten. Vi ger välling när han vaknar mellan 02-04, inte innan om han vaknar upp. Men det finns väl så mycket olika tankar o åsikter om det här...

  VastaaPoista
 2. Vi hade ju sömnskola åt noomi då hon fyllde 6mån, då kan ett barn klara sig utan mat på natten..eller d e mer en vana då mer att dom SKA äta på natten..men sömnskola. E ju till gö att få bort denna vana, o d lyckades åt oss, så iställe fö att amma 3ggr på natten blev d noll! O när man då ren ger pureer så klarar dom sig natten utan mjölk..men åt oss tog sömnskolan tre nätter..när ungen vaknar på natten är det mannen som ska gå o natta ungen..mamma luktar mjölk:) vi gick efter denna skola --> http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni_ja_ravitsemus/uni/kotiunikoulu/
  Första natten tror ja hon vakna två gånger..skrek typ 40min..andra natten skrek hon 20min..tredje natten räkte d me att freddy gick in i rumme o satt handen på hennes huvu o hon somna om..o efter d sov hon glatt 8h..sen fick hon komma på moronen nångång 6tiden o äta..men d va ju lyx jämfört me att vakna tusen gånger o sova oroligt! So good luck sen:) själv måste vi göra om sömnskolan när hon var 8mån..tändernas fel..men nu sover hon 12h varje natt..så ångrar int sömnskola. En sekund..tror mycke e tack vare den att vi nu o får sova..

  VastaaPoista
 3. Men hur många timmar skall en bebis eg klara sig utan mat? Milton somnar vid 19. Om han då vaknar4 tycker jag han sovit så pass länge att han borde då mat. Eller?

  VastaaPoista
 4. Undrar vilken sömnskola ni tänkt köra? Du har kanske skrivit det tidigare , har missat i så fall... När vi sömnskolade kändes det väldigt viktigt att vara super konsekvent! tro på att det här är det bästa och ända sättet för mitt barn, och håll fast! Vi sömnskolade med anpassad "Anna Wahlgren" det gick fort och Stella har sovit 12 timmars nätter utan mat sen hon var 4-5 månader.
  De går nog bra för er också, lycka till!! :)

  VastaaPoista
 5. Till oss sa rådgivningen att vår son väger så lite (-15 på kurvan) att han nog ännu skall få mat på natten. Han är nu 6 månader gammal. Han äter oftast en gång, det kan jag stå ut med. I bland ger vi honom mjölk tidigare under natten också men det är nog mera en ovana men underlättar att få honom att somna om. Kanske man borde ge en slurk vatten i stället....Sonen äter sin kvällsgröt ungefär 20-tiden så jag tycker att det ju är ganska länge att vara utan mat om han vaknar någon gång mella 04 och 05.

  VastaaPoista
 6. Hej!

  vi har sömnskolat båda våra barn, men först vid ett års ålder. då har vi tagit bort tutten. jämmer vad arga dom varit, så man ska verkligen ha bestämt sig före man börjar. mannen skulle gärna ha gett upp.
  jag tror nog att jag skulle ge mat åt så små barn som 6 månaders babyn, men först på tidig morgon. sen kan nån berätta åt mig hur ni får barn att somna 19 på kvällen!?

  sofia

  VastaaPoista
 7. Milton vaknar vid 05-06. Sover sedan 08-09 och 1130-13. Sista sömnen vid 16-1630 el 16. Därför är han så trött redan vid kl 19 att han slocknar. Skulle gärna senarelägga det men än så länge har det ej funkat, trots försök.

  VastaaPoista
 8. ville bara tipsa om boken unihiekkaa etsimässä (finns att låna på bibban), som nyligen utkommit av Duodecium. Där finns typ 5 olika sömnskolor att välja mellan och enligt forskning är ingen metod skadlig för barnets mentala hälsa. Vissa är dock mer påfrestande för föräldrarna.

  Spontant skulle jag säga att skippa tutten om han vaknar till att den faller ut och sen vill ha den pånytt, alternativt kan ni kanske lära honom hitta den själv? Öva på dagen att plocka upp den och styr hans hand till tutten på natten istället för att sätta den i munnen på honom.

  Kämpa på och berätta sen hur det går, vi har samma framför oss om två månader.

  VastaaPoista
 9. Vi följde också typ tassu metoden och mannen skötte det hela. Då babyn var 6 mån. Första barnet skrek 12 min första natten och det hela var över på tre nätter. Andra barnet är mer temperamentsfullt och skrek 90 min. Varefter vi tänkte att grannarna tom störs och vi avbröt det hela. Då måste vi sen vänta en längre tid med att ta det hela pånytt - tills han glömt att "bara man skriker tillräckligt länge så ger dom nog efter". Så vi gjorde det sen vid 8 mån och det tog en vecka (mannen sov i barnkammaren på en madrass). Det blir ofta svårare ju äldre och mer medvetet barnet blir.
  Det kommer nog att gå bra! Och jag tycker definitivt det är barnets bästa att "lära" dom sova hela nätter. Försök bara fokusera på det sen då du ligger och lider och lyssnar på babyn...

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!