31.1.2013

Alltid "fel"

Jag har redan tidigare skrivit om mina tankar kring amning (här och här) men jag måste skriva ner lite funderingar igen. Det finns ju så mycket som väcker åsikter då det gäller föräldraskap och amning tycks väcka väääldigt mycket åsikter och känslor.

Jag råkade nämligen diskutera lite med en annan bloggerska i ett kommentarsfält om amning. Medan jag tidigare kunde känna ett tryck att fortsätta helamma tills Kevin var 6 månader gammal så kunde hon som helammade sin bebis fram till 6 månaders ålder känna ett tryck av att hon borde ge också annan mat. Det är nog märkligt. Tänk att man som morsa kan känna att man gör "fel" oberoende hur man gör.

Om vi någon gång får ett barn till så kommer jag nog att lita mer på oss själva och att vi vet vad som är bäst för just vår bebis och vår familj. Det är bara väldigt svårt att göra det nu då vi är nybörjarföräldrar och inte har någon erfarenhet från tidigare.

6 kommenttia :

 1. Jo visst är det så sjukt mycket skönare nu andra gången just pga av jag åtminstone inte bryr mig nästan alls om vad andra tycker och påstår.

  VastaaPoista
 2. Jag har också utvecklat ngn form av teflon skal - bryr mig inte så mycket om vad mänskor tycker och tänker. Samtidigt har jag lärt mig att inte heller så lätt döma folk eller grubbla över hur ngn kan det ena eller det andra. Låt alla köra sitt race!

  VastaaPoista
 3. Jag inte är sakkunnig på barnavård utan endast mamma till ett litet barn och på grund av detta ser jag det bäst att göra som de sakkunninga nationellt och internationell anser vara bäst för barnet. Ta amning som exempel, eftersom du även nämnde det. Då vårt barn var fött sa barnmorskan "Barnet ska nu då ammas tills det är ett år, sen får mamman avgöra om amningen fortsätter." (Det var på samma förlossningssjukhus som du födde ert barn.) Det är kanske tungt, tråkigt och bråkigt att amma och jag är väldigt bunden till barnet, men jag ids inte låtsas veta bättre än de sakkunninga som verkligen är insatta i ämnet eller sätta min bekvämlighet först.
  Andra får ta rekommendationer med så stor nypa salt de vill, men jag upplever mig göra fel som förälder om jag inte följer dylika rekommendationer. Jag umgås inte i föräldra-barn-grupper så jag har inte hört andras åsikter om det ena med det femte angående hur vi sköter vårt barn och jag vet inte heller hur andra sköter sina barn och det intresserar mig inte heller.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ett år? Det fick jag aldrig fått höra. Men jag lyfter hatten till dem som verkligen lyckas följa varenda rekommendation. Det är strongt gjort! Men jag är av den åsikten att det inte är ett mått för bra föräldraskap. Man kan följa varenda eviga rekommendation och vara en dålig förälder. Eller man kan följa varenda en rekommendation och vara en bra förälder. Eller inte följa varenda rekommendation slaviskt och vara en bra förälder.

   Men det är just det att många sakkunniga också ger olika instruktioner. Det upplevde jag direkt från början. Därför känner jag att det inte finns en enda sanning. Och pga. de erfarenheter som vi råkade ut för direkt på BB så har jag valt att ta dylika rekommendationer med en nypa salt och inte blint tro på allt som sägs. Och vi var ju hos en erfaren barnläkare som gav annorlunda råd än de internationella rekommendationerna. Att folk inom vården tycker olika gör att jag inte kan ta allt som absoluta sanningar.

   Och internationella rekommendationer... njaa jag vet inte. Känns tassigt att det är samma rekommendation i vårt välfärdssamhälle som i ett u-land (du vet, smutsigt vatten, hög barnadödlighet etc etc). Sen finns ju rekommendationerna om vilken mat man inte får ge åt bebisar. Den kan också variera beroende på vilket land man bor i. Är liksom bebisarna hemskt olika beroende på land? Rekommendationer kan också vara olika under olika årtionden, som t.ex. i vilken ställning en spädis ska sova. Märkligt. Därför tar jag personligen rekommendationer med en nypa salt... Det heter ju trots allt "rekommendation", inte "tvång", "en regel" eller "en absolut sanning".

   Och sen är det ju tyvärr fakta att amning inte alltid lyckas. Alla lyckas inte helamma i ett halvt år eller amma sin bebis i ett helt år. Hur mycket man än skulle villa. Det har inget med ens egen bekvämlighet att göra. Ibland väljer också bebisen själv att sluta amma. Så är det bara.

   Nå nu ser vi igen hur olika vi alla ser på föräldraskapet. Det är väl därför det blir en debatt så lätt. Men det är ju inte bort från mig om någon annan väljer att amma ett helt år eller att någon väljer att ge endast färdig babymat. Men jag tycker att det är tråkigt att de blir en sådan dålig fiilis bara för att alla inte väljer att göra lika. Alla barn är olika. Alla föräldrar är olika. Och alla familjer är olika.

   Poista

Roligt att du kommenterar!