10.1.2013

Babymaten som gav spyreflexer

Jag har ju för det mesta gjort babymaten själv. Ibland har Kevin ändå fått burkmat för inte ens jag är någon övermänniska, hah! Men det har mest varit fruktpuréer han fått som färdiga.

Förra veckan fick han för första gången en kötträtt på burk. Det var Pilttis broiler-grönsakspuré. Och alltså så han grimaserade och fick spyreflexer! Han som är en allätare. Jag var tvungen att smaka på purén för att kolla att den var okej. Och den var blaskig som bara vad! Jag tittade på innehållsförteckningen och såg att den första ingrediensen var vatten. Inte var det ju gott inte! Liksom UJ!

Jag hade tänkt köra med både hemlagat och färdig burkmat, men nu har jag nog inte så stor lust att ge av de färdiga kötträtterna längre.

Jag hade aldrig trott att jag skulle laga babymat själv. Jag som hatar att stå i köket (och jag tycker nog fortfarande inte om det). Men egentligen är det inte så stort jobb då man gör mycket på en gång och fryser ner. Och det känns som bra träning för mig att stå där i köket och fixa mat eftersom jag ju måste ge näring åt mitt barn en ganska lång tid fram över. Och just nu har jag nog tid att stå där i köket en gång i veckan och koka ihop något som jag sätter i frysen.

En morot har också varit att det är billigare att fixa själv. Jag såg en beräkning som Martha hade gjort och enligt den är det 6 gånger dyrare att köpa färdigt än fixa själv (205 euro vs. 1148 euro i året). Beräkningen var gjord med självplockade bär som ett mellanmål så jag skulle inte påstå att det är så billigt med självlagad babymat.

Hur gör ni? Kör ni med färdigt? Hemlagat? Eller kanske en kombination av dem?

29 kommenttia :

 1. Jag har en pojke som vägrade äta hemlagat och 2 som vägrat äta burkmaten. Så jag tror att mycket är vad de blir vana med. Men god är den där burken inte, jag förstår att man inte vill ha den. Fruktpure'er har jag ibland köpt och ibland mixat sälv. Äppel och päron går bra att riva på rivjärn och mata. Frysen är i flitig användning och det är nog nästan lika enkelt att ta en färdig portion ur frysen i mikron som att öppna en burk. Bara man då alltså ids laga det där förrådet i frysen. Jag gillar inte hellr att laga mat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Så är det säkert! Om Kevin hade fått burk från början så skulle han säkert tycka att min mat skulle vara äcklig. Jag har också brukat riva päron åt Kevin. Och banan är ju bara att mosa.

   Poista
 2. Vi körde med både och i den där åldern. Bäst av köpta gillade dottern Hipp burkarna. Men dom e såklart lite dyrare.. Men om det bara blir ibland så e de ju bättre med nåt barnet tycker om! :)
  /Mikaela

  VastaaPoista
 3. Vi hade ju samma reaktion här om dagen med en köpt kötträtt. Jag hade tänkt köra med både och, mest för att det ibland är enklare att ha en färdig burk med om man åker bort nånstans. Men det blir väl att pröva lite olika sorter och se om det finns någon som duger åt honom, och kolla på innehållsförteckningen för jag vill inte köpa bara vatten! Det är nog helt annan smak på den färdiga babymaten, det handlar väl nog mest om hur de blir vana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jag måste också kolla om det finns något bättre än det där äcklet som Kevin åt.

   Poista
 4. Kombo, lagar själv och köper ibland. Spec om man skall ha maten med ngnstans, det är ju bättre hållbarhet på burkarna. Men Milton äter inte alls lika gärna burkarna som den hemlagade maten. Hah, mammas mat rules!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jag tar det som en komplimang att Kevin hellre äter självgjort :D Och jo om man ska på någon längre keikka så håller ju inte självlagad mat. Fast om man tar det från frysen då man far så håller det ju nog en tid, men inte flere dagar.

   Poista
 5. Har 2 pojkar och dom har bara ätit hemalagt! Tycker liksom int jag kunde bjuda nåt sånt åt mina barn som jag aldrig själv sku kunna äta, färdig mat luktar liksom hundmat, ursäkta nu..! Och sen när dom blev vana så åt dom inte längre burk! Men tycker de var ganska lätt att laga själv, mycket på en gång, o så frysa ner! Vid ett års ålder får dom ändo äta samma mat som vi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo det är sant. Varför sku bebisen villa äta något med god aptit som är äckligt :D

   Poista
 6. Med första barnet körde vi med burkmat tills han ungefär med 2 år... Dåliga föräldrar I know, men det har inte påverkat något. Han har ätit duktigt alltid. I början laga jag en massa själv, men sen burkar för större barn har redan riktigt goda maträtter på burk (t.e.x den med couscous och höna har båda våra pojkar älskat).

  En enkel hemlagad burkmat att göra är spaghetti + maletköttsås. Lite mindre kryddor än åt er, men annors helt samma. Dessutom ett lätt sätt att börja introducera sedan kryddor och örter. Laga helt som vanligt, sen allt i en mixer (eller så bryter du bara spagehttin i små små bitar) och blanda och sätt på burk. Blir massor av vanligt 400 g:s maletköttpaket. Brukade väl bli ca 10 st stora matbrukar av det (vi sparade de köpta och bara tvättade dem, för att sedan använda de på nytt)!
  Eller maletkött/potismoslåda. Blev också bra och mycket och dit kan man ju sätta morot med osv.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för spagettitipset! Det ska jag definitivt testa på snart. Och ska börja lägga till lite kryddor och örter för hittills har det inte funnits med så mycket sådant.

   Poista
 7. Sofia/Vasa10.1.2013 15.13

  Jag gör nog själv och fryser in, allt förutom fruktpuré, den köper jag. Dock inte Pilttis fruktpuréer, för de innehåller extra tillsatt fruktsocker!
  I nåt skede ville jag hitta nån burkmat som hon gillar, för enkelhetens skull. För hur liten potatis man än kokar, ska den ändå koka 20 minuter och det blir så tight med tid ibland då man ska iväg nånstans. Eller om man är på stan, bortrest osv. Testade lite olika och trodde jag skulle få ge upp. Hon gillade inte nåt jag gav henne! (Annars äter hon med glad aptit vad jag än matar i henne.) Piltti var helt uteslutet, hon öppnade inte munnen ens. Efter många om och men och bortkastade burkar, hittade jag det som duger åt fröken - Semper ska det tydligen vara. Och jag märkte nog skillnad redan då jag öppnade locket första gången, maten doftade tom gott och gav mig inte spyreflexer bara för att jag doftade på den :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oj det visste jag inte om Pilttis fruktpuréer! Tack för infon! Och tack för Semper-tipset!

   Poista
 8. Vår kille fick också spyreflexer av just den burken! Den var verkligen hemsk i smaken. Jag gör nog det mesta av maten själv, men kör ofta med köpis då vi e ute på stan och liknande...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konstigt att dom säljer sånt skit. Blää!

   Poista
 9. Jaa nå nu måste väl horror-mamman också berätta hur vi har det :) Jag tänkte o va duktig o laga eget, o laga också egna grönsakspuréer, men där blev det.. Vid det skedet lillan sku börja få kött så blev det burkar. O så ha d fortsatt.. O joo, viist har ja dålit samvete då jag hör om andra mammor som orkar fixa o duuna o frysa o mixa. Men jag hatar annars också att laga mat, så burkarna kom så lätt. Vår dotter verkar vara raka motsatsen till de andra, för hon äter INTE semper eller Hipp. Bara de där bona o piltti burkarna. Förfsökte me Hipp men d vägrade hon öppna munnen för. Semper satt hon i munnen men spotta ut.. Tror hon ha vant sig med att maten är rätt så vattnig så d känns väl int kiva att få torr mat i munnen. Smakade på Semper kalopsen o tyckte också själv den smaka skit jämfört me pilttis.. Så d e väl smaksak.. O nu ha ja kommi ti d skede att ja väntar på att hon ändå får börja äta mjölkprodukter o snart samma mat som vi. Så sku int orka börja mixa mer. Men kanske ja nu ska ta mig i kragen o börja me kötten.. Hur gör du Cia? Kokar du kött eller sätter i ugnen? Är d int svårt att få köttet mixat. Det är ju så segt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaaa inte är man någon horror-mamma om man ger burkar! Det är ju så beroende på bebis att vad som uppoo.

   Alltså jag kokar grönsaker och kött, allt i en kastrull och sen mixar jag det. Inte alltså kött skillt. Jag har gjort så med broiler, lax, fryst sej (som så klart tinats upp först) och malet kött. Inget svårt alls att mixa. Men jag vet inte om det är svårt att mixa bara kött?

   Poista
 10. Jag gillade heller inte Pilttis burkmat. Vattnig, blaskig skit. Tror att hälften av den babymat V fick i sig var sån jag donat själv och hälften köpte jag. Ofta var det Muksu eller ekologiska Hipp-burkar - lite dyrare men definitivt av bättre kvalitet.

  VastaaPoista
 11. Flickan åt ju fingermat till en början men när vi fick order att ge "burkmat" så började jag med att laga allt själv, utom fruktpureer för dem fick hon ännu som riktig frukt i bitar. I något skede var vi på en en veckas resa och reste runt i Finland och bytte plats ofta så då fick hon färdig burkmat och efter det vägrade hon äta själgjord mat. Vi brukade ge de där ekologista burkarna, t.ex. Hipp och Semper.

  Lillgubben tror jag har ätit allt som allt 3 burkar mat (butikens) i hela sitt liv för han åt fingermat från 6 mån framåt (då han började få något annat än mjölk). Om vi åt på restaurang bad vi osaltade, kokta grönsaker, potatis, pasta, ris osv. åt honom, ibland fick vi t.o.m kött men oftast var det esimaustettu så då fick han en vegemåltid. Eller så värmde vi burk. Men hemma åt han allt förutom gröten som fingermat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag funderar nog på det där med fingermat. Skulle villa ge mer fingermat åt Kevin men jag är livrädd för att han ska sätta det i halsen. Och han har ju inga tänder heller. Majsbågarna går bra för de smälter ju i munnen. Sen har jag gett gurka, morot, knäckebröd etc. Är jag fegis? :D

   Poista
  2. Jag tror det är många som är rädda för just det där att babyn ska sätta maten i halsen och nog kändes det ju lite främmande att ge stora bitar mat åt en som typ just lärt sig att sitta och greppa tag om mindre saker. Men jag läste ganska mycket om ämnet och när vi märkte hur barnen på riktigt blev intresserade av maten, sträckte ut handen mot den när vi själv åt och ville smaka så kändes det naturligt. Och när man ger tillräckligt stora bitar/stänger till en början så borde barnet själv kunna spotta ut för stora bitar som den biter loss, om man ger för småbitar för tidigt t.ex. ris så kan barnet få det i halsen. Så borde munnens muskulatur fungera så att barnet först lär sig att föra maten tillräckligt bak i munnen innan den kan svälja så egentligen borde barnet inte få något i halsen innan den är motoriskt tillräckligt utvecklad för att själv äta bitar av mat. Det som jag inte är säker över är att fungerar det här på samma sätt med barn som fått puréer eller bara fingermat...

   Poista
  3. Nå tur att Kevin fått mina puréer, de har lite mer tuggmotstånd än dom färdiga. Skulle nog villa ge fingermat men jag vet inte riktigt vad jag ska börja med. Bananen som jag testade idag var ingen succé (blev mos i handen och var halt att hålla i). Måste läsa mig in på ämnet.

   Poista
 12. Jag gav ingen fingermat åt min äldsta son, var så rädd att han sku sätta nåt i halsen. På grund av det är han ännu i denna dag 4 år en riktig "sihti kurkku" allt som måst tuggas ordentligt är ett problem. Bestämde mej att göra allt på ett annat sätt med lillebror ,nu 1 år. Han kan tugga tusen gånger bättre än storebror, (han har bara 6 tänder, äter allt vi föräldrar äter, och är så mycket lättare i mat väga. Är säker att de beror på att jag int var så hysse denna gång!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanske jag måste vara mindre hysse :D Vad skulle vara bra att ge åt Kevin. Han har ju alltså inga tänder ännu och stänger hålls bäst i handen. Idag testade jag bananbitar med det var svårt. Gick sönder i handen och var halt.

   Poista
 13. Jag gav gurka, morot, men de är väl lite plus minus noll,då han ändo inte kunde bita bitar av dem. Sen bruka jag koka lite broccoli, de gilla han mycket. Äppel var också en favorit, honung melon, vatten melon, paprika och sen, ha haa största favoriten var karelsk pirog... små fazers piroger... Vet nu int om man borde ge dom åt en baby, för dom innehåller ju salt, men dom älskas ännu i dag! Bröd fick han alltid i halsen, därför pröva jag väl karelsk pirog. Banan har för nån underlig orsak aldrig gått,tror de är just på grund av att den är så hal!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa broccoli ska jag testa. Och paprika. Melon testade vi redan men det var också lite halt :)

   Poista
 14. Broccoli var länge en stor favorit hos oss också! Bananen kan man också ge så att man skär en bit banan och skär av skalet på ca. hälften av biten och lämnar skalet på nedre delen så att barnet kan hålla i skaldelen, då är den kanske inte så hal men den hålls nog inte länge så. Jag märkte att bästa sättet ge banan var att skära en 5-10 cm bit av bananen och sen klyva den i längdled, när man trottar fingret i mitten så klyvs den ofta automatiskt i 3 stänger och de var ganska bra att hålla i. Gud, så lång förklaring av banan! :D Avokado kan man också testa, päron gick ganska bra och mango om den var mogen. Batat brukar bli ganska mjukt om man kokar så det var lätt att suga bitar av och gick lätt att svälja också.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!