1.1.2013

Erilaiset äidit (igen).

Den senaste månaden har jag haft väldigt lite tid att se på teve. Förut var teven på största delen av dagen för jag satt och ammade och ammade. Så jag är lite sen med det här inlägget. Men råkade någon se Erilaiset äidit i början av december? Paret som ville föda hemma. Jag såg avsnittet igår från boxen.

Jag tycker det var ett väldigt skrämmande synsätt som föräldrarna hade och jag är glad att allt slutade bra och det inte blev några komplikationer. Men alltså mannen... voi herregud!

Paret skulle alltså föda hemma, på tumis, utan någon professionell eller utomstående hjälp. Mannen skulle alltså agera barnmorska. Han hade tittat på youtube hur man gör! En läkare frågade dem före förlossningen att kan de leva med det om det händer något åt babyn, om babyn dör? Mannen svarar: "Nå nog dör dom ju på sjukhus också!"

De gick inte på ett enda ultra för att det är skadligt för barnet och "för att man blir vänsterhänt". Om bebisen inte andas då den kommer ut då? "Ja man kan ju bara själv suga ut stuffet.". "Om navelsträngen är runt babyns hals så kan man med fingrarna ta bort den". Efter födseln skulle navelsträngen inte klippas utan barnet skulle vara kopplat till moderkakan tills navelsträngen själv faller av. Ja och moderkakan skulle torkas och ätas upp. "Vi beställer ambulans om det känns så.". Aijo, och "Döden är en naturlig del av livet" så no worries om det händer något åt babyn. Ja, och barnet ska inte få några västerländska mediciner, bara homeopatiska sådana. Och babyn ska inte använda blöjor alls.

Jag kan förstå att någon vill föda hemma. Men utan professionell hjälp? Jag började må riktigt dåligt av programmet. Jag skulle aldrig våga leka sådär med mitt barns liv. Man kan ju aldrig veta vad som händer.

Det fanns verkligen mycket som väckte känslor i programmet. Nu skrev jag redan ganska mycket om det som hände, men trust me, there is more. Programmet finns på Katsomo.fi om någon vill titta.

10 kommenttia :

 1. Men herre Gud , usch , får man föda själv? Ja menar om babyn dör är det då inte dråp eller mord, om den dog för att man inte visste bättre?! Nej usch säger jag bara
  Tina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säg det! Tur att det inte hände något hemskt.

   Poista
 2. Idioter!!!

  VastaaPoista
 3. Jag såg det o de va nog så pimee avsnitt!! Jag menar jag älskar förlossningsberättelser o allt som har med graviditeter babyn, förlossningar att göra men ngnstans går ju nog gränsen...Mannen var nog lite pimee de e allt jag orkar säga just nu!

  VastaaPoista
 4. kunde inte ha sagt det bättre själv.. man satt ju med hjärtat i halsgropen och intalade sig själv att de inte kan sluta med dödsfall eftersom de valt att sända det. och att gå 20 dagar över beräknat datum låter helt galet (jag blev igångsatt efter att ha gått 15 dagar över tiden), undrar om förlossningen drog ut så för att babyn var så stor?

  Nåja, allt gick ju bra. men om man nu vill leva så naturenligt och "som förr" så tycker jag som min kloka syster kommenterade att inte är det ju mannen som ska assistera, utan en erfaren kvinna (utbildad med annat än youtube och böcker). Ja, hohhho...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo det var nog hemskt att se på. Mannen hade nog något fel i huvudet.

   Poista
 5. Jo herregud, det avsnittet har varit ett av de hetaste diskussionsämnena i min närkrets på sistone, det var så sjukt! Och det var ju just mannen som verkade vara bakom det hela och ha totalt brainwashat kvinnan. Moderkakan var min favorit, "vi måste skaffa olika örter och salt eftersom den ju sen börjar lukta..." WTF!? Det lustiga var ju att när vi för några veckor sedan var till rådgivningsläkaren i Hagalund så var även detta par där! Höll på att repe när jag såg dem! Pandan berättade att mannen talat i telefon och berättat att de måste gå på jälkitarkastus eftersom det är olagligt att skippa det...

  VastaaPoista
 6. Hahaa jag har helt missat diskussionen. Nå tur att dom nu ens gör något vettigt, som att de går på eftergranskning.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!