22.1.2013

Huvudvärksfunderingen

Fan jag får huvudvärk av FPA. Eller liksom det är bra att det finns och att vi får pengar därifrån men jag har så himla svårt att förstå deras byråkrati. Har försökt planera när 3jorn ska hålla sin pappamånad och hur vi ska få det ihopsatt med hans möjliga fortsatta ledighet och mitt återvändande till jobbet.

Men det jag vet är att det är synd att vi inte berörs av den förnyade pappaledigheten, den skulle lösa vårt största problem. Blir lite ledsen. Nå vi får fortsätta pussla och jag måste nog göra en visit till FPA för att få svar på mina frågor.

16 kommenttia :

 1. Man förstår sig nog inte på FPA alla gånger. Jag fick också göra ett besök dit för att få ordentliga svar på allting. Särskilt pappamånaden verkar vara svår, hon som jobbade där visste knappt hur det var. Vi har inte ännu fått allt pusslat så att vi skulle veta när han kan hålla pappamånad. Suck.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tänk det!!! Att dom som jobbar där inte ens vet! Då borde dom nog fatta att dom gjort det lite väl invecklat! ARGH!

   Poista
  2. Men det är inte de som jobbar på FPA som gjort det så invecklat!! Jag har själv jobbat förut på FPA och framförallt föräldraförmånerna är ett oändligt träsk och jag bävar själv också inför den dagen jag måste ansöka om dem :D. Jag håller med en annan här som kommenterar att det lönar sig att ringa (då är det oftast en som speciellt jobbar med´föräldraförmånerna). De som sitter vid kundbetjäningen måste ha lite hum om typ 30 olika förmåner, så det är ett ganska krävande jobb. Fast jag håller nog med om att "vi" borde veta och kunna allt, men det är yyytterst svåra och invecklade saker och det kan ta förvånansvärt länge att göra besluten eftersom det är mycket som ska räknas ut! (dessa förbannade föräldraförmåner) :(. H: en ledsen fd rådgivare

   Poista
  3. Sen är det ju vanligtvis långa köer till telefonbetjäningen också, vilket gör det lite ledsamt att jag föreslår att ringa dit! En annan sak du kunde göra vore att reservera en tid för att gå dit och tala med dem (borde gå till de flesta FPA:n?!) så att de åtminstone kan förbereda sig på det och kanske en expert i frågan kan komma och förklara åt dig hur det går att räkna ut. H: samma som ovan

   Poista
  4. Hih vad roligt att du försvarar alla som arbetar på FPA. Men jag påstod väl inte heller att det är deras fel som jobbar där. Jag påstod att det ju är ganska invecklat om inte ens dom som jobbar där vet hur det ligger till... eller kan läsa innantill på FPAs sidor hur det är. :) Jag har själv också jobbat på ställen där jag omöjligt har kunnat veta allt innantill, men oftast kan man ju ta reda på eller hänvisa vidare. Det är ju helt förståeligt.

   Och tack för tipset om att ringa dit! Jag ringde till det svenskspråkiga numret och behövde inte ens vänta länge. Och fick svar på mina frågor också! Sjukt bra!

   PS. Varför är du en ledsen fd rådgivare?

   Poista
  5. Vad bra! Och jag tolkade väl lite fritt det där att du påstod att det är FPA som gör upp reglerna, det var inte meningen!

   Njaa, jag var väl annars också lite trött i huvet igår. Jag tyckte om mitt jobb, men det känns ibland tungt när alla gnäller på FPA (av grundade och ogrundade orsaker). Vissa av mina fd kolleger brukar inte ens berätta i andra sammanhang var de arbetar, utan säger bara att de jobbar för staten, eftersom om man säger att man jobbar där så börjar de andra och klaga på "felaktiga" beslut eller nåt annat om FPA. Så man känner sig inte sådär jättepopulär :D. Sanningen är ju att 90% inte har några som helst problem med FPA och tro mig att man måste ibland skicka lite mera papper så är det inte stora problem, men eftersom FPA redan har ett rykte att vara ett jobbigt ställe så antar folk som typ söker studiestöd (som är en ganska perusgrej) att det ska bli problem..men som sagt så är föräldraförmånerna helt hemska! Jag blev alltid lite nervöst pissnödig när jag såg att det satt en gravid kvinna och väntade på sin tur :D. H. Lotta

   Poista
 2. Om det är ett litet lokalkontor där samma person ska betjän alla sorters Kelaärenden så fattar jag nog om hen inte hänger med. När jag jobbade där några somrar hade jag bara föräldraförmåner och arbetslöshet men det räckte mer än väl, grymt råddigt.
  Känns onekligen skönt att vi får använda nya pappaledigheten, den verkar mycket vettigare.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyckans ni! Vårt problem är att 3jorn måste ta ut den så tidigt :( Vi skulle behöva pappamånaden en aning senare.

   Poista
 3. Jag måste ringa deras servicetelefon 4 gånger,läsa papprena flera gånger o göra ett besök till kontoret. Besöket var det vettigaste, då blev vi båda klokare. Vi har o svårt me Juhos ledigheter då han sku villa vara på osittainen hoitovapaa o jobba på söndagar men d går int då hans skift e frå 08-08, så då sku måndagen räknas med.. Har kommit fram till att KELA är gjort för folk som jobbar må-fre 8-16. Gör ett besök till kontoret så blir ni kanske klokare. När har du tänkt tillbaka till jobbet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Du råkade träffa en som just visste om det där. Tur! Och verkar lite jobbigt det där med er pappaledighetsfundering. Jag vet inte ännu riktigt när jag ska tillbaka till jobbet. Det är det vi håller på och utreder.

   Poista
 4. Det lönar sig INTE att gå till ett kontor. Jag bokade tid till vårt närmaste för att klargöra allt inför min mammaledighet men det var det värsta jag någonsin varit med om. Kelagubben visste inte någonting om nånting och kunde inte svara på typ en enda av mina frågor. Utom nån som han dessutom svarade fel på. Lönar sig att ringa istället. Eller mitt ärende sköttes sen per mail eftersom han inte kunde svara mig... Funkade bra och lätt på det sättet. Men jo, du har rätt att kela är från reven när det kommer till deras byrokrati!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ganska otroligt... :( Jag ringde dit idag och fick genast svar. Jihuu!

   Poista
 5. Vi har EXAKT samma tankar här. Att allt sku vara super mycket lättare om vi också sku få göra så som de som börjar sina ledigheter 2013 får. Nu kommer vi antagligen att göra som med Alva, att V-P blir hemma på pappamånad så sent som möjligt (barnet är väl 1 år och 1 månad typ) och sen lite vårdledighet på så att Ivar får börja dagis som typ 1 år och 3 månader.
  Bra att det blir ändringar så småningom fast vi inte kommer att ha nytta av dem.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo synd att vi inte har nytta av dem :(. Vi planerar Kevins dagisstart till årsskiftet. Men vi får se hur det blir.

   Poista
 6. Det lönar sig att ringa:) fick jätte bra service via svenska numret, hon hjälpte mig när jag var inne på nätet och sa exakt allt jag skall klicka på;)
  Martin höll ju sin pappsmånad typ 10 dagar efter att min mammaledighet tog slut och man skulle ansöka om förflyttad pappamånad på ett skillt ställe på nätet, men hon var som sagt jätte bra som hjälpte mig:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo jag ringde idag och fick jätte bra service då jag ringde svenska numret. Behövde inte heller köa nästan alls. Och jag behövde inte ens meddela om att 3jorn tar mina sista dagar för hux flux fixade hon det i systemet. Så en blankett mindre att fylla i! Jee!

   Poista

Roligt att du kommenterar!