9.1.2013

I en hemmamammas djupa grop

Varje hemmamamma vet att det kommer skitdagar. Alltså sådana då man är i en riktigt djup grop. Man har bara lust att gråta och säga upp kontraktet. Fast det för det mesta är riktigt roligt att vara hemmamamma. Men idag har jag haft en riktig skitdag. Det är länge sedan sist.

Jag är bara så innerligt trött! Jag hatar att vara plösö. Jag vill göra något åt saken men jag har ingen energi ännu heller. Ja, för att inte tala om tid. När ska jag hinna motionera (Annat än vagnpromenad. Jag vill jogga! Jag vill skida! Jag vill åka snowboard! Jag vill klättra! Jag vill t.o.m. gå på zumba! Pilates! Vad som helst för att få svetten att rinna lite.)

Det känns som jag inte gör något annat än städar vårt kök och hänger byk på tork. Och nattar en bebis. Och matar en bebis. Och städar vårt kök igen. Visst det brukar vara okej och t.o.m. roligt men idag skulle jag inte ha orkat göra ett dugg. Just då jag skulle lägga mig ner och vila så började babylarmet tjuta.

Att vara hemmamamma måste nog vara det mest otacksamma jobbet i världen. Visst har Kevin fått mig att skratta flera gånger idag. Han är en snäll en. Och världens finaste. Och det är nog tur det för annars kunde skitdagarna bli farliga för bebisen, heh.

Jag vet att jag borde komma ut mer, men jag har inte orkat engagera mig. S*tan. Ja och så kollade vi på en film igår kväll (första gången sedan Kevin föddes) och jag var allt för sent i säng. Hur tänkte vi där?

Tur att en kompis råkade maila några roliga bilder från 1,5 år tillbaka då jag ännu var smal och snygg. Fick mig ett gott skratt.

23 kommenttia :

 1. Fnn det inte sats med mini sats i Finland? Det är ju den nästa uppfinningen - man hinner och får själv träna medan man har barnpassning åt bebis.
  Kolla också på mammafitness Sverige på Facebook för inspiration och tips!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skulle säkert vara bra men jag har aldrig velat bli medlem på Sats och dylika ställen eftersom det är så otroligt dyrt. Och sen skulle jag ändå inte gå på gympa tillräckligt. Plus att jag hellre är utomhus och motionerar då vädret blir trevligare. Men om jag visste att jag skulle gå tillräckligt ofta så skulle det vara ett alternativ.

   Poista
  2. Aijoo och jag följer redan mammafitness på FB. Varför har vi inget liknande i (södra) Finland. Mammabootcamp etc?

   Poista
 2. Ja fy usch för de där dagarna, de är rent ut sagt förjävligt! Åtminstone jag borde lära mig att ta mera tid åt mig själv, kanske skit dagarna skulle vara mindre då. Men imorgon har du en bättre dag igen :)

  VastaaPoista
 3. Tror också på en bättre dag imorgon! Det brukar hjälper att skriva o tala om det. Alltid då jag talat med andra i samma sita känns det in igen... Du e definitivt inte ensam!!

  Vill int provocera men tänk på allt som är bra ( Hahhaa, jag sku ha kunnat mörda pappa då jag var helt pissigt trött en kväll i Lappland o Hilda vägrade somna om mitt i natten... Han sa "men hon är ju frisk, var glad för det! " ) Då man själv är trött o uppgiven känns allt peppande bara pissigt. Men du har ju faktiskt en väldans härlig son o det verkar som om du o din man är ett så bra team, sånt som andra bara drömmer om!

  Vet int hur ni har det o hur du gillar löpning, men om din man kan va me Kevin kvällstid så är det ju så snabbt o enkelt att gå ut och springa. Börja med 20 min, en halv timme. Far fast du är trött. Varva löpning o gång. Sen bestämmer du en dag för skidningen o bara gör det! Planera en dag för vårvintern då din mamma kan va me Kevin så du kan köra fast till Messilä o ära bräde hela dan. Det e int Alperna, men gu va gott det gör!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo man ska nog komma ihåg att tänka på allt det goda. Det var bara lite svårt just igår. Kändes som hela sömnskolan hade farit åt helvete men kanske det bara var en fas.

   Jo jag vill löpa! Men jag är osäker på om mina bäckenbottenmuskler är i tillräckligt bra skick för det. Borde ta mig själv i nacken och börja göra något åt saken. För löpa får man ju först sen då bäckenet återställt sig. Och för att ge ännu mer bortförklaringar så är det ju så haaaaalt där ute nu! :D Hahaha nää nu ska jag sluta! Skitsnack!

   Poista
 4. Vet precis känslan. I synnerhet d där med att hela tiden städa köket. Känns ofta som man bara matar o städar o nattar dygnet runt. Men sen lär jag mig alltid uppskatta den "tråkiga" vardagen då babyn blir sjuk. Då längtar man tillbaka till tiden då babyn e frisk o man bara springer efter den hela tiden o städar upp o fixar mat. D e ändå hundra gånger roligare än att ha en sjuk liten.. Hoppas morgondagen e bättre o att du kan tala ut d me din älskling. För mig hjälper iaf det ofta att tala me min man. O d där me jumppor. Vet att många säger att far bara o lämna i babyparken osv. Men det skulle iaf jag inte ännu kunna göra. Tror jag är redo för sånt sen först då lillan kan gå o tala o förstår sig på att mamma inte ditchat henne hos nån total stranger utan att jag är i salen bredvid. Så sånt får vänta. Har börjat göra så att jag far ut o springa me hunden på kvällarna efter sista amningen före natten. Men det gör jag bara då ja orkar o nu då d ha vari halt ha ja inte idats. Hoppas du hittar på något. O jag ble också störd på plösöga magen o att allt e så otajt på kroppen, så jag lämnade bort det söta. Eller rättare sagt lovade mig själv o mannen att inte mera köpa hem sött. Om vi far på besök osv så får man äta. Mår nog genast mycket bättre då huvet inte är helt o sötdimman. Har ni någo mamma-barn jumppor o nordsjö som sku kunna intressera? Då sku du iaf int måsta lämna kevin nånstans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheee jo det är väl det våra liv går ut på just nu. Mata och städa och natta. Du har så rätt med det där att man nog uppskattar den normala vardagen då babyn är sjuk. Idag ska jag njuta!

   Jag har inte hittat några mamma-barnjumppan här. Närmaste finns typ i Hagnäs. Och sen är dom alltid på förmiddagen då Kevin sover. VARFÖR ska alla babyaktiviteter vara på förmiddagen? De fleast babysar jag känner verkar sova då... Hmpf.

   Poista
  2. Joo ja vet, därför missar vi en hel del aktiviteter.. Antingen ska vår lilla just äta eller sova då man borde vara nån annanstans. Kanske de ha tänkt att man inte kan ha jumppor på eftermiddan för då ska mamman va o plocka upp äldre syskonen på dagis.. Du får starta en egen jumppagrupp i nordsjö :) Där torde finnas en hel del mammor.

   Poista
  3. Joo den perfekta tiden för oss skulle vara kl 13. Men för tre månader sedan skulle den tiden inte ha fungerat alls. Så det varierar. Och så är jag själv ingen aamuvirkku så det är ganska noll chans att vi skulle vara på nån babyjumppa kl. 10. Eller ett babysim som går på veckosluten kl. 8 på morgonen (WHAAAAT? Varför???)

   Poista
 5. Det ironiska är ju att man skulle bli piggare av att röra på sig.... men jag var, och är fortfarande, helt i samma situation som du. Nå, NU har jag börjat röra på mig mer men det tog länge innan jag fick in den vanan. Har konstaterat att jag kommer att vara trött för evigt så då måst jag bara make a move i alla fall, trotsa tröttheten och tänka att jag mår bra av att komma ut. Och det funkar.

  Hoppas ni kunde göra en deal om t.ex. två kvällar i veckan som du kan göra nåt, till en början! Det kan säkert kännas som en uppoffring, att ge upp gemensam familjetid. Men det är möjligt att det betalas tillbaka i bättre mammafiilis. Which is nice.

  Kram!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jag vet ju att man blir piggare av att röra på sig. Får helt enkelt rycka upp mig.

   Det är ju det att om vi båda ska hinna motionera några kvällar i veckan så blir det inte många kvällar kvar för hela familjen att umgås. Skit att veckorna är så korta :D

   Poista
 6. Helt samma fiilis här, men jag orkar inte ens torka upp genast och sen får man först gnugga. Jag bestämde mig för sokeriton tammikuu oj voi jestas så det är svårt. Borde ta mig i kragen och börja gå på jumppa eller nåt men tyvärr är jag inte villig att vara medlem i typ Sats eller Elixia och betala helt sjuka summor då jag ändå inte hinner gå så ofta. Och jag vill heller inte lämna sonen där med främmande människor, han är för liten till det tycker jag. Och jag vaknade upp för sent för att anmäla mig till nån mamma-baby jumppa på Arbis. Så dumt att man inte längre kan köpa gamla hederliga 10-gångerskort till hyfsade priser, allt handlar om medlemsskap och dyra månadsavgifter som måste betlas oberoende om du går en gång i veckan eller sju gånger i veckan. Måste nog bli bätter på det här med "egen tid" för man är nog en bättre hemmamorsa då, för det är nog för mig en överraskning hur tungt det kan vara att "bara" vara hemma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jag vill inte heller betala för dyra medlemskap, det finns ju billigare alternativ. Och Kevin är nog för liten ännu för att jag skulle lämna honom med någon främmande. Fast om man skulle gå ofta så kanske barnvaktaren sedan inte skulle vara främmande längre? Nå, men det får nog vänta.

   Nu vet jag inte var du bor men Motivus har nog 10 ggrs kort. Och så finns det ju Keh & Mieli som är ganska så billigt.

   Poista
  2. Bor i huvudstadsregionen men har cirkus 15 km in till Helsingfors centrum där alla Motivus finns så det känns lite onödigt att sätta tid på att köra in till stan för att gå på jumppa..... Tidigare bodde vi inne i centrum och då använde jag mig av Motivus och tyckte det var bra.

   Poista
  3. Nå då är Motivus inte ett så bra alternativ. :)

   Poista
 7. tips på bra och lagom billig jumppa som man får 10-gångers kort till är Friskis och Svettis (kolla in deras nätsida). Lite på sidan om diskussionen, men i alla fall. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för tipset! Jag kollade upp det genast och utbudet är ganska skralt. Och inget finns nära oss. Och tiderna är sådana att 3jorn inte skulle hinna komma hem från jobbet och jag ta mig till jumppan. Bröööööl.

   Poista
 8. Hej! Jag vet hur det känns, ibland är allt bara skit men man kan också börja göra små små saker för att komma igång mer och mer efterhand har jag märkt. Jag har tex satsat på korta hemmaträningspass (15-20 min/dag) och promenader ibland istället för att gå på gym/till simhall etc och sätta tid på att fara dit och hem osv. Och det har gjort mig piggare och att jag fått mer energi. Rekommenderar! Inspiration till övningar (också helt utan redskap om man vill) har jag fått via tex http://blogg.amelia.se/lifebyleila/ och lofsan.se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för tipset! Låter vettigt! Det ska jag försöka göra nu till en början.

   Poista
 9. Tack för detta inlägg hördu du! Inte för att jag vill att du skall hänga i den där jobbiga gropen, men skönt att andra har det likadant ibland. Fastän vi älskar att vara hemma med våra barn, så vill man ju ibland vara bara sig själv. Kram!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Du har så rätt! Och det är ibland kiva veta att också andra är i den djupa gropen ibland.

   Poista

Roligt att du kommenterar!