29.1.2013

Önskeinlägget: Kevins matvanor vid 7 månaders ålder

En läsare önskade att jag skulle skriva om hur Kevins matvanor ser ut nu. Och det kan jag ju göra. Som bakgrund kan jag berätta att Kevin började få puréer en vecka före han blev 4 månader gammal. Detta efter att vi hade varit hos en barnläkare för att kolla upp honom pga. sovproblemen. Han hade inget konkret fel som kunde orsaka den hackiga sömnen och läkaren tyckte att vi bra kunde börja sakta men säkert ge mat åt honom. Och vilken skillnad! Stackaren hade nog varit hungrig och fittig. Plötsligt blev han en gladare och nöjdare bebis och rutinerna i våra dagar började fungera. Tyvärr hjälpte det inte den hackiga sömnen. På två månader ökade vi Kevins måltider till fem stycken per dag vilket är kriteriet för att man ska få sömnskola bebisar. Då borde de klara sig natten igenom. En vecka före Kevin fyllde 6 månader så körde vi igång med sömnskolan, men det är en helt annan story som jag redan skrivit mycket om (inläggen hittas under taggen Sömnskola).Nu äter Kevin alltså fem mål om dagen ungefär med denna tidtabell:
8:30 Havregrynsgröt med fruktpuré till frukost
11:30-12:00 Grönsakspuré till lunch
14:00-15:00 Fruktpuré / frukt till mellanmål
16:00-17:00 Grönsaksköttpuré till middag
19:00-19:30 Havregrynsgröt med fruktpuré

Han får dessutom träna på att äta själv vid nästan varje lunch och middag (om vi inte har brottom någonstans). Men eftersom han inte har tänder ännu så vågar jag inte ge hemskt mycket fingermat. Han brukar ändå äta majsbågar, knäckebröd, gurka, riskakor, avocado, apelsinklyftor, banan, minimajs, kokt morot etc. Han älskar att äta själv och jag tror att sen då han får lite tänder så övergår vi allt mer till fingermat.Grönsaks- och grönsaksköttpuréerna brukar jag göra själv. Grönsakspuréerna är olika blandningar av potatis, morot, broccoli, majs, kålrot, tomat, blomkål. Kötträtterna har hittills varit broiler&grönsaker, lax&grönsaker, sej&grönsaker, köttfärs&grönsaker, spagetti bolognese och broiler, ris & grönsaker. De två sistnämnda har varit absoluta favoriter.Kevin får en del färdiga fruktpuréer men också sådant som jag lagat själv. Mosad banan och ett rivet päron är bra och snabba mellanmål. Jag har också kokat äppel- och päronmos samt plommonpuré. Kevin har inte ännu fått bär eftersom han fortfarande spuglar så mycket men snart ska han nog få, vi har massor av dem i frysen.

När Kevin var ca. 5 månader gammal så slutade jag amma på nätterna, han fick bara flaska. Vid 6 månaders ålder ammade jag på morgonen, vid lunch, vid middag och ibland på kvällen. När jag blev sjuk och hade hög feber för två veckor sedan orkade jag inte amma på dagen, bara på morgonen. Så även det blev bort. För tillfället ammar jag endast på morgonen men jag tror att det också faller bort snart. Ammandet blev svårt för ungefär en månad sedan. Kevin är allt mer rörlig och han river, klöser, kniper och slår då han är vid bröstet. Så båda var helt svettiga efter avklarad amning. Kevin har nog inte saknat bröstet alls under dagen så det var ett bra beslut. Vid varje måltid dricker han Sempers ersättning men det känns fortfarande som att han dricker väldigt lite, ibland bara 50 ml men standardmängden brukar vara ca. 100 ml.Kevin har alltid varit en matälskare och äter allt. Men han har ärvt sitt ätande av sin pappa. Jag är en sådan som äter min mat och sedan är jag färdig. 3jorn äter långsammare och kan ibland sätta ner besticken för en stund. Det gör jag aldrig. Kevin liknar lite 3jorn i sitt sätt och ibland drömmer han sig bort för en stund och sedan vill han fortsätta äta.

12 kommenttia :

 1. Vi har ganska lika matvanor men här har fingermaten inte alls gillats ännu. Majsbågar äter han men när jag gett gurka och morot så grimaserar han bara och lämnar det :P

  Kaaarins

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanske han snart blir intresserad av att äta mer själv :)

   Poista
 2. Precis så där hade vi med vår liten också. Jag började ge mat före 4 månaders ålder men vi körde igång mycket snabbare än er. Vi var så desperata pga sömnbristen. Sömnskolade honom på samma gång och det har vi inte ångrat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaah ja dendär sömnskolan! Räddaren i nöden :)

   Poista
 3. Hej, har för mig att man inte ska ge kålrot..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, när jag skrev inlägget så tänkte jag att någon helt säkert igen kommenterar något som jag missat. Du har rätt! Jag som inte känner till rotfrukter skulle en vacker dag köpa batat men kom då tydligen hem med kålrot. Jag beslöt att ändå sätta med det i grönsaksblandningen och mängden per portion blir ju inte stor.

   Det är förresten intressant med det här som man får och inte får ge. Jag lånade en babymatbok på biblioteket vars ursprungsland är USA. Där finns rödbeta med bland de första puréblandningarna. Och i Finland sägs det att man inte får ge rödbeta. I USA-boken står det: "Tuore punajuuri on luonnostaan makeaa ja hyvä folaatin, kaliumin, kuidun ja sairauksia ehkäisevien antioksidanttien lähde". Kanske rödbetorna är annorlunda i USA, hah. Eller då är bebisarna annorlunda i USA än i Finland.

   Poista
 4. Hej! Bra inlägg om bra rutiner! Vi körde ganska lika med Stella, jag får komma ihåg att bläddra tibax hit när nästa bebis å kring halvåret, rutin natzi som man är... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaaa jee att någon annan också är rutin nazi :)

   Poista
 5. nu när jag har börjat med lite fingermat åt Milton så är det nästan så att han vägrar bli matad ; )
  jag ger små små smörgåsbitar (utan kanter) - viiitsi vad han gillar det. och blodpudding (i know, gross, men här i sverige är det stort) i små bitar. alltså han älskar det! och batat i bitar (kokt så klart)

  VastaaPoista
 6. Ååh, thank you! :) Det var väldigt informativt. Ska nog införa lite mer måltider här hemma hos oss också, för sonen äter med stor aptit allt han får i sig. Tack! /Tanja

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!