13.2.2013

Alla dessa rekommendationer

Vad har ni för tankar kring alla dessa rekommendationer som man som förälder borde följa?

För en tid sedan fick jag en intressant kommentar av en läsare. Hon skrev nämligen att hon inte är någon sakkunnig inom barnavård utan endast mamma till ett litet barn och att hon på grund av detta anser det bäst att göra som de sakkunniga nationellt och internationellt anser vara bäst för barnet. Hon säger också att hon känner att hon gör fel som förälder om hon inte följer de existerande rekommendationerna. Hon nämnde amning som ett exempel. Att barnmorskan på BB sagt: "Barnet ska nu då ammas tills det är ett år, sen får mamman avgöra om amningen fortsätter.". Denna mamma konstaterade också att amning visst kan vara tungt, tråkigt och bråkigt men att hon inte vill sätta sin egen bekvämlighet först. Det är en fin inställning tycker jag!

Angående barnmorskans kommentar. Jag är väldigt glad att vi tydligen inte råkade ut för samma barnmorska fast mamman i fråga hade fött på samma BB som vi. Personligen tycker jag att detta var en ganska ångestframkallande kommentar av barnmorskan. Min amning har ju aldrig fungerat sådär sjukt bra. Hur mycket jag än kämpat. I hormonstormen kan man känna sig som en skitmorska för att ens tissar inte fungerar "som dom ska". Helt utan dylika instruktioner. Bara pga. det "allmänna trycket". Vid Kevins födelse hade vi som tur en rådgivare som var lite mer av en realist. Hon sa att visst är modersmjölken bäst men ersättning är riktigt bra det också. Hon konstaterade också att alltid fungerar inte amning som på Strömsö och att familjen själv får avgöra hur man gör (till skillnad från barnmorskan på BB som tydligen tyckte att "mamman själv får välja först efter ett år av amning". Huuh...). Det finns ju faktiskt bebisar som själv väljer att sluta amma före dom är 1 år fyllda. Det finns bebisar som får "rintaraivaren". Den finns tissar som inte producerar tillräckligt med mjölk för en konstant hungrig växande bebis.

Nå det var ju allmänt rekommendationer som jag skulle fundera över. Jag blir bara så bitter av att "sakkunniga" kan ha ett så svartvitt synsätt. Nå men anyway. Vi har ju inte precis följt varenda en rekommendation. Visst, rekommendationer är viktiga och jag tycker att det är bra att dom finns. Man kanske inte ska börja ge vanlig mjölk eller kött åt en bebis som är två månader gammal, eller skippa d-vitaminen, eller sätta bebisen ut och sova i -35 grader etc. Men vi har ändå valt att inte följa rekommendationerna slaviskt. Det heter ju trots allt rekommendation, inte "regel", "tvång" eller "aboslut sanning". Vi har valt att se rekommendationerna mer som riktgivande instruktioner eftersom det varit omöjligt för oss att följa dem till fullo.

En orsak till att vi blev lite skeptiska direkt från början var det vi råkade ut för genast på BB. "Dom sakkunniga" gav olika instruktioner och råd beroende på vem man frågade. Främst då angående amningen och senare var det en barnläkare som tyckte att man bra kan ge smakisar år en 4 månaders baby om bebisen inte verkar nöjd med endast mjölk. Att det också finns sakkunniga som är av olika åsikt än rekommendationerna säger är ju lite märkligt. Men bebisar är ju olika. Vissa förbrukar kanske mer energi och är därför mer hungriga? En del mammor kanske producerar mjölk med en lägre fetthalt än andra?

Jag tycker också att det är konstigt att det finns en internationell amningsrekommendation. Att samma gäller både i vårt välfärdssamhälle som i u-länderna där förhållandena är väldigt annorlunda än här och barnadödligheten hög.

Det är också lite märkligt att i en kokbok för bebisar finns bland de första recepten en puréblandning som innehåller rödbeta. Rödbeta rekommenderas inte för barn under 1 år i Finland. Bokens ursprungsland är USA. Är rödbetorna annorlunda där? Eller kanske bebisarna är byggda på annat sätt? Och t.ex. i Turkiet ger man yoghurt i tidig ålder åt bebisar vilket inte rekommenderas i Finland. Hmm.

När jag var liten så skulle bebisarna sova på sida. Idag ska de sova på rygg för annars kan de dö i plötslig spädbarnsdöd.

Idag rekommenderas att bebisar får 10 mikrogram d-vitamin dagligen. På 1960-talet rekommenderades 50 mikrogram. Nu har HUS startat en undersökning om hur 30 mikrogram d-vitamin påverkar bebisens hälsa. Undersökningen blir färdig 2016.

En sjuksköterska som själv varit mamma till två småbebisar på 1960-talet berättade här om dagen att köldgränsen då var -15 grader. Idag är den -10 grader. Många verkar ta gränsen med en nypa salt. Det beror ju väldigt mycket på var bebisen sover, på en inglasad eller en blåsig balkong och hur väl inpackad typen är. En del bebisar fryser mer än andra. Vår unge är t.ex. nästan alltid svettig och har varmt.

Det finns undersökningar som rekommenderar att man inte ska sätta ett barn som är under 3 år gammalt på dagis. Barnet kan få psykiska störningar om de i en större grupp lämnas ensam för att bearbeta negativa känslor (eller hur det nu var). Ändå är det väldigt många yngre barn som klarar sig riktigt bra på dagis och de får inga som helst problem. Det beror väl helt på barnet.

Det finns säkert massor fler rekommendationer om sömnskolor, familjebäddar, fingermat, tuttar (nappar), åt vilket håll barnet ska sitta i barnvagnen (ansiktet mot föräldern eller mot färdriktningen) etc etc. Som sagt, en del följer vi säkert och en del har vi garanterat missat (som då Kevin fick kålrot då jag trodde att jag hade köpt batat. Pff... är det liksom olika saker?). Men riktig bra verkar Kevin må ändå. Som sagt är det inte alls svårt att känna sig som en skit förälder i dagens samhälle. Det är nästan svårare att känna sig som en bra förälder eftersom det nog alltid finns någon som trycker ner en eller tittar snett på en. Jag är ändå tacksam över att vi har en så bra rådgivningstant. Inte en som ser saker svartvitt utan en som är förstående och kan anpassa sina goda råd och instruktioner så att de passar just oss. De gånger vi har träffat henne har jag faktiskt känt mig som en riktigt bra förälder.

Ja, men you get the point. Så jag tycker att man inte kan mäta ett bra föräldraskap genom hur noga man följer alla rekommendationer. Jag lyfter så klart hatten till alla dem som verkligen lyckas följa allt men familjer, bebisar, mammor och pappor är ju så olika. Allt kanske inte passar alla och det har nog inte alltid med ens egen bekvämlighet att göra.

Och som vanligt vet ni ju att det här är min blogg och därför är det här också mina högst personliga åsikter och tankar. Jag är absolut ingen sakkunnig men jag har funderat en del på olika rekommendationer och samlat på mig info. Jag hoppas också att du som skrev kommentaren i fråga inte tar illa upp. Jag är glad över din kommentar för den triggade mig att äntligen skriva detta inlägg om jag redan en tid gått och funderat på.

18 kommenttia :

 1. Så sant som det är sagt! Bra och smart skrivet. Jag ammade vår dotter i 3,5 månader, gav smakisar vid 4, kött vid 5, mjölkprodukter vid 11. Hon har sovit på sida, suttit vänd mot föräldern i vagnen och sitter nu framåt mot färdriktningen i bilen. Hon är nu 1,5 år, hon är både enligt mig och enligt rådgivningen en fin flicka som utvecklas helt normalt. Likaså är hennes mor som ej heller blivit uppväxt och uppfödd enligt rekommenadtionerna.

  VastaaPoista
 2. Intressanta funderingar för en råddig föratagångsförälder... Vi har en 4-veckorsbaby på fredag, och står inför det svåra valet att välja vilka vacciner vår lilleman ska få. Hur tänker man där??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaaa vacciner också! Det nämnde jag inte ens.

   Poista
 3. Bra juttu! Minns ju själv hur det var med första barnet...och egentligen är man lika vilsen med nr 3!:) Jag tycker att var och en gör som den vill. En sak som fungerar i en familj kanske inte fungerar i en annat. Och så är ju barn så olika. Har ju själv 3 helt olika amningshistorier... Hälsar mamma P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo jag hoppas att vår amningshistoria inte upprepar sig om vi någon gång får ett barn till. Jag hoppas det skulle gå som på Strömsö och allt skulle fungera bra :)

   Poista
 4. Jag tycker det är bra med rekommendationer så kan jag/vi göra som vi vill. Men man vet liksom vad man bryter mot. Och så är det olika vad man tycker är viktigt. Amning har varit viktig för mig och jag har kämpat och helammat alla 3 i ett halvår. Köldgränsen har inte varit viktig och de har sovit ute i -20 grader (jag täcker in och har en termometer att inte inandningsluften är mer än -10 grader). Eller som du skrev om d-vitamin. Jag har nog haft paus då de verkat få magbesvär...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Så sant! Bra med mycket rekommendationer så kan man välja och vraka :) Men jag skulle nog bli lite (mycket) stressad om jag skulle måsta följa allt.

   Poista
 5. Bra skrivet! Vår mödrarådgivning var super, där varnade min "tant" före barnet föddes att jag kommer att märka att alla har lite olika åsikter och att man ska göra så som känns bäst för ens egna barn och familj. Också barnrådgivningen är jättebra, de uppmuntrar till att använda sunt förnuft gällande alla rekommendationer. Det känns ju som rätt taktik från rådgivningens sida, att stöda och uppmuntra föräldrarna, inte göra dem ännu mer osäkra.

  VastaaPoista
 6. Jag tror jag tänker ta dem på samma sätt som jag tagit rekommendationerna för gravida. Lyssna och fundera och sen tillämpa som det känns bäst för mig. Sunt bondförnuft är det viktigaste skulle jag säga. Man måste bara våga lite på sin instinkt och att man själv vet vad som är bäst för en själv och för ens bebis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Så är det! Och så tänkte jag också. Men det är ändå konstigt hur man kan känna ett tryck sedan då bebin äntligen är där och man själv är en osäker nybliven förälder. Jag var inte alls så cool som jag hade inbillat mig. I synnerhet efter de förvirrande instruktionerna vi fick i början. Hoppas ni inte råkar ut för det.

   Poista
 7. och rekommendationerna skiljer sig tom mellan sverige och finland! som ända är så nära, alltså inte bara geografiskt sett. tex rekommenderas bara barngröt, pulvergröten från butik alltså.
  och när man är gravid skall man inte ta ngt sötningsmedel (som tex cola light el dyl) sägs det i sverige, inget sånt i finland. (kan ha ändrat, detta var när jag var gravid med ellen för 3,5 år sedan) I sverige är det ok att äta sushi när man är gravid, så var det inte i finland. (kan ha ändrat som sagt detta också)
  och allt möjligt annat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaaah sushi!! Lite fräckt, jag måste bli svensk om jag ännu blir gravid någon gång :D Nå, jag åt nog lite sushi när jag var gravid.

   Joo det är nog märkligt.

   Poista
 8. Det hur man förhåller sig till olika rekommendationer är individuellt, likaså det från hur många olika källor och hurudana källor man söker svar från då man funderar över något. Jag tror det är väldigt få som följer en sakkunnigs eller någon annans råd om rådet verkar vansinnigt. Vi har valt att följa rådgivningspersonalens råd och anvisningar för inget har verkat galet eller orimligt enligt oss, inga motstridigheter har vi upplevt. Men vi har då inte heller sökt alternativa svar på våra undran eller frågat både hälsovårdaren och läkaren om samma sak. Ifall vi valt att ta reda på själva har vi sökt i Duodecims terveyskirjasto, www.terveyskirjasto.fi, eller Lääkärilehti. Terveyskirjasto rekommenderas för övrigt åt alla som första alternativ när man vill ta reda på något angående hälsa/sjukdom från pålitlig källa.
  Att det rekommenderas amning till ett års ålder även i Finland, som har rent vatten och oändligt med industriella barnmatsprodukter jämfört med u-länder, beror på amningens gynnsamma långtidseffekter för både barnets och moderns hälsa, bl.a. i förebyggandet av vårt lands betydande folksjukdomar vuxendiabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kot00402&p_haku=imetys
  http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=5209/type=1
  Men alla följer de råd de själva tycker är vettigast, om det då är Duodecims artiklar eller "Mamma-portal", rådgivningspersonalen eller en annan förälder, som står bakom dem kvittar väl så länge man själv är nöjd med de råd man fått.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag håller med! Det där är bra sidor då man vill ha pålitlig info. Men jag påstod nog aldrig i min text att amning inte skulle vara det bästa för barnet. Det handlade kanske mer om trycket som man kan känna om man "misslyckats" med amning. Och samtidigt finns det kanske inte tillräckligt stöd att få som nybliven mamma vilket gör att många slutar helamma tidigare än 6 månader och slutar amma innan barnet är 1 år gammalt. Och samtidigt ifrågasatte jag det svartvita synsättet som ibland kan förekomma då det gäller amning. Men det är skönt att ni inte råkat ut för motstridiga instruktioner! Sjukt bra! Jag önskar att vi inte heller hade råkat ut för det.

   WHO rekommenderar ju förresten amning till 2 års ålder. Men Finland har en egen rekommendation som är 1 år.

   Poista

Roligt att du kommenterar!