6.2.2013

En fråga om tänder

Eftersom tänderna säkert börjar vara aktuella för oss och säkert många andra också, så skulle inte ni mer erfarna kunna berätta hur det gick till då er bebis fick första tanden? Märkte ni något på bebisens beteende eller var allt som vanligt? Om ni märkte så hur? Vilka symptom hade bebisen? Feber, diarré, sömnproblem, minskad matlust...? Hur länge tog det före tanden äntligen ploppade fram och i vilken ålder?

Tack redan på förhand.

11 kommenttia :

 1. Nätterna var oroligare för oss men det var först nu efter andra tanden jag börjat se sambandet. Då första tanden kom blev det riktigt tydligt att hon hade ont på kvällen och det syntes tydligt att tanden var påväg. Lite panadol och tio min senare var hon sig själv igen. Följande morgon stack tanden lite lite upp.

  Då andra tanden kom så tyckte jag mig se något i hennes mun en morgon men hon tycker inte alls om att visa munnen, tungan ska alltid ut :) jag fick lite känna efter och visst var den där. Inget annat än några oroligare nätter visade på att den var påkommande :)

  Alexandra B

  VastaaPoista
 2. Min första dotter (fyller 6 i år) fick sin första tand ganska sent (vid 1 års ålder). Hon reagerade med att få stegring och lös mage. Min andra dotter som nu snart blir 5 månader var tidig och fick sina två första framtänder samtidigt då hon var 3 månader och 10 dagar gammal. Men på henne märkte man inget extra i beteende eller annat. Märkte bara en dag att tänderna kommit fram. Du kan tänka dig det varit en utmaning att amma ett barn med tänder och en som tycker om att bitas :)
  Ett bra tecken på att tänderna kommer är oxå att barnet dreglar mer och tandköttet är lite svullet.

  VastaaPoista
 3. Jag har ibland märkt och ibland inte alls märkt då det kommit tänder. Första fick obemärkt vid 4 månader, andra hade lite mer jobbigt vid 6 månader och den här minsta var typ 7 månader och hade också lkte besvärligt. Tänderna är ju lätta att skylla på då man sover dåligt. Nu kommer det 3 stycken uppe i munnen (det verkar vara lättare att få de där första där nere) och han har ätit sämre, varit sur och famnsjuk och dessutom haft lite stegring. Men nu fick han lite snuva också, så egentligen veg jag inte om det är flunssa på kommande. Jag har gett Panadol till natten i hopp om att få sova. Det är lite sämre med det där sovandet nuförtiden, nämligen.

  VastaaPoista
 4. Samma här, H fick de första två framtänderna utan att jag märkte nåt. Fattade inte att hon kunde få dem vid 4 mån så det var först efteråt jag förstod att dräglandet och de kortare tupplurerna på dagen berott på det.

  Har talat med föräldrar som inte märkt nåt av tänderna, men hos oss är det ganska mycket strul alltid i samband med tänder. Oroligare sömn ( kan skrika till under sömnen utan att vakna), matlusten försvinner då det är allra mest på g ( kall mat funkar bättre än varm!) och så märker man på det att hon vill bitas. En kall morot eller tuggleksak är guld värd!

  Det tar ju nog otroligt länge från det att tandköttet är svullet tills att tanden helt är ut. Vi räknar 12 tänder som bäst och speciellt kindtänderna som nu varit på g verkar aldrig helt komma fram. Syns små hackiga vita prickar lite här och där. Autsch!

  VastaaPoista
 5. Första tanden kom vid 7 månader. Symptom: total tvärstopp gällande mat. Vi hade precis börjat med smakportioner vid 6 mån, sen totalvägrades det. Näsan rann en aning (har varit återkommande vid alla tänder, så ser det som ett symptom oxå).
  Följande tänder kom med minskad aptit, men stressade inte så mycket då, bröstet räckte bra + panadol.
  Andra symptom förutom tappad aptit: näsan rinner, diarré, oroligare nätter pga värk. Vi har inte märkt av någon feber eller annan nedstämdhet.

  VastaaPoista
 6. Rasmus fick sina första tänder när han var 2 månader gammal. Inte onormalt men inte väl hemskt vanligt heller. Nu när han är 5,5 månad gammal har han 8 tänder, 4 upp och 4 ner. Jag har svårt att säga exakt vilka "symptom" som hör ihop med tänderna och vilka som inte gör det när dom har kommit inom så kort tid.

  Det jag iaf har märkt tydligt är att mängden dregel ökar, han vill tugga på precis allt och hela tiden och kanske en del av den dåliga sömnen berott på dem. När jag har börjat ana att en tand är på kommande har jag känt efter med ett finger i hans mun, ibland har man kunnat känna den före man har sett den och ibland har man sett den först. Nu med den senaste tanden sov han sämre och grät och gnällde i sömnen och han gnällde också på dagen. Har inte märkt något på hans mage, men kuulemma hade jag diarré när jag fick tänder som liten. Vi har gett panadol till natten (1-3kvällar i rad/tand) när vi har märkt att tanden är på kommande och det har nog hjälpt.

  VastaaPoista
 7. Min son fick sin första tand när han var 5 månader och har nu 12 vid 1 år 4 månader. Ca 2 veckor före tänderna kommer fram har han alltid varit helt klart på sämre humör och man har märkt att det tar ont i munnen eftersom han antingen sätter handen in i munnen eller "slår" med handen på munnen. Vid tiden som tänderns slutligen kommer fram har han inga symptom mera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Och så har han också sovit sämre och dreglat mera då de första tänderna kom.

   Poista
 8. Vissa tänder bara "pluppade" upp utan att jag märkte det, med endel fick Linus lite feber och sov sämre, gnällde mycket och ville vara mer i famn. Vissa gånger fick han "frätande" kakka, den var inte riktigt lös, men märkte man det inte direkt (alltså inom 1 minut), så var han knallröd i baken och lite sårig! Jag använde mej mycket av Bephanten & Tender Care från oriflame. Det fungerade bra för oss.

  Hoppas hans bakdel snart bli bra! Inte kul då den är röd och sjuk =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samma sak hä också som jag glömde.. Dräglat MASSOR gjorde Linus då han fick sina tänder.

   Poista
 9. Tack så mycket för era svar! Verkar ju vara väldigt individuellt det här.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!