7.2.2013

En rutinnazi här hej.

Före jag hade barn så undrade jag nog att varför vissa föräldrar ska vara så "tiukkiksia" med tider och rutiner. Jag tänkte att jag ska nog aldrig bli sådan, man kan ju aldrig göra något spontant och sen är man helt fast i bebisens tidtabeller. Sjukt tråkigt.

Tjii fick jag. Jag medger. Jag är tydligen en rutinnazi. Om man får välja mellan att vara spontan + ha arg bebis eller följa rutinerna + ha en glad bebis så väljer jag nog det senare. Livet är ju bara så mycket trevligare om man har en glad unge.

De fyra första månaderna hade vi inte just några rutiner. Jag hade ingen aning om när Kevin var trött och när han skulle sova. Eller när han var hungrig. Han kunde bli superfittig och gnällig helt när som helst. Utan förvarning. Jag var den mamman som inte hade så stor skillnad när vi träffade folk för vi hade inga tider att passa.

Men vid fyra månaders ålder började han få mat och plötsligt, helt av sig själv fick vi rutiner. Kevin började visa när han ville sova och jag lärde mig läsa honom. Han var mätt och nöjd och glad. Och sov sina dagssömner bättre.

Idag gick vi inte helt enligt rutinerna. Istället för att sova sin första dagssömn på balkongen så fick han sova den on the go för vi skulle till Drumsö. Sjukt dålig idé. Han vaknade efter två hållplatser i metron. Sedan somnade han inte på 1,5 h. I Gräsviken tankade jag lite mjölk i honom och sedan promenerade jag över Drumsö bro i hopp om att han skulle sova lite till. Han somnade inte.

Det resulterade ju i en sjukt gnällig bebis då vi väl var framme. Jag har faktiskt inte sett honom så gnällig på flera månader. Stackarn var helt övertrött.

Så det är nog riktigt kiva att vara rutinnazi. Svårast är det då två rutinnazimammor vars bebisar sover olika tider ska bestämma dejt. Men nog brukar det fungera till slut ändå. Och ibland bryr sig inte Kevin att allt inte framskrider som vanligt. Men idag diggade han inte alls.

5 kommenttia :

 1. Ja vet du jag undrade precis samma sak innan jag fick barn, men ni har jag full förståelse för det. Och är som du säger en super rutin nazi jag med. Jaghåller väldigt strikt på våra tider och rutiner, allt funkar så mycket bättre då. Med Milton är det omöjligt att rucka på dem, om man vill att han skall svaallyså. Han sover tex inte i tunnelbana eller on the go...

  VastaaPoista
 2. Va... Jäkla auto correct...skall stå "sova alltså" där det står svaallyså...

  VastaaPoista
 3. Jag är också en verklig rutinnazi. Och det lönar sig nog verkligen, då löper allt bra och ungen är nöjd. Visst är det lite tråkigt att måsta planera allt varje dag efter hans tidtabell men nog ångrar jag mig sen om jag inte har gjort det. Rutiner är viktiga.

  kaaarins

  VastaaPoista
 4. Jag tycker inte att jag varit riktigt en rutinnazi, vi har t.ex. kunnat spela lite med mat- och sovtider, men ifall man vill ha nöjda, utvilade barn så har vi nog måstat vara hemma då barnen sover dagssömn. Svårast var det då barnen sov olika tider och Lillgubben måste sova ute i vagnen, men vi kunde inte vara någonstans, t.ex. ute och gå eller shoppa el.dyl. för då sov han bara en kort stund och vaknade direkt vagnen stannade och Fickan måste sova i sin säng och somna ensam. Fast oftast har vi nog följt rutinerna, då allt är mycket lättare då.

  VastaaPoista
 5. Jag känner såååå igen det här! Jag skulle ju inte heller bli en sån mamma, men här är jag ju nu ändå hahah! Mitt i rutinrumban! karin

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!