15.2.2013

What would Ceasar Milan do?

Igår var det lite action här i vårt hus. Våra väggrannar har två hundar varav den ena alltid får en halv timmes hepuli då grannarna far på jobb på morgonen.

Skällandet hörs väldigt bra till oss men det har inte egentligen stört så mycket eftersom vi stiger upp dom tiderna som skällandet börjar. Nå ibland tror jag att Kevin skulle sova lite längre om hunden inte skulle skälla. Men vi har ju själva en bebis som vrålat på nätterna (händer nog allt mer sällan) så vi vill gärna ha förståelse för grannarna eftersom en hund säkert är lika svår att ha någon absolut kontroll över som en bebis. Och annars skäller hunden inte alls. Det händer endast på morgonen.

Men grannen som bor snett under hundgrannen klagade igår på skällandet. Hon jobbar med treskiftesjobb och hinner ofta just somna då skällandet börjar. Så det är ju tråkigt (Tur att pojken som bor under Kevins rum inte har plingat på vår dörrklocka och sagt samma sak, heh.)

Men liksom vad ska man göra? What would Ceasar Milan do?

7 kommenttia :

 1. Ja visst är det tråkigt men det är som jag har skrivit i något inlägg själv, bor man i höghus får man lov att tåla lite oljud bla. barnskrik. Dessutom tycker jag att man inte kan ta speciell hänsyn till de som jobbar treskift(jag jobbar själv det, så jag syftar även på mig själv). Det är tråkigt att ha jobbat natt och komma hem och knappt hinna somna när man blir väckt av något, men så ser det ut. Det är regler i hus att det skall vara tyst mellan vissa klockslag typ 22-6 eller så och de flesta folk är igång dagtid, då kan man inte gå omkring och hyssja för att någon stackare jobbat natt, då skulle ingen nånsin få föra oljud.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Så är det! Min bror jobbar också i skift och ibland kan man tycka synd om honom då han inte kan sova. Någon gång renoverades det i huset där han bodde och han måste åka till min mamma för att sova för annars skulle han inte ha kunnat sova alls. Stackars skiftesjobbare. Men jag lyfter verkligen på hatten till alla dem som jobbar i skift. Grannen som klagade är sjuksköterska så hon gör ju ett väldigt viktigt jobb.

   Där vi bodde förut hördes det mycket mer störande ljud än det hörs här. Så jag är väldigt nöjd. Det enda som hörs är hunden en halv timme och ibland hörs pojkarnas skratt från nedre våningen. Och höghus är alltid höghus och då får man tåla att man har grannar :) Fast vi bor inte i ett höghus, utan i "luhtitalo" så vi har grannar under oss och vägg i vägg.

   Poista
 2. Svårt då kanske hundägarna inte ens vet om att deras hund får hepuli då dom inte är hemma! Klagade grannen till dem direkt månne? ...anyway, som hundägare skulle jag ge hunden mat/godis när jag går så den kanske skulle lugna sig snabbare (t.ex. i en såndären boll som dom får jobba med att få ut godiset från för då är dom oftast trötta efteråt och har glömt bort att husse har gott). Skaffa en hundvakt kan man ju också, men kanske det inte finns möjlighet till det.

  Som granne är det ju inte mycket man kan göra utan att tala med grannarna och fråga hur dom gör och informera dem om att hunden stressar en tid efter att de gått.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo det är ju just det. Att hundägaren aldrig är hemma då hunden skäller. Men klagogrannen sa åt mig att det nog klagats förut så dom borde vara medvetna. Hon klagade igår direkt åt grannen så det var schysst.

   Finns det inte någo halsband som sprutar citron då hunden skäller? Fast det är ju inte så kiva :( Det där med leksak låter ju vettigt! Men det är ju lite synd om hunden också (inte bara klagogrannen) för den måste ju vara helt slut efter allt skällande.

   Poista
  2. Jo, det finns halsband som sprutar citron men har sett hundar som inte bryr sig alls om det och hundar som blir så rädda att dom darrar av det så skulle nog inte rekommendera det som en långsiktig lösning. Kan ju också hända att hunden skulle behöva mera motion eller någonting före dom åker så den är tröttare (kanske den bara tar ut sin överlopps energi genom att skälla). Bästa lösningen skulle nog säkert vara en hundvakt, om dom har råd, då skulle hunden vara trygg och få extra aktivitet om den behöver.

   Poista
 3. Det viktigaste är att informera grannarna, de kan som någon tidigare skrivit vara omedvetna om att deras hund skäller.
  Annars får man leva som vanligt på dagarna tycker jag med, men enligt regler(vårt hus iaf) skall det vara tyst från 22-07. Men efter 16 får man inte ha "onödiga" ljud.

  Vi har sjäv haft problem med grannarna,deras barn springer inomhus och barn skall enligt oss få leka joo, men lite kan man ju ta hänsyn till grannarna. Eller vi tänker iaf på våra nedre grannar, Elliot behöver inte banka med slevar på golvet eller dylikt som för "onödigt" högt ljud. Man får tåla vissa ljud nog, men tycker man som granne och för att hålla upp bra stämning definitivt kanntänka på vad som påriktigt är "elämisen ääniä" och vad som går att ta ändra på.


  Men hoppas hundägare förstår:)?

  VastaaPoista
 4. Jag tror de flesta vettiga hundägare skulle bli glada av att bli informerade! Det att hunden får hepuli tyder ju på att det är nåt slags problem. Ett ganska typiskt sånt problem är separationsångest. Och en intressant synpunkt som jag lärde mig för en tid sen är att i många fall är det inte så att hunden skulle yla och ha sig för att den saknar sin matte eller husse - nä, hunden ylar av stress för att en del av dens flock är borta. Och problemet är att hunden tror att den själv är flockledaren. Kela på stressen då du varje morgon märker att ett av dina barn slinker ut genom dörren och du har ingen koll på vart ungen går och vad den gör! Nog sku man ju yla och gråta själv också då, minst. Nå säkert ringa polisen men en hund har lite färre alternativ. Så det här är ett ledarskapsproblem, kan man hävda (i många fall, har jag hört). Och OM det är så, är det ofta länkat med andra problem, som att hunden drar och stretar i kopplet, tränger sig före husse/matte genom dörröppningar, hoppar upp och slickar fast man förbjuder, allt möjligt sånt som många tolkar som "hundaktigt beteende" men som på "hundspråk" är flockledarbeteende, alltså sånt som mänskor borde göra (nå utom att slicka folk i fejset, men liksom att hälsa på folk, du fattar). Hundar som fattar att de inte är bossar fogar sig oftast helt snällt vid att de blir lämnade ensamma en tid.

  Nå nu är inte verkligheten så enkel och innan nån kommer och påstår och hävdar att så där är det inte alls så är det inte min mening att a) vara nån expert eller b) initiera nån debatt om hundars beteende och dressyr. Det här var bara nånting jag läste nåntans och jag hade aldrig reflekterat över förut vad gäller hundar och hur dom är funtade. Möjligtvis funtade, sorry. (Om amning är känsligt, så testa med hunduppfostran.... OUCH)

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!