11.3.2013

Dunkadunka

Nu tänkte jag skriva och gnälla lite. Om en sak som jag nog reagerat på ibland redan före jag hade barn men som jag blivit ganska irriterad på nu de senaste månaderna. Ni får tycka att jag är gammal och tråkig men jag tror nog att jag inte är den enda som tycker såhär.

Nämligen den ljudnivå vi lever i. Jag tänker nu främst på butiker och köpcentrum. Det är klart att det finns ljud och oljud överallt men i många butiker spelar man musik helt otroligt högt. Man måste liksom överrösta oljudet om man ska tala med någon.

Detta har jag främst märkt nu när jag rör mig med en sovande bebis. Och jag skulle väldigt gärna gå i butiker och kanske shoppa något då när Kevin sover i sin vagn. I många butiker kan vi röra oss helt bra fast de har musik i sina högtalare, men vissa butiker verkar tycka att de ska ha samma nivå på musiken som en pub har på kvällen.

För någon vecka sedan fick jag vända om då jag hade gått in i Gina Tricot i Itis. Helt otroligt dunkadunka. Vad är behovet att ha musiken på så högt? Köper folk mera då? Eller är det någon försäljare med hörselskada om vridit på volymen? Önskar de att kunderna får hörselskador? Nå, jag måste i allafall vända om för Kevin skulle ganska säkert ha vaknat.

I Lindex i vår förort är babyklädavdelningen placerad rakt under en högtalare. Musiken är inte så väldigt hög, men just där var man ska stanna med sin sovande bebis så är det ganska hög musik. Kevin har vaknat precis varje gång då jag stannat för att kolla på babykläder.

Jag minns att jag har reagerat på detta redan före babytiden. Jag minns speciellt en gång då jag var i Only i Forum och undrade varför de ska popitta så högt. Jag kunde inte tala i telefon inne i butiken för jag hörde inget vad personen i andra ändan sa.

Missförstå mig inte. Jag älskar musik. Och jag tycker verkligen att det ska finnas musik i butiker (fast ibland är det riktigt skönt att gå in i en butik där det inte spelas någon musik, för att vila öronen liksom). Men jag tycker att det ska vara bakgrundsmusik. Inte lika hög musik som i en pub där folk skriker åt varandra för att överrösta musiken.

Vi var ju förresten på Hard Rock Café för en månad sedan. Musiken var på så högt att jag inte hörde var de som satt på andra sidan bordet sa. Och då var det en tidig kväll på en matrestaurang. Att äta på restaurang är ju ändå en social grej. Man vill ju prata och umgås med dem som sitter i samma bord. Nå, vi satt tydligen under någon högtalare. Och tur så verkade Kevin inte bry sig heller (han var alltså vaken). Men jag blev störd för jag kunde inte föra en diskussion med dem som jag var hade kommit dit med.

Jepp. Nu ska jomatanten hålla tyst och börja fixa oss iväg på babyrytmik.

26 kommenttia :

 1. Håller fullständigt med dig om musiken i butiker, tycker att det är hemskt och har många gånger vänt om och undrat varför jag överhuvudtaget gått in i affären, både med och utan barnvagn! Fine med musik, men absolut inte så högt att man får tinnitus eller ordentlig huvudvärk. Ökar inte min shoppinglust alls och istället för impulsköp för att komma därifrån så snabbt som möjligt, traskar jag ut utan att titta på någo kläder.
  Hard Rock Café ursäktar jag dock, de har inte stabiliserat sig som en matrestaurang på det traditionella sättet utan är just ett hårdrockscafé.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepp! Nå Hard Rock Café är förståeligt. Men jag skulle nog väldigt gärna ha velat kunna föra en diskussion runt bordet och det störde nog upplevelsen. Men då var den "legendariska" hamburgaren också skit så det for inte riktigt putkeen :P

   Poista
 2. Min mammas standardsvar åt butiksförsäljare som kommer och frågar om de kan hjälpa till är att be dem sänka volymen på musiken!

  När jag var tonåring var det lite pinsamt ibland. Mamma motiverade saken åt mej att det är hon som har plånboken med pengarna, spelas musiken för högt öppnas den faktiskt inte :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sänkte de någonsin musiken då? ifall det är något man ska börja säga. :D

   Poista
  2. Muahaaa ganska bra! Fast på Gina Tricot kommer nog INGEN och erbjuder någon hjälp :P

   Poista
  3. Vad jag kommer ihåg så log de bara besvärat. Tyvärr. Men jag tror absolut att det lönar sig att säga till. Gör tillräckligt många det så måste ju budskapet gå fram i något skede!

   Poista
 3. Håller också med! Är tacksam för att jag själv jobbar i en matbutik där vi inte har radio eller musik över huvudtaget (utom i kontoret eller i andra rum bakom och då får man själv sätta på radion ifall man jobbar där just då och det hörs just ingen annanstans.) Däremot reagerar jag på att det redan utan musik eller radio är ganska hög ljudnivå i rusningstid, med alla kassor öppna, långa köer, kunder som pratar med varann, och maskiner som piper och tjuter och redan bara kassabanden låter helt tillräckligt när de rullar... så både jag och kunderna har svårt att höra varann på sådär en meters avstånd. Jag förstår inte hur personalen står ut i butiker med hög musik, trots att bakgrundsljudet säkert är lägre i tex en klädbutik.

  Nå, sen är jag säkert extra mycket gnällspik för att jag inte alls gillar den typen av musik som spelas i de flesta butiker, men det är nu sen en helt annan sak :P

  VastaaPoista
 4. Nå det verkar vara Gina Tricots juttu att ha hög musik på, jag lägger märke tilld et varje gång här i Vasa också, och får fel i huvu. Vero Moda har lite samma problem. Värst var ändå på Hollister i Stockholm, där var det trångt, högt ljud och riktigt mörkt i butiken. Fattade inte juttun...

  VastaaPoista
 5. Jag håller helt med!

  VastaaPoista
 6. Ha, haaa...Tänkte precis som du idag när jag var i Sello. Blev galen på "oljudet" i vissa butiker. Hälsar mamma P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roligt att någon annan också har reagerat på det.

   Poista
 7. Som bakgrundsmusik är det bra men inte dunkadunka. varje gång jag stiger in i en gina tricot butik så far jag ut inom 3-5 minuter. jag orkar inte vara där inne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepp! Jag blir också lite stressad av dunkadunka i butiken.

   Poista
 8. Hahaaa, började småskratta här i bussen åt inlägget :). Kommer så ihåg detdär hur jag inte på flera år kunde gå till just Gina Tricot, eller måste ha barnvakt för att kunna göra det. Fattar inte vad deras grej är?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehehe. Nå kanske det blir GTpaus för mig :P

   Poista
 9. Håller så med!! Undvek Only/vero moda en lång tid pga av ljudet men tycker det kanske blivit lite bättre?.. Men så skönt att gå i butiker där man ens kan tala med sitt sällskap och inte behöver fundera på peltor för barnen. / annan jomartant..

  VastaaPoista
 10. Joo det är ganska jobbigt med musiken, men jag läste om dedär i skolan på marknadsföringskursen, att det finns studier som bevisar att folk köper mer då det spelas en viss sorts musik. Så musiken är riktad till den kundgrupp som köper mest, och allt är liksom hurja planerat. Själv skulle jag önska lite tystnad i min annars hektiska vardag. Hard Rock Café har så högt ljud att vi med sambon vände bort därifrån engån typ direkt vid ingången för ljudet var helt kreisi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nå bläää! Jag har inte köpt något eftersom jag har varit tvungen att gå ut före ungen börjar skrika :P Men kanske GT inte vill ha en hemmamammas pengar :D

   Poista
 11. Jodå håller också med. I förra veckan när jag var till Stockholm hade de till och med en egen DJ med utrustning på ett våningsplan i Åhlens och helt vid rulltrappan när man kom upp.. och vitsi vilket "oljud", man kunde inte se på nåt som var nära där!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oj! Måste se till att inte gå dit då när Kevin sover när vi ska på vår kryssning.

   Poista
 12. Nå halleluja! Jag är en människa som älskar musik och vill helst ha musik i öronen eller i bakgrunden hela tiden. Men även jag har reagerat på samma, spec. nu med sovande bebis i vagnen men nog redan tidigare också. Du kan inte ana hur många ggr vi klagade till Only el. Forum över den höga volymen som ekade till vår butik och blandade sig med Forums egen bakgrundsmusik. Spec. under julen när nån mysig julsång blandade sig med Lady Gaga från Only, underbar kakofoni... Not! Och man känner sig som en sån mummu när man gnäller, men när det int alls e the case! Argh, vad kan man göra åt detta om inte köpcentren själva bryr sig?

  VastaaPoista
 13. jo det är så jobbigt. jag fattar inte grejen med det och känner mej som värsta tanten när jag tycker det. men i barcelona i höst var det rekord i en affär - t.o.m. Ellen sade "jag blir galen". snabbt ut därifrån!

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!