23.3.2013

Värmen kommer! Visst?

Ja här väntar Kevin redan på Greklands värme och sommaren. Han har utrustat sig med lite uv-kläder, solbrills, shorts och t-shirts.

Igår hade Kapp Ahl -20% på hela sortimentet så jag köpte en uv-dräkt och simblöja åt Kevin. T-skjortorna och shortsen är second hand.

4 kommenttia :

 1. Hej! Är inte så insatt i ämnet, men varför skall alla köpa UV-dräkter till sina barn nuförtiden? När jag var barn var vi till södern ett par gånger per år och vi hade aldrig hört om UV-dräkter ens :D Högsta skolskyddsfaktorn på bara, och en solhatt och så lekte vi i solen. Brände mig aldrig fastän jag är lättbränd och har inga skador av det idag. Är det något de rekommenderar på rådgivningen att man har, UV-dräkter? Solkräm måste man ju sätta på barnet iaf, och den håller ju i vattnet också så kan inte tänka mig att det skulle vara mer jobbigt än att klä på barnet en UV-dräkt. Har sett att visa barn har heltäckande UV-dräkter med tillhörande skor, varför? Om inte annat kunde du ta upp detta ämne i ett blogginlägg till diskussion, kunde bli intressant :) Mvh/ Ella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää inte fanns det ju uv-dräkter förr. Men det är ju nog ett faktum att uv-strålningen är skadlig, kanske för att ozonlagret tunnas ut? Och så vet man väl mera om strålningens faror nuförtiden än på 80- och 90-talet då man bara skulle smörja in sig i babyolja och bli superbrun.

   Jag är åtminstone själv lite rädd för strålningen. Hade en granne i tiden som insjuknade i hudcancer och dog bara några veckor efter diagnosen. HUJ.

   Solkräm skyddar ju ändå inte lika bra och hur mycket den än påstås vara vattenfast så tror jag nog inte att skyddet håller och så skulle man få vara och smörja hela tiden. Så för mig är det nog helt självklart att Kevin ska ha uv-kläder, hatt + solkräm. Om man bränner sig ofta som barn så ökar det markant risken för att insjukna i hudcancer på äldre dar.

   Och jag tycker sen igen att det är enklare att klä barnet i dräkten så behöver man inte hela tiden stressa med att lägga på mer solkräm eller se till att barnet vistas i skuggan.

   Så jag tycker att det är helt superbra att det finns uv-dräkter. Och förståss skyddar ju också vanliga kläder hyn mer än solkräm. Det är inget som någon har rekommenderat för oss men jag tycker det är en självklar sak?

   Poista
  2. Jag håller med, man kan inte vara nog försiktig. Under ettåriga barn ska ju helst vara i skuggan, men med ett rörligt barn behöver man ju nästan bur för att det ska lyckas:) Och att man inte förr brydde sig om sådant berodde väl på att man helt enkelt inte visste bättre, och att ozonlagrets uttunning fortsätter fast man dragit ner på freonutsläppet. Bästa skyddet är ju långbent och långärmat, men ska man bada är ju UV-dräkten bra. Vanliga kläders skydd beror på hur tätt vävt tyget är, nylon är t.ex väldigt tätt, till exempel här listar de olika kläders solskydd baserat på färgen http://www.sunmate.se/liten-solskola/.

   Solkrämer är ju också en riktig, riktig djungel. Ska det vara fysikaliska? Ska det vara kemikaliska? Hur skadliga är kemikaliska? Får den innehålla nanopartiklar? Hur vet man om den innehåller nanopartiklar? (fast skadligare är det förstås att låta bli solkrämen helt)

   Ha en härlig resa!

   Poista
 2. *vissa barn /Ella

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!