9.4.2013

Budgettips

Jahaa. Så har den tiden kommit. Jag är vårdledig. Det betyder att min inkomst minskar radikalt. Jag trodde att jag kommer att få lite på 300 euro av FPA, men tydligen får jag 600 euro med kommuntillägget (före skatt). Så det var ju en ganska kul överraskning. Hälften mer pengar än vad jag trodde att jag skulle få. Men det är ju ändå inte mycket jämfört med en normal månadsinkomst.

Därför har vi i vår familj börjat fundera på vart våra pengar far och jag har också funderat på hur vi kan tighta till pengaflödet utåt. Här kommer mina tips.

Sluta beställa tidningar och köpa böcker
Det går att läsa nyheter gratis på nätet. Man kan också läsa tidningen elektroniskt för en billigare peng än papperstidningen. Tidsskrifter och böcker kan man låna på biblioteket. Helt gratis. Man kan också byta ut böcker och tidningar kompisar emellan.

Ta ledigt från bostadslånet
Om ni har ett bostadslån så kanske ni kan ta amorteringsledigt så länge en i familjen är vårdledig. Det kan man ju inte göra om man bor på hyra. Några månaders ledighet från amorteringen spelar inte så stor roll om man har ett lån på 20-25 år.

Spara el
Vår elräkning höjdes rejält i och med vår nya bostad (större yta, mer lampor, golvvärme, större kylskåp och frys och två personer som är hemma på dagarna). Men det går att dra ner en del också på den kostnaden. Alla lampor behöver inte vara tända i hela huset om hela familjen hänger i vardagsrummet. Kanske man kan skruva ner på golvvärmen? Stäng av onödiga apparater. Ställ kylskåpet och frysen på en grad varmare. Använd kortare program på tvätt- och diskmaskinen. Om ni har elvärme så kanske man kan sänka temperaturen på elementen någon grad. Det kanske inte är stora summor men ändå något.

Texta gratis
Kolla att du har ett vettigt paket för din telefon. Inte onödigt många minuter taltid om du inte talar mycket. Om du ännu inte använder Whats App så ladda ner appen och övertala dina närmaste att också göra det. Eller se till att du både kan skicka och ta emot iMessages på din iPhone. Eller använd t.ex. Facebook Messengern som textmeddelanden (så att ett nytt meddelande ploppar fram pårutan då någon skriver till dig). Betalar någon på riktigt ännu för sina textare när det finns så många gratis alternativ?

Mat
Jag vet inte så mycket om mat men jag antar att man sparar pengar om man inte äter en massa halvfabrikat och färdig mat.

Vi använder just nu ganska mycket Rainbow-produkter som är hur bra som helst. Jag smakar t.ex. ingen större skillnad på Rainbows kaffe och Juhla Mokka, men Rainbow är hälften billigare. (Pirkka-kaffet hade ju fått bäst resultat i något smaktest för en tid sedan).

Vi handlar inte på Lidl men många har sagt att deras maträkning blivit mycket billigare där. Lönar sig också att samla antingen S-bonusar eller Plussapoäng, alltså handla hos samma kedja.

Det är billigare att laga babymaten själv. Det är inte ens hemskt jobbigt om man gör stora satser och fryser ner. Jag har lagat en sats ungefär en gång i veckan eller varannan vecka.

Bestäm lunchträff med mammakompisarna hemma hos varandra. Mycket billigare och trevligare än att sitta på något stökigt och dyrt café i centrum där bebisarna inte kan leka på golvet.

När det blir varmare så välj en picknick istället för att sitta på café/restaurang.

Jag är medveten om att många kan vara emot billighetsprodukter eller Lidl och väljer att spara på något annat.

Loppis
Man får bra barnkläder sjukt billigt på loppis. Jag är ganska addicted i Facebook-loppisarna just nu. Det är inte riktigt lika billigt som kläderna på traditionellt loppis men lite enklare när man bara kan klicka hem använda kläder på nätet. På Huuto.net och t.ex. Syrrans Garderob finns massor vuxenkläder om man orkar leta. Man kan också hitta möbler på Tori.fi, Huuto.net eller FB-kirppisar.

Låna
Någon bekant kanske har babyprylar och kläder att låna. T.ex. en babygunga, en lekmatta och en gåstol behöver man inte så hemskt länge. Då kan det vara behändigt att låna av någon och sedan lämna tillbaka prylen då den inte mera behövs. Man behöver inte försöka sälja den vidare eller hitta förvaringsutrymme.

Om du har en kompis med samma klädsmak som du (och i samma storlek) så låna kläder sinsemellan.

Det var allt jag kom på just nu. Om ni varit tvungna att dra in på kostnader under vårdledighet så hur har ni gjort det? Har ni några andra tips än de jag skrev?

15 kommenttia :

 1. men hur lång är alltså mammaledigheten? och hur lång är vårdledigheten? och hur stora summor skiljer sig mellan dem?
  men så där annars, tips; tvätta tvätten i 30 grader ist f 40, använd inte torktumlare, använd inte golvvärmare.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolla Nellys svar nedan om längden på ledigheterna. Om ja nu minns rätt så under mammaledigheten får man full lön (detta beror väl på kollektivavtalet som man hör till), under föräldraledigheten 70% av lönen och under vårdledigheten oftast något på 300 euro+ eventuellt kommuntillägg. Under vårdledigheten får man väl olika summor för första och följande barn.

   Poista
  2. Bara en snabb kommentar: om man har golvvärme ska man aldrig helt stänga av den, eftersom den då lätt går sönder.

   Poista
  3. det måste vara olika i olika hus / lgh - för vår golvvärmare går bara på on eller off liksom. och det går helt bra att stänga av den helt och hållet. vi har den bara i badrummet.

   Poista
 2. Mina tips;

  Skippa bilen om det går.. (Tex jag som bor i en rätt liten by, har lite på 2km till "centrum" & butikerna). Gå till butiken, gå till mammacafé, gå till bibban, till rådis osv. Bensinet är så skit dyrt i dagens läge! + Att det ju är gratis morion.Och korta sträckor blir i slutändan nästan dyrare att köra än långa.

  Istället för att sätta ut massa pengar på dyra gymkort/månadsavgifter mm. Kanske man kan kolla träningsvideon på YouTube, låna tränings-dvd:n av en vän. (Inte alltid lika roligt, men vad gör man om det är snålt med pengar). Bestämm en tid med en vän och far ut på promenad/länk.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *motion ska det naturligtvis stå!

   Poista
  2. Nu kommer det mera ;)

   Gå till frissan då de har en praktikant, som ofta gör allt för -50%. Oftast blir det ju helt bra resultat och man sparar mycket pengar (: Eller har man en vän som är bra på att klippa och färga? Kanske sku löna sej att fråga honom/henne om lite hjälp (:

   Fixa födelsedagskort & presenter själv. Tex fick jag en gång tips om en sån här present;
   Muffinsingredienser. Köpte en helt vanlig glasburk på Ikea, kostade typ ingenting! (och man kan ju köpa hem flera på en gång om man vet om flera födisar som är på kommande!) Mjöl, bakpulver, vaniljsocker mm hade jag ju redan hemma.. Blandade ihop de torra ingredienserna i glasburken. På kortet skrev jag receptet och vad som skulle göras till. Presentetn uppskattades (:

   Poista
  3. Jee vad många bra tips! Jo hr i H:fors finns det ju bra kollektivtrafik som man åker gratis med barnvagn. Det brukar jag utnyttja för jag har ingen bil dagtid.

   Youtubevideona skulle jag också faktiskt skriva om men glömde. Jag skippade gymkortet då jag märkte det fantastiska med att löpa (inte lika tidskrävandeoch så gott som gratis). Nu har jag ett 10 ggrs kort för att komma någon vart men sen är det nog slut igen.

   Och jaaa att gå till frissan är ju inget billigt i dagens läge! Jag har ju inte gått till frissan på många år så därför tänkte jag inte på detta. Eller visst, jag fick ett frissabesök i födisgåva så i vintras var jag faktiskt hos frissan.

   Bra tips med presenterna!

   Poista
 3. Jag funderar nog över utgifterna då vårdpenningen jag får är bara ca 250€. Jag går överallt, även om det går en hel del tid till att uträtta ett ärende 5km bort och man ser ut som en packåsna med matkassarna. Lagar all mat själv "från början" och bakar allt bröd. Använder vintertid stora mängder förmånliga inhemska rotfrukter och potatis i matlagnningen. Barnets kläder är begagnade och blöjorna tygblöjor, som använts hela barnets levnadstid. Fyndar nygamla kläder åt mig i lådorna med kläder som inte använts på ett tag eller ryms i klädskåpet just nu. Har inte besökt frissan på över ett år då en klippning är ganska dyr för långhåriga. Skulle gå till yrkesskolans övningssalong om det fanns en här nära.

  Mammaledigheten är ca 3 månader, föräldraledigheten sen följande 6 månader och vårdledigheten så lång som familjen bestämmer.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo jag borde nog lära mig när det är säsong för vilka rotfrukter, grönsaker och frukter.

   Och tygblöjor är en bra point! Det sparar man garanterat pengar på i längden.

   Poista
  2. vårdledigheten är så lång som föräldrarna bestämmer, men man får inget stöd för det efter att barnet fyllt tre.

   Poista
 4. precis ALLA de där tipsen kör jag också med som är vårdledig. och vi shoppar på lidl(eftersom den nästan är vår granne) och jag prövade jämföra med s market och samma mat en vecka blev 30 euros skillnad..så inte så stor skillnad som många tror! :) jag ska förresten försöka få dina tuttar postade ..haha :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Det är ju ganska stor skillnad om det är 30 euro per vecka! Jee jag väntar på tuttarna :)

   Poista
 5. Det som är svårast att spara in på är nog maten tycker jag. Vi köper också mycket rainbow produkter, tycker de är väldigt bra med tanke på priset. Kaffet är precis som du skrev lika bra som juhla mokka. Sen handlar vi nog mycket i lidl. Man får alltid mycket mera därifrån för samma peng. Igår var jag dit och hamstrade havregryn som var på tarjous, våtservetterna därifrån gillar jag också de är billigare än alla andra och ändå bra, inte som t.ex. rainbow som jag åtminstone tycker är riktigt skit. Men det lönar sig nog att följa med erbjudanden, jag brukar försöka planera maten efter vad som är billigt just nu.

  kaaarins

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo det är sant. Att det är svårt att spara in på maten. Mat måste man ju ändå köpa.

   Poista

Roligt att du kommenterar!