7.4.2013

På kryssning med baby

Jag tänkte skriva lite om hur det var att vara på kryssning med Kevin. Det var ju sannerligen en ny upplevelse. Det jag själv var mest nervös över var sovandet. Kevin somnar ju själv och sover ensam i sitt rum. Och nu skulle vi alla tre sova i en miniliten hytt och Kevin skulle sova i en främmande säng.

Men vi börjar med hytten. På Silja hade de ställt en resesäng i hytten färdigt då vi anlände. Vi drog ner den ena sängen först sen då Kevin skulle lägga sig så att han skulle ha utrymme att krypa och klättra. När sängen var nere fanns det nästan inget golvutrymme kvar. Vi hade vår Graco-resevagn med oss och den rymdes in i garderoben då den var ihopfälld.


3jorn skötte nattandet den första kvällen och det är jag tacksam över eftersom min nervositet säkert skulle ha smittat av sig. Kevin brukar somna kring kl. 20 och insomningen tog ganska mycket längre än hemma. Först närmare 21:30 fick jag textmeddelande om att Kevin äntligen hade somnat. Några gånger hade han skrikit till efter insomningen men 3jorn hade gett tutten.

Vi körde de normala kvällsrutinerna. Hans mjukispupun och boken som vi läser var med. Vi hade också lagt många tuttar i sängen. Jag tycker resesängens madrass var grymt hård (Kevins madrass är typ 10 cm tjock här hemma) så jag vek sängöverkastet in under hans lakan.

Första natten gick bra i sin helhet. Kevin skrek till några gånger under natten men tystnade själv. Han hade sovit bara en dagssömn den dagen då vi for iväg (antar att det var så spännande att han inte ville sova) så jag var lite nervös över hur natten skulle bli. Han sover bäst på natten om han sovit mycket på dagen.

Synen vi möttes av på morgonen.

Följande kväll var det min tur att natta. Körde normal kvällsrutin och satte sedan Kevin i sin säng och släckte lamporna. Jag blev närmast väggen och ligga i vår säng och tittade inte på honom. Han stod och tittade över sängkanten en stund. Sedan försvann han ur sikte och det hördes lite bökande och stånkande. Det tog ungefär en halv timme innan det blev tyst och han hade somnat.

Ännu ca. kl. 21 kom det ganska högljudd reklam i hyttgången... på tre språk. Det kändes som det aldrig skulle ta slut. Men just då reagerade Kevin inte på oljudet.

Den andra natten började Kevin skrika riktigt ordentligt. Jag tror det var runt 02 och jag hade inte riktigt somnat själv. Jag tittade på honom där han stod i sängen och jag är ganska säker på att han blev rädd för något. Han tittade runt sig förskräckt och skrek. Det var säkert den konstiga sängen och det konstiga rummet. Eller kanske den röda lilla lampan som lyste i en strömavbrytare, eller kanske det var ljusstrimman som kom från toaletten. Det tog 1,5h innan vi fick honom att sova igen. Det var extra tungt eftersom vi var inlåsta i ett så litet utrymme. Man kunde inte gå runt med honom i famnen eller ta en paus i ett annat rum. Så det blev inte mycket sovet den natten.

Men i det stora hela gick sovandet kanske aningen bättre än jag hade förväntat mig. Han sov ju i princip hela första natten fast det tog länge för honom att somna. Den andra kvällen däremot somnade han lätt men vaknade på natten.

Godmorgon!

Första kvällen i buffén fungerade jätte bra. Kevin satt och gnagade på gurka, bröd och diverse ting från buffébordet. Han orkade ganska länge. 

Efter en timme i matstolen ville han pomppa lite.

Andra kvällen var han lite mer otålig. Men då hade han ju spenderat nästan hela dagen liggandes eller sittandes i barnvagnen. Jag försökte låta honom krypa av sig innan läggdags men jag tror att han fick röra på sig alltför lite den dagen.

Han åt all sin mat kall. T.o.m. middagen och gröten. Det var skönt, i synnerhet med gröten eftersom vi ju borde ha hittat ett ställe där vi kunde värma maten. Kevin dricker också rumsvarm mjölk så det underlättade nog mycket.

Vi hade med färdig barnmat och färdig gröt i tetra. Vi hade även majsbågar och knäckebröd åt honom. Det fanns också mat i buffén som han kunde äta själv.

Uuuh en sked!

På vietnamesisk restaurang.

Vi tog resekärran med på resan. Vi såg många som hade helt vanlig barnvagn på båten och jag fattar inte hur de fick den att rymmas in i hytten. Om man har en riktigt liten baby så kan babyn så klart sova i vagnen och ingen barnsäng behövs. Jag tror att vår City Cross inte skulle ha rymmats in genom hyttens dörr ens, och då är det ingen stor vagn.

Om man har en bebis som trivs i bärsele så är det ett bra alternativ på båten. Man behöver inte vänta på hissar eller trängas i taxfreen.


Till vagnen hade vi en toppapåse och Kevin var klädd i en tunn fleecehalare. Vi öppnade påsens dragkedja då vi var inomhus. Han sov alltså ganska länge i tunnelbanan och då vi gick inne på Åhléns. Han somnade också helt oväntat på eftermiddagen, tidigare än vanligt. Så dagssömnen funkade riktigt bra under Stockholmsvistelsen.


I Gamla stan kunde man bra gå med resevagnen på huvudgatan. Det var inte så hemska kullerstenar där. Men caféerna i Gamla Stan var väldigt små så då kan ett lås vara bra att ha med. Då kan man lämna vagnen utanför och låsa fast den i något.

Annat som kan vara bra att ha med på en kryde: Påsar för bajsblöjor (annars blir det ganska snabbt bajslukt i hytten). Diskmedel om babyn tar tuttflaska samt att tvätta skedar med. Våtservetter att torka ansikte och händer med. Öronproppar för föräldrar. Kanske en ficklampa för den nattande föräldern om bebisen reagerar på ljus (så kan man läsa bok i en mörk hytt). Såg en familj som hade en bärbar dvdspelare med i buffén för lite äldre barn. Glömde jag något?

Det fanns nog inte riktigt någon överlopps tid för att bara hänga. Då vi gick ombord så var det nästan genast buffén som gällde. Sen hann vi via taxfreen och sedan var det redan läggningsdags. Ingen av oss hann ens bläddra igenom taxfreekatalogen. Det brukar jag alltid göra. Så dötid hade man egentligen inte.

6 kommenttia :

 1. Kiva att du skrev så noggrannt! :) Kan du ännu berätta hur ni fick Kevins energi ut. Vår lillan e så aktiv att ja tror hon sku bli otroligt gnällig av att sitta eller ligga hela dan. Kunde han "krypa av sig" nånstans på båten eller i stockholm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Det blev nog bara i hytten som han hade möjlighet att krypa/klättra av sig. I Sthlm satt/låg han i vagnen utom då vi var och äta lunch då han satt vid bordet och pomppade lite i famnen. Ville inte sätta honom på golvet på andra ställen på båten än i hytten. Han var nog helt nöjd i vagnen så länge som det hände saker runtomkring och då vagnen var i rörelse.

   Poista
 2. ja inte har man mycket extra tid på båten nej- vänta bra tills han börjar springa omkring. eller när du har två barn med dej, puuust...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepp jag kan tänka mig att det inte blir lättare :D

   Poista
 3. Så intressant läsning! Vi menar oss till Stockholm i sommar också, då är Molly ca ett halvt år. Maken tror det kommer att bli skitjobbigt, men jag tycker att det borde gå! ;) vi kommer dock att stannar flera dagar i Stockholm, och bo hos vänner. Kanske blir det lättare då inte båtresorna är så nära varandra. Sku ni också till Grekland med Kevin? Det drömmer jag också om, få se hur snabbt man vågar sig på att fara på en sån resa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoppas det går bra!
   Jo vi ska till Grekland i början av juni. Då är Kevin 11 månader gammal. Jag är mest nervös över flygresan.

   Poista

Roligt att du kommenterar!