22.5.2013

Babytandkräm

Nu har mina fellowmammor och jag igen märkt en grej som man får olika instruktioner om av olika instanser. Tandkräm för bebisar. På rådgivningen säger de att man ska använda tandkräm när första tanden kommit. Man ska använda en jätte liten mängd. Fluoren motverkar karies.

På apoteket säger de att man inte ska använda tandkräm åt bebisar så länge de inte kan spotta ut tandkrämen.

Nå detta varierar säkert igen från rådgivning till rådgivning och från apotek till apotek? Eller vad har ni för erfarenheter? Hur gör ni?

Vi har använt tandkräm åt Kevin i ungefär en vecka. Vi sätter riktigt minilite kräm på borsten. Vi har Acos tandkräm med fruktsmak från apoteket. På bilden ser ni hur mycket Kevin älskar sin tandborste och -kräm.

18 kommenttia :

 1. Här sade de på rådgivningen att man inte behöver använda tandkräm förrän hörntänderna kommit (gamla rekommendationer vet jag), men vi använde nog för det. På apoteket visste de däremot inte riktigt vilken tandkräm de skulle ge oss....

  VastaaPoista
 2. Tandsköterskan sa åt oss att man inte behöver använda tandkräm förrän kindtänderna kommer så vi använder ingen tandkräm ännu.

  Karin

  VastaaPoista
 3. Till oss sa de redan under familjegruppen att när barnet får sin första tand så skall man börja borsta. Det sa de också när vi var till tandsköterskan på koll, så vi har borstat hennes tänder från första stund med tandkräm.Tandsköterskan sa att man skulle ta tandkräm lika lite som hennes lillfingersnagel och att det är gör inget att barnet inte kan spotta ut. Det gäller ju även för vuxna nu att man inte skall skölja och spotta så vi kör på.

  VastaaPoista
 4. Jag tycker det är klart att man skall använda tandkräm direkt, liten mängd med låg fluorhalt (500 ppm F) och det rekommenderades också på apoteket.
  Alva kan ännu inte spotta ut tandkräm och hon äter ju socker och fyller snart tre

  VastaaPoista
 5. Enligt tandsköterskan i Ekenäs ska man bara använda vatten. D viktiga e i början int att hålla tänderna rena utan att vänja barnet vid att man e där å petar. Kommar dock int ihåg NÄR hon sa att man sku börja med tandkräm :P Men då man börjar använda tandkrämen så ska man endast använda pyttelite. Lillfingersmåttet e d som gäller.

  VastaaPoista
 6. Vi har använt litelite tandkräm åt alla barn sedan vi började borsta, så sades det på tandhygienistbesöket... sen lär dom sej spotta i nåt skede
  och, har du nåt extra skript på din blogg? Den laddas nämligen (i min dator) helt jättejättelångsamt... bara som en heads up! ha en bra dag!

  VastaaPoista
 7. Den nya rekommendationen kom för typ ett halvt år sen och enligt den ska man använda fluortandkräm i från första början. Tandläkare rekommenderar Elmex barntandkräm (på tuben står det "från 1:a tanden") som inte har nån fruktsmak så barn inte ska börja gilla den för mycket o lära sej spotta ut den i något skede istället. Smakar som mint. De e inte lätt att veta när man som förälder får sååå olika info.

  VastaaPoista
 8. Vi började med första tanden då vid 5-6mån. Sedan fick vi rekomnendation att använda Elmex tandkräm. Här har vi borstat länge redan och 13 tänder i munnen:)

  VastaaPoista
 9. Vi har gått enligt tandläkarens råd, för det är ju hon/han som vet mest om tänder :). Tandläkaren säger alltså att man skall "styka på tandkräm" på tandborsten eller använda en klick som är i samma storlek som barnets lillfingernagel, det vill säga pyttelite tandkräm.
  Vår pojke är 2 år och han sväljer fortfarande ner tandkrämen och det är absolut inte skadligt. Vi har använt vanlig barntandkräm som hittas i matbutiken. Finns tandkräm för olika åldrar (0-2, 2-6 osv).

  VastaaPoista
 10. Vi har borstat med tandkräm sedan första tanden. Fick av hygienisten råd om Elmex för barn. Huvudsaken är att tandkrämen innehåller högst 500 ppm. Så kolla bara det på tuben så är alles klar :)

  VastaaPoista
 11. Det är nog kumma att man får olika instruktioner på olika ställen. Hmpf.

  Sablar. Acos tandkräm har 1000 ppm. Måste hitta en annan tandkräm med lägre fluorhalt. Elmex fanns inte alls på apoteket. På rådgivningen sa hälsovårdaren specifik att jag skulle gå till apoteket och köpa tandkräm. Men på alla tuber där stod det att krämen är från 2 år framåt. Förutom Acos tub, där stod bara för barn under 6 år. Och Kevin är ju under 6 år :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lustighet. Elmex finns i helt vanliga affärer nog. Hoppas du hittar. Så blir det inte för mycket av det goda :)

   Poista
 12. Skadligt eller inte, hur ska man veta det? Vi använder helt fluorfri tandkräm, jag vägrar den vanliga tills han lär sig spotta. Och det verkar dröja... Fluor har vi nog tillräckligt i oss redan.

  VastaaPoista
 13. Elmex finns åtminstone på yliopiston apteekki.

  VastaaPoista
 14. Då vår pojke var riktigt liten och började få tänder (vid 4 mån), så borstade vi först bara med vatten. Men sen då vi var till tandsköterskan vid 8 månader sade hon att vi sku börja använda tandkräm.. En liten klick,som hans lillfingernagel. Köpte helt perus från s-market för barn under 1 år. Sköterskan sade att det inte är farligt fast de inte kan spotta. De är så små mängder som de får i sej.. Så får vi vuxna ju också i oss lite, trots att vi kan spotta ;)

  VastaaPoista
 15. This is a very good article material and it is very useful for us all. thank you . cara menggugurkan kandungan

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!