6.5.2013

Kevin-manual?

Just nu önskar jag att vi skulle ha en Kevin-manual. Det skulle finnas ett kapitel med instruktioner om sömn och rutiner i 10 månaders ålder. Men tyvärr finns det inte något sådant uppslagsverk.

Kevins dagssömner har fungerat bra sedan han blev 4 månader och började få fast föda och vi lyckades hitta någon rutin i våra dagar. Ibland har det så klart krånglat men i det stora hela har det funkat.

Nu vet jag inte vad som händer och jag kan inte läsa honom alls. Det är svårt att få honom att sova. Han försöker åla sig ur selen och sedan skriker han. Han ser trött ut men han vill inte sova. Men sen igen, ibland somnar han helt normalt. Det är omöjligt att veta vad som ska hända.

Han har brukat somna till sin första dagssömn ca. kl. 10 och till den andra dagssömnen ca. kl. 15. Nu funderar jag på att ändra i våra tider så att han skulle få lunch ca. kl. 11 och först sen skulle jag lägga honom för den första sömnen. Men sen undrar jag om han hinner med den andra eller om den blir för sent. Och ibland kan han vara jätte trött redan kl. 9:30.

Ugh. Ja, jag vet inte. Det är viktigt att få honom att sova eftersom nattskräcksattackerna nästan alltid har kommit sådana dagar som han sovit för lite på dagen.

Det känns som jag inte gjort något annat idag än försökt få honom att sova. Först på balkongen i normal ordning. Det gick inte. Jag måste fara iväg tidigare till babyrytmiken och han sov lite på vägen medan jag promenerade lite extra. Oftast när vi har farit från rytmiken så har han slocknat som ett ljus. Idag somnade han inte. Inte ens fast jag promenerade flera varv i parken brevid vårt hus. Först efter kl. 17 somnade han för 45 minuter. Det resulterade i att han inte var trött när han skulle lägga sig för natten och han yrade i 1,5 h i sin säng före hans somnade. Jag fattar ingenting. Och just nu skulle jag inte riktigt orka med en dagssömnvägrande bebis.

"Hej. Jag är sockersöt på bild men ni skulle se när jag får raivare. Babysvordomarna bara flyger."

19 kommenttia :

 1. Kanske bara en lång dags sömn sku räcka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag har också funderat på det. Men det känns som det inte skulle fungera för han är nog väldigt trött på förmiddagen. Han är liksom trött men kämpar emot.

   Poista
  2. Dom blir liksom vana sen, låter lite skurk, men så var de med våra båda pojk. Tog några veckor och så börja de rulla igen! Och så blev den ända dagsömnen ju också längre! Blir nog bra med tiden!

   Poista
 2. Med 3 barns erfarenhet säger jag att 10 månader är en jobbig ålder gällande sömn. Ungefär då har jag också övergått till att de sover bara en gång, eller min äldsta slutade somna andra gången vid 11 månader, så han valde själv, men de två andra har jag bestämt för. Kanske han också snappar upp att ni har det tungt och inte riktigt vet hur han ska vara. Han sörjer kanske med er. Kämpa på, ingenting är för evigt. Gör det som känns lättast nu när ni har annat att tänka på.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo det kan hända att han märker att något är på gång. Vi ska se hur det utvecklas. Men en sömn känns nog för lite ännu. I synnerhet då han bara sover 1,5h. Om han skulle sova typ 3 h så skulle det möjligen kunna fungera.

   Poista
 3. Ropa hepp när du hittat manualen! ;) Jag har letat efter en men inte hittat. Och inte blir det bättre fast man har två barn från tidigare... H. Mamma P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo det är väl olika med varenda barn kan jag tänka mig.

   Poista
 4. Här började vi också med en sömn vid den åldern. Före det sov Agnes 1,5h klockan 10 och 1,5h klockan 15. Jag trodde först att hon absolut inte skulle orka vara vaken fram till 11.30/12 men till min stora förvåning så gick det hur bra som helst och vi fick in en dagsvila på en gång. Visst var hon lite trött de första dagarna och vi hittade på lite mera aktiviteter än vanligt, men ingen katastrofal trötthet. Första dagarna sov hon bara 1,5-2h men jättefort började hon sova mellan 2 och 3h.

  Nu kan det ju hända att Kevin inte alls är redo för en dagssömn ännu utan att det handlar om nåt helt annat, men tänkte nu ändå dela med mig att det var väldigt lika för oss vid samma tidpunkt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bra att höra att det gått sådär för er. Måste nog på allvar fundera på det där med en sömn.

   Poista
 5. Jag däremot tror inte att en sömntur är lösningen. Han är ju ändå bara tio månader. Vid tio månader krånglades sömnen för oss också, både dagtid och nattetid. Alla åldrar har sina faser och är tack och lov övergående. Låt tiden bara gå och blir inte stressad över att inte känna igen hans rutiner, det ändrar nog småningom till det bättre. Jag tyckte 10-11 månaderna var jättejobbiga, främst för att jag inte kände igen våra rutiner. Men jag försökte ändå hålla dem och hos oss har vår flicka (1 år och 2 mån) oftast tagit morgonluren från halv 10 framåt. Sen har jag väckt henne runt 11 tiden för att ge mat kl. 11:45. Då har jag fått henne att sova igen runt 13tiden och hon sov oftast längre turen då. Vilket passade oss och vår rutiner bättre och vi fick henne tidigare i säng på kvällarna. Men som sagt, alla dagar fungerade det inte lika bra. Nu sover hon bara en gång om dagen, hon skulle aldrig ha orkat med en tupplur fören nu. Är man en aktiv baby behöver man sova mera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Låter bekant det där med att inte känna igen rutinerna. Får se hur det utvecklas. Det känns nog som att Kevin skulle behöva de två sömnerna ännu, men jag funderar på att flytta lite framåt på den första sömnen.

   Poista
 6. Jag igen tycker att man inte ska väcka en sovande baby. Har kanske gjort det två-tre gånger under dessa 9 månader. Då har det varit ett verkligt måste. Jag litar på att att babyn sover just så mycket (eller lite) som hen behöver. Vi har inga tajta rutiner utan tar dagen som den kommer. Ibland börjar dagen kl. 6.30 o ibland två timmar senare. :) Dagssömn 2-3 h / dag i två olika faser. Försök att inte stressa över saken o lita på att du kan tyda Kevins signaler även om det nu inte riktigt funkar som förut. Du kan ju pröva på en dagssömn o om det inte funkar för er så återgå till två.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vi har nog aldrig väckt Kevin. Han har fått sova så länge han behövt. Och som jag skrivit tidigare så sover han ju bäst på natten då han sovit mycket på dagen.

   Jag vill nog gärna ha domdär rutinerna, för utan dem känns det väldigt svårt att göra några planer alls. Det är liksom svårt att bestämma träff med någon om man inte har någon aning om hur dagen ser ut. Och det är lite svårt just nu.

   Poista
 7. Martin sov uruselt på natten ända fram till 11 månaders ålder då vi övergick till en dagssömn som ganska snabbt blev närmare 3 timmar lång, ibland t.o.m. 4. I början var det dagar han kunde behöva en powernap ännu på sena eftermiddagen. Men jätte individuellt är det där ju, tror nog ni snart hittar en lösning som passar just er!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okej, vad bra att sömnen började funka bättre för er sedan!

   Poista
 8. Jag tror också som flera andra redan skrivit att en dagssömn skulle räcka för honom. Noah var 9,5-10 mån då vi ändrade till en dagssömn. Jag trodde aldrig att det skulle gå, men efter ett par trötta dagar så gick det som smort. Och just nu går det ju bra att vara ute på fm så sover han ännu bättre samt att ni har något att göra. Kanske värt ett försök?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo kanske vi måste testa. Blir bara att svänga om så mycket i rutinerna. Vi ska se.

   Poista
 9. Det händer mycket och utvecklas i bebins huvud och motorik. Snart blir det dags för de fösta stegen, kanske de första orden mm. Utveckling betyder alltid ändring. Det skall nog bli bra skall du se, kämpa vidare!

  Barnträdgårdsläraren

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo det känns faktiskt som det händer mycket nu. Liksom att han börjar förstå saker. Och kan vinka. Det känns som han skulle vara Einstein :)

   Poista

Roligt att du kommenterar!