14.6.2013

Babyns dagsschema

Jag visste ju verkligen inget om barn innan vi blev föräldrar. Något som jag önskar att jag fått info om tidigare är babyns dygnsrytm. Jag fick aldrig någon info om detta från rådgivningen och hade ingen aning om hur mycket en bebis skulle sova om dagen och så. Det är så klart ganska omöjligt att ha någon dygnsrytm med en nyfödd, men så småningom börjar det funka. Hos oss började det funka när Kevin började få annat än bara mjölk.

Min snälla kompis gav mig en A4a som hon hade fått från rådgivningen för några år sedan. Pappret handlade om sömnskola och där fanns en tidtabell för hur dagarna skulle se ut för bebisen i olika åldrar för att sömnskolan ska fungera så optimalt som möjligt. När jag såg dagsschemat så insåg jag att vi nog hade haft ofta Kevin vaken i allt för långa stunder. Och han har ju riktigt aldrig varit en bebis som somnar sådär bara utan hjälp.

Jag tänkte nu dela med mig tidtabellerna ifall någon annan också har nytta av dem. Eller kanske alla andra redan vet hur en bebis dagar ska se ut. Jag visste inte.

6 MÅNADER
kl. 7-8 Frukost
kl. 9-11 Förmiddagssömn
kl. 11 Lunch
kl. 14 Mellanmål
kl. 15-17 Eftermiddagssömn
kl. 17 Middag
kl. 20 Kvällsmål
kl. 21 Nattsömn

8 MÅNADER
kl. 7-8 Frukost
kl. 10:30 Lunch
kl. 11-14 (15) Dagssömn
kl. 15 Mellanmål
kl. 16:30 Eftermiddagsömn (30-45 min)
kl. 17 (18) Middag
kl. 21 Nattsömn

12 MÅNADER
kl. 7-8 Frukost
kl. 11 Lunch
kl. 12-15 (16) Dagssömn
kl. 15 (16) Mellanmål
kl. 17 (18) Middag
kl. 20 Kvällsmål
kl. 21 Nattsömn

Just nu är vår dagsrytm närmast 8 månaderstidtabellen. Kevin vaknar ju så sent att han får frukost senare än schemat säger. Han klarar inte heller av att sova så långa dagssömner som de satt ut i tidtabellen så han brukar sova en kort lur ännu ca. 16:30. Han går också och sova tidigare än 21.

Jag har haft mycket hjälp av dessa scheman fast vi inte kunnat följa dem helt och hållet. Just nu lever dagsrytmen lite eftersom vi återgick till en päikkäre före lunch så att kusinerna skulle sova samma tider på resan. Så nu håller vi på och kämpar oss tillbaka till efter lunch-sömnen som funkade bra innan resan. Kevin som tydligt gillar att ha samma rutiner är lite virrig av rytmskiftet men hoppeligen funkar det bättre snart igen.

Hur tycker ni att tiderna ser ut? Liknar de alls de som ni kört med?

10 kommenttia :

 1. Vi är också närmast 8 månaders rytmen men frukosten är senare för han vaknar så sent och så sover han bara en timme åt gången. Det är ingen skillnad hur trött han är så sover han inte längre på dagen nu. Så en dagssömn funkar verkligen inte, men det kommer väl.

  kaaarins

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo övergångstiden kan kännas lite jobbig. Kevin är också i en övergångsperiod känns det som. Igår t.ex. sov han bara en sömn men underligt nog 3 timmar lång. Sen vägrade han sova den senare sömnen och var astrött på kvällen.

   Poista
 2. Meillä on siis 9 kk vanha vauva. En ikinä saisi häntä jaksamaan noilla rytmeillä, heh. Vielä nykyäänkin poika on väsynyt noin 2,5 tunnin välein, joskus aikaisemminkin, ja silloin pitää ottaa päikkärit. En saisi pidettyä häntä hereillä noin pitkiä aikoja... Meillä päikkärit ei myöskään ole noin pitkiä kuin tuossa sanotaan. Aamupäivällä nukkuu kyllä 2 h, mutta myöhemmin lyhyempiä pätkiä. Niin, ja iltaunille hän menee 18-19 välissä, koska on jo silloin väsynyt, ja nukkuu putkeen suurin piirtein aamukuuteen tai seitsemään. Oon kyllä yrittänyt myöhäistää iltaunia, mutta se ei vaan toimi, vauva yksinkertaisesti haluaa nukkua jo noin aikaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo, meillä esim. toimi toi 6kk-aikataulu hyvin 7-10kk iässä. Että ei mekään olla pystytty niitä noudattamaan "oikeaan aikaan", vaan myöhempään.

   Poista
 3. Det stämmer nog ganska bra på alla mina 3. De har sovit 2 gånger tills de varit 11, 10 och ja, kanske det var 10 månader nu med Evald också. Han är nu 1 år och 3 mån och håller på att förkorta sin dagssömn. Ännu vid 1 år sov han 3,5-4 timmar, men nu vanligtvis2,5 timmar. Men jag klagar inte. Natten är ca 21-8, oftast ammar jag en gång på natten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spännande att de börjat sova en sömn som så små. Så olika är det.

   Poista
 4. Tycker nog att det stämmer för oss väldigt mycket. Enda är att Alicia lägger sig vid 20. Alla barn är olika så det kan vara svårt att få ett barn att följa nå schema men man kan ju ha det som stöd.
  Ingela

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo så är det. Men jag älskade att få dessa scheman då när jag inte visste något om någonting och inte heller riktigt ännu kunde läsa Kevin. De var till stor hjälp.

   Poista
 5. Rätt liknande är det nog. Fram till knappt 11 månader som Agens två x ca1,5h (bortsett från första tiden då hon sov tusen, kändes det som, 30min päikkäre om dagen) På en gång började hon sen sova bara en gång om dagen, från kl12, oftast närmare 3h. Nu, vid 1år 4månader, har det redan minskat till mellan 1,5-2h. Nattningstid har länge varit kl 20. Schemat hade nog varit ett bra stör för mig också i början så kiva att du satt ut det så att det kanske kan vara till hjälp för andra.
  Hoppas era rutiner ordnar upp sig snart!

  VastaaPoista
 6. Ska man sätta bebisen först kl.21 o sova? Isla är i alla fall oftast helt galet cranky om kvällarna, så vi börjar kvällsrutinerna redan kl.19 och så brukar hon somna vid 20. Och hon kräver nog längre dagssömn (=vagnpromenad) efter lunch, vaken sku hon int kunna va tills kl.14. Men å andra sidan är hon ju först 5 mån...

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!