5.7.2013

Att flyga med bebis

Jag tänkte skriva lite om våra erfarenheter av att flyga med bebis. Så här i efterhand så skulle jag säga att en optimal ålder att flyga med bebis är då bebisen inte ännu går, står, kryper eller ålar. Men då bebisen ändå klarar av att vara vaken och relativt nöjd. Och leker med leksaker. Eller kanske före bebisen är född? Heh.

Vi flög med Finnair och jag lyckades 1,5 dygn innan avfärd få platser längst fram i planet där man har mer benutrymme. Jag fick tjata lite innan vi åkte iväg och lite mer när vi skulle åka hem. Men vi lyckades få platserna på förhand för båda resorna utan någon extra kostnad.

Jag har ingen aning om hur vi skulle ha klarat flyget om vi skulle ha haft normala platser. Kevin trivs ju inte alls i famnen och nu så härjade han mest nere på golvet. Det var lite svårt att få honom att hållas i famnen och fast i sitt bälte under avfärd och landning.

Längst fram får man också en babysäng fast i väggen (se bild längre ner i inlägget). Viktgränsen är väl 11 kg om jag minns rätt. Lillkusinen lyckades somna i famnen på hemvägen och han flyttades i sängen och sova. Tyvärr blev det turbulens två gånger så hans föräldrar var tvungna att ta upp honom. Men han fortsatt sova sött. Kevin däremot sov inte alls och var otroligt långa sträckor vaken. Vi visste nog att han inte skulle ha ro att somna på planet och det gick ändå överraskande bra.

Vi hade några nya leksaker åt Kevin som han fick på planet. Jag hade köpt en Mumin-bok med en massa luckor på loppis och den orkade han sitta och titta i hur länge som helst. Också allt som inte var leksaker var superintressant, hörlurar, tidningar och rosk.

Eftersom flyget var bara lite på tre timmar långt så behövde vi inte byta blöja en enda gång (thank god!). Flygvärdinnorna gav en soppåse åt alla med bebis i början av flygningen. I den kunde man slänga kisiblöjor och annat skräp.

Man fick ta mat åt babyn in på planet. Vi hade tetror med mjölk, några fruktpuréburkar, middag, färdig gröt och majsbågar. Vi föräldrar åt blixtsnabbt och i turer (Jag minns tiden då man kunde sitta och njuta av ett glas rött och läsa en bok).

Kevin fick snuva i Grekland och därmed fick han jätte ont i öronen när vi landade hemma i Finland. Han skrek ett hjärtskärande skrik i en halv timme. Jag skulle rekommendera att ha Orodrops med. Vi hade nog med medicinen men vi fattade inte att ge den i god tid (Nå, nästa gång vet vi bättre!). Jag försökte ta skriket med lugn. Det fanns ju faktiskt inte så mycket vi kunde göra just då. Och Kevin hade betett sig sjukt bra hela flygningen ända fram tills landningen började och jag tyckte det var så himla strongt av honom. Det kändes också som att folk var förstående och jag märkte inga mördande blickar (Kanske jag bara inte tittade noga?).

I Grekland fick vi ta barnvagnen ända fram till planet men på Helsingfors-Vanda måste vi ge bort den vid check in. Då var Manducan bra. Det fanns också barnvagnar på flygfältet (lite som minishoppingkärror) så man slapp konka på barnet.

På Helsingfors-Vanda fanns det lekplatser för barnen. Om vi skulle ha haft lite mera tid så skulle det ha varit en bra idé att låta barnen krypa av sig där innan vi gick ombord.

Jag tycker att det ibland kan vara himla hett på flygplan och ibland kan det vara kallt. Vi hade klätt Kevin i tunna långärmade plagg vilket visade sig vara riktigt passligt. Vi hade också byteskläder åt honom ifall det skulle ha skett någon kaki- eller kisikatastrof. Det kan också vara bra att ha åtminstone en bytesskjorta i handbagaget åt föräldrarna. Våtservetter och en "sideharso" är också bra att ha.

Flygningen var ganska stressig och jag är glad över att det var ett så kort flyg. Får se när vi vågar fara till Thailand. Kanske sen när Kevin sitter på egen plats och kan leka med iPad? Men i det stora hela gick allt riktigt bra och det var skönt att ha moraliskt stöd med på resan (Lillkusinen med föräldrar alltså). 

Mumin-boken var en succé.


På Helsingfors-Vanda.

På Zakynthos flygfält på väg hem.

En massa små fingermärken på fönstret.

Här ser ni babysängen.

Det fanns lite utrymme för bus.

Har jag glömt något?

2 kommenttia :

  1. Tack för detta, måste minnas detta inlägg om ett halvår! Reste ni charter eller hade ni bokat flyg+hotell på egen hand? Tänker bara på de där platserna framme i flyget, kontaktar man flygbolaget eller resebyrån? Vi ska ju med Aurinkomatkat o de Finskis flyg brukar ju va supertrånga.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vi åkte charter. Och man kan ju alltså boka platserna i förväg och betala för dem. Om man inte vill ta risken och bli utan. Men jag var sedan i kontakt med flygbolaget när check in började på nätet (36 timmar före). Fick lite flajdas om paikkona och dom ville påstå att de redan var bokade, men jag var 99% säker på att ingen hade bokat dem mitt på natten, alltså just före check in började. Och man kunde ju alltså inte välja dom platserna när man checkade in på nätet. Så det var inte så lätt. Lättast kommer man undan med att boka i förväg och betala :D

      Poista

Roligt att du kommenterar!