8.7.2013

Familjemat?

För några dagar sedan fick Kevin för första gången exakt samma mat som 3jorn och jag åt till middag, nämligen makaronilåda. Och det sjönk riktigt bra. Makaronina var mjuka och köttfärsen sjönk också bra. Det konstiga var att jag måste mata honom, trodde han skulle villa äta själv med händerna men han bara slängde omkring maten på brickan. Men när jag matade så åt han nog allt.

Vi är ju inga mästerkockar så jag tycker att det är jätte svårt att hitta på mat som alla i familjen skulle kunna äta. Jag har på den senaste tiden varit väldigt dålig på att fixa mat åt mig själv på dagarna (jo, jag har nog lagat broilersallad och ätit helgernas rester) och Kevin har ätit nästan bara burkmat. När 3jorns semester börjar och hela familjen är hemma så ska vi nog ta tag i saken. Det skulle ju vara så enkelt om vi alla skulle äta samma mat.

Har ni några bra tips på vad man kunde laga för mat som hela familjen kan äta? Nu har ju Kevin t.o.m. några tänder som han använder fint när han äter, men mjukt måste det ju vara. Helst inte något som man måste köra genom mixern före man kan ge det åt Kevin. Så enkelt som möjligt så att en tohelo som jag klarar av det, heh!

15 kommenttia :

 1. Jag brukar laga mycket sopor. Maletköttsoppa, fisksoppa, korvsoppa, hönssoppa.. Det äter alla och det är lätt att laga en stor mängd och bara värma upp.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Men soppa kan Kevin inte äta med egna händer (han kan inte använda sked ännu). Eller lämnar man bara bort spadet och ger bitarna åt barnet?

   Poista
 2. Lasagne om man inte ger den där hårda ytan. Baconpasta älskar min dotter (vet att man inte skall ge för salt mat men ibland är det det enda hon äter). Och soppor gör vi också, enkelt och gott =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh lasagne är ju bra tips! Tack för det!

   Poista
 3. Vi lagade också mycket soppor (Gav bara bitarna åt sonen, då han inte ännu kunde äta ordentligt med sked..) Något annat som också går lätt att laga är maletköttfärslimpa..Och den går ju att värma flera dagar och laga i bitar så att man kan äta med fingrarna. Helt perus som korvsås, kycklingsås mm.

  VastaaPoista
 4. Soppor är favorit också hos oss, det sjunker alltid och är enkelt att värma och man kan frysa in några portioner. Vi ger nog i princip all mat åt A som vi också äter, det enda som är lite svårt är kött om det inte är riktigt mört. Hans favorit just nu är nypotatis, han skulle säkert leva på bara det om han fick :)

  Karin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Man får väl inte ge nypotatis åt småbarn?

   Poista
  2. Det handlar väl mest om när man börjar med fast föda. Nu är han redan 1 år och äter nog nypotatis nu som då utan att må dåligt av det :)

   Karin

   Poista
  3. Får väl lära oss laga soppor! Tack för tipsen. Jag har också hört det där med nypotatisen, att det innehåller mycket nitrit. Men det är visst bara dom minsta man inte ska ge åt små barn?

   Poista
 5. Jag tänker mig att moussaka kunde vara toppen med tanke på att allting blir mjukt och mosigt i ugnen, inga hårda bitar någonstans. Och lite omväxling till pasta och ris och potatis. Jag brukar göra ungefär som i det här receptet:

  http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=64

  men jag byter ut auberginerna mot zucchini (kesäkurpitsa) och så lämnar jag bort majonnäsen och vitlöksklyftorna. Tycker det blir jättegott!

  VastaaPoista
 6. Vi har lagat makaronilåda, ris med olika hönssåser eller kalkon såser med provencale krydda, eller saffran eller vad man nu hittar på. Brukar skära i små vitar åt E eller sedan köra såsen som skall åt honom igenom matberedaren om jag är slö. Korv skall man inte ge så mycket av åt barn, på grun av nitrit mängden (e250) men vataja lagar korvar utan nitrit, men de är ju inte direkt billiga. Men goda är di och en sådan fick Elliot grillat nu på vslutet, med nypotis och grillad majs. Majs har blivit rikit pop och grynosten såklart.
  Vi köpte en hel fisk(bad roippeet även med) så kokade jag buljong på roippeena och lagade en fisksoppa åt oss. Tog lite bort åt E och sedan tillsatte jag lite mera smakerbåt oss medan han fick med grädde sin. Resten lagade jag i passila bitar u frysen som man sedan kan laga ugnsfisk av med rotfrukter/grönsaker.
  Äter inte själv pasta så då brukar jag koka potis eller använda batat ofta. Äggsås är även gott, går lätt och snabbt att laga:) Elliots favorit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för tipsen! Huh, märks nog att du är bra på att laga mat. Jag önskar att jag också lär mig någon gång.

   Poista
 7. Du har fått många bra tips redan, som också äter hela familjen. En rätt som är sjukt enkel, frestelse. Frysta potatisstrimlor, något protein (fisk, brolier, maletkött etc), grädde, kryddor och i ugnen. Brukar finnas recept på nån rätt på påsen.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!