22.8.2013

Barnvagnsgrubblerier

Jag har grubblat över våra barnvagnar. Vi köpte ju en begagnad Emmaljunga CityCross som har varit jätte bra för våra behov. Funkade bra i snö på vintern men är lätt. Quadroliften var sjukt bra för oss som inte har hiss eller möjlighet till att köra in vagnen direkt från gården.

Men nu har vi inte använt Emmaljungan på flera månader. Vi har bara använt resevagnen (en Graco Mirage). Och den känns så lätt och trevlig. I jämförelse känns Emmaljungan stor och klumpig som bara vad (kanske främst för att framhjulen inte svänger). Och nu har jag börjat grubbla... Borde vi sälja vidare Emmaljungan och skaffa något som möter våra nuvarande behov bättre? Eller är det riktigt onödigt?

Jag har t.ex. svårt att föreställa mig att vi skulle gå på långa vagnpromenader nu mer. Kevin vill ju gå själv. Så vagnen skulle vara till för att förflytta oss korta sträckor. Åka i bussar och metron. Röra oss i köpcenter. Gå till lekparken. Till dagis. och så vidare. Behöver man en CityCross då?

Jag är inget fan av trehjuliga vagnar. Inte heller sådana som har stora hjul bak och jättesmå fram. Eller vars hjul inte är i samma linje. Men jag vet ändå inte vilken vagn som skulle vara den perfekta för oss.

Sen surfade jag in på Emmaljungas sidor och märkte att de kommer ut med en helt ny serie som heter Viking. Och jag blev lite kär direkt.

Viking-modellen är lätt och smal. Finns i många olika färger och suffletten går att bytas ut om man blir uttråkad på färgen. Chassit finns i svart och i vitt.

Super Viking-modellen lär ska vara den starkaste på marknaden, håller upp till 40 kg. Den är också väldigt mångsidig. Kan byggas om till syskonvagn i olika uppsättningar (se länken). Framhjulen är större i denna modell än i vanliga Viking vilket är ett plus. Men denna är också aningen större och tyngre till storleken, men samtidigt mångsidigare.
Hur har ni gjort? Har ni kört med samma vagn hela vägen från bebistiden till tonåren (skämt, skämt!)? Eller har ni bytt ut vagnen? Och hur länge behöver man egentligen en vagn?

10 kommenttia :

 1. Vi har en Brio vagn som vi köpte begagnat och som är såå lätt att köra, jämfört med Emmaljunga som syrran har. Vi använder den vagnen än fast bytte till sittdel för 4-5månader sedan. Sedan har vi haft en balkongvagn, kommer inte på märket nu, som jag köpte begagnat för 500kr och som funkkar jättebra fortfarande till hennes dagsvilor. Den vagnen är nu på dagis och så har vi en Graco resevagn som man har när man skall iväg, vi använder den inte till vardags för Brion är ändå lättare att köra.Även om Alicia vill gå själv är det ändå smidigt att ha en vagn med ifall man går längre sträckor eller när man vill veta var hon är ;) Så gör vi, tror inte att svaret hjäplkte dig ett dugg, ledsen för det.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo Emmaljunga har ju olika modeller och då är CityCross en av de lättare :) Jag tottade också på Brios utbud med vagnar som har svängande framhjul men jag tyckte inte om doms utseende. Men annors har vi ganska samma uppsättning som ni, en "vanlig vagn", en resevagn och en balkongsvagn (som nu är pensionerad och ska doneras vidare). Har funkar jätte bra för oss under detta år. Och jag tänkte nog att vi kör med CityCrossen hela vägen men jag visste ju inte att behovet ändras. Hmpf.

   Poista
 2. Nämen, varför kommer de bra vagnarna ut på marknaden först nu?! Snart måste man ju fundera på fler barn för att få skuffa på en som ser sådär bra ut.. ;) Fast antar att priset är rätt saftigt också.
  Vi har då verkligen inte haft samma vagn i flera år. Eller jo, ett par har fått följa med genom åren, men det har nog prövats på en massa,massa olika. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii jo Viking är faktiskt fin! Jag vet inte vad de kommer att kosta i Finland, men det lär ska klarna snart.

   Poista
 3. Jo, jag vill också ha en Viking! Vi har en Brio Go och har varit väldigt nöjda med den. Den har ju svängande framhjul och sen har den skilda vinterhjul. Vi tänkte att vi skulle ha köpt en resevagn nu i sommar (dottern är 9 mån) men Go:n har fungerat mer än bra.
  Har dock länge längtat efter en Bugaboo Donkey, men detta kunde vara ett alternativ till den. Ja, alltså som man skulle få fler barn.

  Tack för en rolig blogg. Har varit roligt att följa med dig och din familj.

  Mvh
  Linda

  VastaaPoista
 4. Vi kör med babyjoggern nuföriden endast- den är så behändig att ta med och så lätt att få ihop :) Elliots britax som jag tycker massor om är helt onödig just nu, funderar på att sälja den, men känns dumt ifall det kommer nångång i framtiden syskon. Sedan har vi ännu Emmaljungan som balkongsvagn- huoh så många vagnar. Den står ju helt oanvänd nu, men den var så bra som balkongsvagn och inte skulle man få så många slantar för den heller så sparar den istället ;) men mitt problem är ju vart jag skall sätta den ;) men om ni klarar er med gracon skall du använda den, men spara citycrossen om du tyckt den varit bra :) annars kan man ju alltid sen köpa syskonvagn ifall det behövs ;) om du säljer den nu alltså :)

  VastaaPoista
 5. Vilket lämpligt inlägg, jag går just i vagnbytartankar..vi har en bra sittvagn men den är lite obekväm som sovvagn tycker jag. O när dottern ännu sover mest ute sina vilor..

  Jag söker efter en billig balkongsvagn med sittdel till min 8 månaders dotter. Söker efter en Emmaljunga, Gesslein etc stils vagn som får fullt liggläge och är rymlig :)

  /Sofia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Om du vill dår du gärna komma och se på vår Emmaljunga balkongsvagn :) den har alltid varit i inomhus förvar :) vår pojk sov i den tills han var 1,5, skulle nog fungera ännu men han sov i sängen nu. Du kan kontakta mig per mail: marika.stahl@gmail.com
   Ifall du alltså vill ha en billig balkongsvagn :)

   Poista
  2. Om du vill dår du gärna komma och se på vår Emmaljunga balkongsvagn :) den har alltid varit i inomhus förvar :) vår pojk sov i den tills han var 1,5, skulle nog fungera ännu men han sov i sängen nu. Du kan kontakta mig per mail: marika.stahl@gmail.com
   Ifall du alltså vill ha en billig balkongsvagn :)

   Poista
 6. Vi har tre vagnar. Emmaljungan som vi använt med båda barnen, har varit helt super speciellt på vintrarna med mycket snö och när vi brukar gå längre länkar med hundarna och dessutom ofta lite offroad i skog och på åker, där skulle vi inte ha klarat oss med resevagnen t.ex. Så har vi Gracos resevagn, Mosaic, som vi för det mesta haft i bilen och haft med oss när vi varit i köpcenter, butiker mm. Om jag åkt in till centrum har Gracon också varit bra, då det inte funnits snö eller slask. Som tredje vagn har vi Emmas syskonvagn som vi fick av en släkting, och som vi har använt superlite. Den första hösten och vintern använde vi den men redan mot våren blev gångerna som vi använde den så få att vi skulle ha kunnat sälja den faktiskt redan då. Borde få det gjort nu :) Flickan, som nu är 3,5 år, har gått sedan hon var lite på två år för det mesta själv då vi varit någonstans och ifall det blir bråttom eller för långt att gå brukar hon sitta på Emmaljungans turvakaari, eller vad det nu heter. Hon håller i själv och det går väldigt snabbt och smidigt att lyfta henne upp och ner, och så behöver man inte kånka på någon jättestor syskonvagn med sig. Men det är väl jätte olika hur barn vill/orkar gå själv och i vilken ålder, eftersom grannarna har en syskonvagn då deras 4 åring vägrar gå själv då lillasystern får sitta i vagn :)

  Men nu har jag faktiskt funderat på att sälja ALLA vagnar och skaffa en smidig och kompakt som skulle fungera i alla tillfällen. I vanlig matbutik brukar ju den mindre sitta i butikskärran och den äldre går själv eller skuffar på en liten vagn, så egentligen behövs ingen resevagn på samma sätt mera, det är sällan den fälls upp nu för tiden. Den nya vagnen borde lämpa sig för sovande också eftersom O sover sin dagsvila alltid ute, och så borde man kunna komma fram med vagnen även i snö och slask. Har inte ännu hittat THE vagn... :D

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!