26.8.2013

Hur hinner ni med matlagning?

Nu har ni säkert igen massor tips åt mig när jag berättar om mitt dilemma. Ni vet ju redan att jag inte är någon mästerkock. Och oftast tycker jag inte om att laga mat. Det är tråkigt och man får bara städa en massa efteråt. Burkmat har varit vår räddning de senaste månaderna.

MEN! Nu har Kevin börjat äta själv och de flesta färdiga maträtterna är så lösa att de inte hålls på hans sked. Jag har lagat makaronilåda, korvsoppa, lax-rislåda och broilerpasta åt honom och han äter glatt. Och han ska äta två varma mål om dagen.

Min fråga är, HUR HINNER MAN LAGA MAT TVÅ GÅNGER PÅ EN DAG? Det blir ju liksom ingen tid kvar att umgås med barnet eller fara någonstans om man faktiskt ska kocka två gånger.

Vi brukar vakna vid 8 och kl. 9 har vi oftast ätit frukost. Om vi far ut på gården på förmiddagen så brukar vi hinna ut till ca. 10 om vi tar det lugnt. Klockan 11 äter Kevin lunch. När ska man hinna laga den riktigt? Ingen chans att vi hinner ut på gården i så fall.

Kevin sover 12-14. Sedan äter han mellanmål vid 14 och middag vid kl. 16. Så då borde jag igen ha hunnit laga mat. Det kanske jag hinner medan han sover, men helst skulle jag ha en stund över för mig själv också. Ett problem är också att vårt kök är nästan fast i Kevins rum, så om man ska laga mat när han sover dagssömn så finns det en stor risk att han vaknar till ljuden från köket.

Det känns ju som att hemgjord mat ät viktig och att man är en bra förälder om man fixar mat åt sitt barn. Men är man en bra förälder om man står i köket hela tiden och inte hinner umgås och leka med barnet för att man ska få till maten? Äh jag fattar inte!

Kan ni inte berätta hur ni fixar det? Jag har nog mycket att lära mig när det gäller föräldraskap. Eller är jag bara för lat när vi inte är ute på gården redan kl. 9 så att jag skulle hinna laga maten mellan kl. 10 och 11 (med ett hungrigt barn hängandes i benet)?

Det här med att laga mat överlag är nog en av de svåraste sakerna för mig när det gäller föräldraskap. Inte har jag ju förr heller lagat mat. Jag har ätit ordentlig lunch på jobbet och sedan något litet när jag kommit från jobbet. Men nu när man är morsa så måste man bara få det att fungera. 

14 kommenttia :

 1. :) Hatar att laga mat, men tycker som du att man borde få till två lagade mål mat/dag åt liten. Oftast försöker jag koka mycket mat på kvällen så att det räcker som lunch dagen efter åt oss båda. Då spar man mycket tid och energi eftersom man bara behöver ett par minuter att värma upp maten.

  VastaaPoista
 2. Storkok på veckosluten som man fryser in kanske?! Och rester från gårdagens middag till lunch. Så skulle jag säkert göra tror jag. Alltså jag gillar ju att laga mat, men två gånger per dag blir lite heavigt även för mig...

  VastaaPoista
 3. Jag brukar laga stora mängder o äta flera dagar eller frysa in färdiga portioner. Och ibland när jag inte orkar köper jag färdiga köttbullar, grönsaksbiffar, saarioinens köttpotatismoslåda mm. För ibland orkar man bara inte stå och kocka!

  VastaaPoista
 4. Vi äter nog också nästan alltid gårdagens rester till lunch, och ibland något färdigt. Jag tycker om att laga mat men två gånger om dagen är too much :) Jag brukar också passa på att frysa in någon portion om det blir över.

  Karin

  VastaaPoista
 5. Jag lagar före vi går ut tio tiden..eller tar från frysen..lagar stora satser i frysen, så det är vanligtvis endast att koka pasta/couscous/potis el. Dylikt. Även on jag älskar att kokka så nu när det varit lite måste på med burkmat den ena måltiden ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. På grund av flytten alltså, sku de stå :)

   Poista
 6. Rester faktiskt oftast till lunchen och försöker också storkoka under helgen (veckans middagar tom). Mycket lättare så.

  VastaaPoista
 7. Jag köper såna där lådor man ska frysa in bär i. Så lagar jag två enorma makaronilådor, delar upp den i låddorna och placerar i frysen. Sånt har vi alltid ätit mycket av. Olika pastasåser har jag frusit ner och sen kokat pasta/potatis/ris till. Djupfryst broccoli, kalkonknackorv och potatis går ganska snabbt också. Eller Kartanon lohilaatikko färdigt från butiken. Vet inte hur många gånger jag donade mat med V i bärsele på ryggen då hon var liten... nu leker hon för sig själv eller tittar på Pikku Kakkonen då jag lagar middag. Men hon e ju stora flickan nu, 4 år.

  -puva

  VastaaPoista
 8. Som många redan skrivit här så kör vi också med att äta gårdagens middagsrester till lunch. Ibland känns det som ett stort företag att bara värma maten i mikron och få den på bordet åt hungriga (och gnälliga) barn, så jag hör verkligen inte till dem som faktiskt lagar mat till lunch. För som du skrev, så hinner man ju inte ut på förmiddagen då. På eftermiddagen hinner vi inte heller sedan oftast ut (för en lång stund åtminstone), för den går åt till att laga middag. Och ja, håller helt med om att det kan vara stressigt det här med att laga mat i en barnfamilj. Tycker ibland att all min tid går åt till att fundera på vad vi ska äta, köpa maten och sedan laga den. Och så ska maten ju vara hälsosam, god och sådan att den går att värma i mikron nästa dag (lådor och soppor oftast)... Om det inte blir middagsrester över till lunch nån dag så blir lunchen då spenat/morotsplättar eller färdiga fisk/köttbullar med fryst potatismos. Har räddat många skrikiga luncher! Kämpa på, I feel you!;)

  VastaaPoista
 9. Vi äter inte mera matmat till lunch på veckosluten utan vi äter yoghurt. Och för Oliver, 1 1/2 år betyder det turkisk jugge med fruktpure på. Jag sku heller aldrig orka laga mat två gånger i dagen och dessutom vill jag inte själv äta varm mat till lunch på veckosluten nu när jag är van att äta jugge. Min svägerskas familj äter semlor/bröd till lunch. Bara för att berätta idéer. :)

  VastaaPoista
 10. Förutom de redan nämnda storkoken och frysta portionerna, så försöker jag klura ut några rätter som går att göra på bara ca 15 minuter. Hittills har jag inte kommit på annat än omelett med (frysta)grönsaker (makaroni/potatis/skinka, vad som råkar finnas i kylskåpet) och typ pastaröra med tonfisk. Men tanken är att ha några "panikrätter" på repertoaren.

  VastaaPoista
 11. Tusen tack för era kommentarer! Det är skönt att veta att det finns andra som känner lika som jag! Och ni har gett jättebra tips åt mig! Jag ska nog klara detta! TACK!

  VastaaPoista
 12. Laga ordentliga satser till kvällsmat så det räcker till lunch följande dag. Sen e pasta med broilersås, laxsås, malenköttsås osv snabbt och enkelt att koka/steka på ca 15min med ett barn hängande i byxbenet. :) Och det går ju att variera mellan ris, spagetti, nudlar och couscous så blir det inte så enformigt.:) /Tanja

  VastaaPoista
 13. Burkmat! Åtminstone ena måltiden.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!