29.8.2013

Om drickandet och ätandet

Nu kan jag glatt rapportera om att vi varit utan tuttflaska i över en vecka. Det var nog jobbigt de första dagarna och Kevin drack jätte lite under en vecka. Men nu löper det.

Vi testade ju med att skaffa en pipmuggnapp till flaskan men Kevin blev helt förbannad av den. Sedan fick vi tipset om att ge mjölk från en tetra med sugrör, att trycka på tetran när sugröret är i munnen så att det kommer mjölk. Nästan genast fattade Kevin att suga. Sedan undrade vi ännu hur vi skulle bli av med sugröret.

Kevin drack varm mjölk från flaskan och genast när jag satt kall mjölk i pipmuggen så började han dricka ur den. Tidigare hade jag värmt mjölken och jag tror att han kopplade ihop den varma mjölken med flaskan och att det därför inte fungerade.

Sedan gjorde vi ännu drickandet till en lek. 3jorn och jag lekte att vi drack ur pipmuggen och sade "blubb blubb" och sedan ville Kevin testa ivrigt. För någon dag sedan ville han ännu att vi skulle hålla i muggen när han drack men idag drack han många gånger helt själv.

Så skönt att det fixade sig! Han dricker nog väldigt lite vatten fortfarande.

En matbild från idag.
Sedan tänkte jag ännu skriva om ätandet. Alltså det att Kevin äter själv med sked. Allt började egentligen pga. vår lathet. Ingen av oss är ju någon morgonmänniska så vi skippade morgongröten för några veckor sedan och började ge flingor istället. Tanken var att Kevin kunde plocka dem i munnen för hand och att vi inte skulle mata. Skeden var alltid med och han har hela tiden ätit flingorna med skeden. Flingor är också ganska bra att öva med eftersom det inte blir så sjukt klottigt av dem. Nu äter han även kvällsgröten själv och det är nog väldigt klottigt.

Plötsligt åt han ganska bra och matandet blev svårt för han ville äta allt själv. Så utmaningen har nu varit att hitta mat åt honom som han kan äta själv. Burkmat hålls inte riktigt på skeden.

Han svänger ännu på skeden lite före han sätter den i munnen så en del faller av, men det mesta hamnar nog i magen.

"Ååh! Jämät!"

Pipmuggen på bilden har inte fungerat ALLS hos oss. Däremot är Tupperware-skålen med sugkopp under helt sjukt bra! Finns också ett lock till skålen.

Har någon av er tips på bra flingor åt en ettåring? Sådana som smakar bra men inte har massor socker?

10 kommenttia :

 1. Flungorna har jag inget att säga om, alla är väl mer eller mindre ohälsosamma. Men har tänkt att de med fullkorn kanske innehåller någon vitamin ens.

  Men muggen. Vi har en likadan, men Evald fattade inte att suga tillräckligt hårt, så jag skippade den genomskinliga delen där inne. Då rinner det ju nog också ur den ifall den svängs upp och ner. Sedan tappade vi handtagen ochdå blir den som ett glas med pip. Nu är den favorit, fastän den var sämst tidigare. Eller går an- helst skall det vara ett vanligt drickshlas som storebröderna, men då ska man förstås vakta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo det är synd att de ska vara så sockriga. Nå, när Kevin ännu lite lär sig hantera skeden så får han säkert gröt till frukost också.

   Jo vi har jättemånga pipmuggar och inget har fungerat. Den muggen på översta bilden köpte vi i Estland och den har varit bäst hittills. Men vi har ju alla sparade så kanske någon annan fungerar bättre senare.

   Poista
 2. Så duktig han är! Adrian vill inte fatta det där med att dricka själv. Han håller ju i muggen och sätter den i munnen och suger men han fattar inte att kippa upp den så att det kommer något, ingen skillnad hur vi försöker öva. Jag tycker nog det skulle vara dags att lära sig snart :)
  Flingor är ju tyvärr nästan alltid sockrade :/ Hur är det med weetabix?

  Karin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Månne han inte fattar snart! :)
   Just det! Weetabix måste testas. Har bara själv en sådan bild att de smakar skit och har inte riktigt själv ätit dem.

   Poista
 3. Angående flingor, prova Talk muru, har varit en stor hit hos oss med båda barnen redan en längre tid (nu 1 och 3 år gamla). Inhemska spannmål utan tillsatt socker. Våra barn äter dem oftast torra och dricker sedan mjölken separat. Finns inte i alla matbutiker men åtminstone i de större K-butikerna har vi hittat dem. Själva tycker vi att de smakar papper men barnen gillar. Rekommenderas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah jag har sett Talk Muru! Måste säkert testa det. Kevins flingor måste ligga i mjölken och mjukna innan han äter eftersom han har så få tänder.

   Poista
 4. Vi har gett "Supersankarimuron", som vi kallar dem, dvs. Tyrni Voima muron som har mycket protein o lite socker! Om vi inte hittar dem så ger vi Elovena dynor, den med minst socker och Weetabix. Lite honung på så blir det gott!

  VastaaPoista
 5. Oj vad duktig Kevin (och ni som orka ta itu med flaskan) är. Det där med sked funkar inte hos oss utan sonen äter allt med händerna. Blir lite klottigt då det är soppdagar! ;)
  Fotot där Kevin äter från haklappen kunde vara taget ur vår vardag. Finns liksom gömda skatter där efter måltiden! hah!
  -mamma P-

  VastaaPoista
 6. Vi har en likadan pipmugg och hos oss fungerade den inte heller i början,MEN inne i locket finns ett plast/silikonlock som går att ta bort(de e antagligen de som gör att muggen e "spill proof") tar man bort de rinner vätskan i munnen och man behöver inte suga lika hårt eller alls. Funkar hos oss!

  VastaaPoista
 7. Vi har elovenas muropuffar, som jag äter på morgonen- de är ok- ruis har jag inte sett på länge i butiken så nu köra vi med kaura- men di e lite hårda så man måste ha många tänder i munnen så de skall funka ;) köpte av talk muru och de går ner åt E, men han äter galdeligen Wetabix:)

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!