16.9.2013

En ettårings sömnmängd?

Vi har börjat ha lite svårt med att få Kevin att somna på kvällarna. Tidigare har han sovit 20-08 och på dagen 12-14. Jag antar att det är ganska mycket sömn för en ettåring och det verkar som att han vill minska på sömntimmarna.

På dagen sover han fortfarande två timmar men somnandet på kvällen drar ut på tiden. De senaste kvällarna har han somnat kring 21. Vi är ju så vana med egentid kl. 20 så 21 känns sent. Plus att det är svårt att få föräldraenergin att räcka i en timme till på kvällen. Helst skulle man ju bara stupa i soffan så fort som möjligt.

Kevin brukar vara helt sjukt sömnig kring 19 men sen piggnar han till när han ska i säng. Konstigt. Men dom sista vakentimmarna brukar vara ganska sömniga sådana och då brukar Kevin börja stöta sig eftersom han faller lätt när han blir så okoncentrerad. Det är också mycket häng i benen och gnäll. Så en vakentimme till på kvällen är inget jag hurrar över.

Men om Kevin vill gå och sova senare så skulle det ju möjliggöra det att vi kunde göra stuff på kvällarna. Det har varit svårt förr eftersom 3jorn är hemma kring 18 och Kevin har ätit gröt kl. 19. Så något positivt är det väl med detta.

Jag tror ju nog (ja eller hoppas) att han skulle somna lite tidigare sen när han börjar dagis i januari. Då måste vi ju säkert få honom att vakna tidigare än han gör nu.

Hur mycket sover era ettåringar under ett dygn?

12 kommenttia :

 1. Adde sover nu 19.30-6/7 tiden och sen 1+0,5 eller 2 timmar på dagen. På helgen kan han sova upp till 13 timmar på natten. Kanske det är övergående för Kevin, att han snart somnar bättre igen :)

  Karin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa. Nå ganska lika sömnmängd som Kevin hade förr. Hoppas det kommer tillbaka!

   Poista
 2. Här är inga förändringar angående antalet timmar sömn, jämfört med innan dagis eller nu med dagis. Alicia somnar 19.30/20-6-7. På dagen sover hon ca 1,5h ibland 2 h. Däremot är hon just nu mera gnällig om ätterna än innan, om det är tänder, dagis eller vad vet jag inte, men pust. Tyvärr har jag inga bra råd att ge till er just nu än att pröva er fram.
  Ingela

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuust med gnällighet! Men Alicia har väl alltid vaknat ganska tidigt? Jag menar att ni inte behövde rucka på nattsömnen när hon började dagis. Vi kommer ju att måsta börja väcka Kevin sedan. Ja, fast mycket hinner väl ännu hända på 4 månader.

   Poista
 3. E sover ca 21-7.30 och sedan 13-16 på dagen. Fast nu just väcker jag honom senast 15.30, annars blir det så sen kväll. Han blir ju väckt på morgonen också, så på det sättet hålls tidtabellen. På veckosluten kan han nog sova till 9 tom då ingen väcker, men då är det svårt att veta när han skulle behöva sova på dagen. Och sover han sämre på natten behöver han längre dagssömn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okej, han sover en kortare nattsömn men längre på natten. Kanske det blir ungefär lika till slut. Jo man jublar ju alltid för barnets sovmorgnar, men samtidigt vet man att det innebär problem med resten av dagen :P

   Poista
 4. Vår ettåring sover i meddeltal 12 timmar i dygnet. Somnar ungefär 21.30 och sover 10-10.5 timmar på natten och 1.5-2 timmar på dagen. Jag tycker det känns lite, men på rådgivningen tyckte dom att det var tillräckligt. Han skulle gärna få somna lite tidigare på kvällen, men å andra sidan är vi inte intresserade av att ha honom vaken före 7 på morgonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nå det är ju nog mindre än vad Kevin sover. Har han alltid sovit "lite" eller har det kommit nu på senare tid? Det är ju så jätte individuellt med sömn. Jag läste någonstans att en ettåring ska sova 13 timmar i dygnet. Kevin sover nog mer. Ja, eller inte nu mer då, ifall denna förändring är bestående.

   Poista
 5. Det går ju fram och tillbaka det där med sömnmängd. Just när man tänker att oj vad hen har börjat sova lite/slutat med dagsömn, så behöver hen mera sömn igen. Och jo, när de börjar dagis stupar de i säng på kvällen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag hoppas verkligen att han någon gång somnar kring 20 igen!

   Poista
 6. Vår 3,5-åring: Sover vardagsnätter 20.15 (nati nati) - 7.15, och dagssömn ca 1,5 h = 12,5 h. Veckoslut 20.15 - 8, och dagssömn 2 h = 14 h...

  Vår 5-åring samma, förutom ingen dagssömn på dagis, men på veckosluten sku han nog gladeligen snarka på dagen länge. Vi väcker honom efter 1 h... Så 5-åringen sover sådär 12-13 h också.

  Å ändå går de snällt och sova och sover bra.
  Så det är väldigt individuellt. Har bekanta vars barn inte sovit dagssömn sedan 1-åringar osv...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vau dom sover ju mycket! Ganska skönt egentligen :D Jag hoppas Kevin inte lämnar bort sin dagssömn anytime soon :D

   Poista

Roligt att du kommenterar!