13.9.2013

Familjecaféer i Helsingfors

Idag besökte vi ett nytt familjecafé. Familjecafé Bubbel i Östra Centrum. Just nu känns det som att jag väldigt gärna går på dylika caféer. Kevin är i en sådan ålder att jag inte kan ta honom till något vanligt café (om jag inte har fem kilo russin med mig, då orkar han sitta). Familjecafé är helt otroligt bra just nu, barnet får röra på sig, leka fritt, träffa andra barn och mamman/pappan får umgås med andra vuxna och dricka kaffe.

Jag har undrat att varför ingen har startat ett baby/familjecafé inne i centrum som skulle vara öppet hela dagen och alla dagar inne i veckan. Nå, det kanske inte är en businessidé som man blir rik på? Men det skulle vara helt otroligt bra!

Jag tycker det är tråkigt att alla familjecaféer är på förmiddagen och fram till max. 13 eller 14. Vi kunde ju inte alls tidigare gå på familjecaféer eftersom det inte funkade med förmiddagar. Och nu tycker jag också att förmiddagarna löper bra här hemma med eftermiddagarna kan kännas väldigt långa. Jag skulle helst gå på familjecafé 15-16-tiden. Men det är inte möjligt. Man måste liksom leva med att man ska vara en morgonmänniska om man har barn.

Jag tänkte lista de baby-/familjecaféer som jag besökt här i Helsingfors. Ni får gärna berätta om det finns något ställe som jag inte nämnt och inte vet om.

BABYCAFÈ I LUCKAN
Finns i Luckan i Forum. Babycaféet är i andra våningen.
Öppet på onsdagar 10:30-12:30.
Hemsida / Facebooksida
Svenska kvinnoförbundet bjuder på kaffe, smörgås och frukt.
Inleds ofta med sångstund eller annat program.

Jag har varit på Luckan två gånger och det har varit riktigt kul. Enda minuset är kanske att barnvagnen måste lämnas i nedre våningen (problematiskt om babyn sover när man kommer dit, kanske man kan ha ett babylarm med sig?). I utrymmet finns också ganska mycket sladdar som barnen lätt kommer åt. Vi kände oss välkomna när vi kom dit och gratis kaffe är ju sjukt bra! Det finns toalett, micro, barnmatstolar, skötunderlag och leksaker.

FAMILJECAFÈ PÅ SVENSKA FAMILJECENTRET
Finns i Hagnäs, Sparbankskajen 2 A, 3 våningen
Öppet: Tisdagar och torsdagar 10-13, onsdagar 10-14.
Hemsida / Facebooksida
Kaffe med tilltugg för självkostnadspris, 2 euro.

Jag har varit på familjecafé endast en gång i Familjecentret. Då i de nya utrymmena. Vi hade då jätte svårt att komma upp med hissen. Här lämnas barnvagnarna också ganska långt ifrån familjecaféet så det blir svårt med en sovande bebis. Utrymmena är riktigt bra med skötbord, matstolar, litet kök, leksaker etc. Det enda dåliga var att toaletten fanns någonstans längre bort så det finns inte rinnande vatten att tvätta kakkarumpor med. Personligen tyckte jag mer om Familjecentrets gamla utrymmen.

FAMILJECAFÈ BUBBEL
Finns i Östra Centrum, Stoa-byggnaden i Arbis utrymmen, 2 våningen.
Öppet: Onsdagar och fredagar 10-13
Hemsida / Facebooksida
Svenska kvinnoförbundet bjuder på kaffe, smörgås och frukt.

Familjecaféet finns inne i ett klassrumliknande utrymme, som inte är hemskt mysigt men funkar bra för ändamålet. Det fanns massor leksaker, micro, matstolar, skötunderlag. Toaletten finns på andra sidan gången. Det var kanske lite svårt att hitta fram, vi tog fel hiss först och fick åka ner tillbaka. Jeeeij för gratis kaffe!

FOLKHÄLSAN
Folkhälsan har också familjecaféer runt om i landet. En lista finns här. Jag vet inte om familjecaféet i vår stadsdel ännu börjat sin verksamhet för i höst, det har varit tyst på deras Facebooksida. Hörde att utrymmena där det ordnats tidigare har varit ganska otympliga. Borde kolla upp stället.

MANNERHEIMS BARNSKYDDSFÖRBUND
Mannerheims barnskyddsförbund ordnar också familjecaféer, tyvärr inget nära oss. Lista på familjecaféer i Nyland finns här.

HELSINGFORS STADS FAMILJEHUS
Vi har ett familjehus i vår stadsdel som ordnar mycket verksamhet för barnfamiljer. Jag gick förra hösten i en mamma-babygrupp i vårt familjehus men gick tyvärr bara några gånger eftersom det sedan inte passade ihop med dagssömntiderna. Vårt familjehus ordnar olika jumppa- och musikgrupper samt annat program. Utrymmena är fina och väldigt babyvänliga. Verksamheten går på finska.
Här finns en lista på familjehusen i H:fors (längst ner på listan, efter lekparkena).3 kommenttia :

 1. För oss som bor på landet med 40-50 km till närmsta familjecafe låter svårigheterna överkomligav;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nu vet jag inte vilka svårigheter du syftar på men jag antar att vi skulle vara lika lite morgonmänniskor också ute på landet och att Kevin skulle ha samma rutiner också om vi skulle bo mitt i skogen. Så det skulle nog bli mycket svårt. Skönt att vi bor här och att vi har allt relativt nära! Det är ju många saker som skiljer sig om man bor ute på landet. Det vet jag inte så mycket om, den storstadsflicka som jag är. Jag är ju van med att ha servicen nära. Så har det alltid varit.

   Poista
 2. I Nordsjö, sjökortsgränd 6, tisdagar 9.30-12 samt 13-15.30, ordnas familjeklubb. Kaffe till självkostnads pris 1,50 euro. Sångstund brukar det vara. I utrymmena är det dagklubb övriga veckodagar, så det är gjort för barn. På förmiddagarna brukar alla ha med mat åt sina barn. Man kan lämna barnvagnen utanför, det hålls i klubbutrymmena på ett höghusområde, så det kan vara svårt att hitta fram. Men man ska gå in vid innergårdens gungor.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!