24.9.2013

Om tutten (nappen)

Det var en läsare som kommenterade att Kevin ofta har tutten (nappen alltså) i munnen på bilderna här på bloggen. Hon undrade om vi tänkt avvänja tutten snart. Så jag tänkte skriva lite tankar kring tutten.

Vår "tutthistoria" började ju så att Kevin vägrade tutt. Han skulle sova med mitt bröst i munnen istället. När han närmade sig halvt år så började tutten plötsligt duga. Och vi var glada över det. Han lärde sig att själv sätta tutten i munnen vilket underlättade nätterna.

Nu som lite på ett år gammal så älskar han sin tutt. Och ärligt sagt så har jag inte ens tänkt tanken på att börja avvänja honom. Kanske för att det har varit lite tungt den senaste tiden, och vi skulle inte orka börja med ett sådant projekt just nu. Vi avvänjde ju tuttflaskan i augusti och det gick riktig bra.

Först hade Kevin tutten i munnen utomhus för att han inte skulle äta all sand och allt gräs på denna jord. Nu brukar han få den när han är trött och gnällig. Han kan också gå till sin spjälsäng och stå där och skrika och begära en av tuttarna som ligger där. Vi borde gömma dem dagtid.

Min plan är den att när livet igen löper bättre så ska vi ta bort tutten dagtid. Han får ha den endast när han sover. Jag skulle helst sköta avvänjningen sen när han förstår saken. Jag själv har donerat mina tuttar åt kaninungarna i skogen. Jag har tänkt att vi ska ha någon liknande ceremoni med Kevin.

Nu undrar jag, i vilken ålder har era barn slutat med tutt och hur har ni skött det?


14 kommenttia :

 1. Vi hade tutten tills flickan var 2 år och kanske någon månad. Hon använde den bara när hon sov från 1,5 år tror jag, vi ville inte ta bort den tidigare då hon började ny grupp på dagiset så den var den bästa trösten! :) Vi donerade tuttarna åt "tipp-ungarna" (fågelungar) och fågelmamman hämtade en present istället och det gick jättebra! :) Hon är snart 3 år och pratar ännu över hur glada fågelungerna blev när dom fick hennes tuttar! Ja tycker inte att man behöver stressa med att avvänja barnen från tutten, vi hade som mål att få bort den före 3 års åldern.

  VastaaPoista
 2. Vi tog bort tutten vid 3 år och vid 1,5 år (alltså samtidigt för båda) för de äldre barnen. Nu är yngsta sonen 1 år och 1 månad och jag har inte ens tänkt en tanke på att ta bort den. Dock borde vi börja begränsa användandet lite men det har inte blivit av. Han ÄLSKAR sina tuttar! :) Ibland är det bara så skönt om han är tyst en stund! ;)
  Jag har också tänkt som så att det måste ju ge tröst och om han använder dem bara när han ska sova så kan det inte vara så farligt. Nu har han dem också ute för annars äter han allt som han hittar. Vi använder också tuttflaskan ännu.
  -mamma P-

  VastaaPoista
 3. Båda större barnen har lämnat vid 2år ganska exkat, funkade riktigt bra. Elvin lämnade i Muminmammans kastrull i Muminlandet och Leona lämnade på gården åt påskharen i en korg. Ingendera har gråtit efter den längre än ett para dagar. Aaron får lämna sin sen när det verkar vara bra tidpunkt men senast vid 2 år. Ta ingen stress! Om Kevin sknart skall börja dagis tycker jag att du absolut inte skall göra det samtidigt utan nu snabbt före det eller sen efter dagis. Lättare vore det ju nu om ni ännu har ett par månader tid på er? Där är det annors också sen lite svårare med tutt...Leona hade sin i 6mån vid vilan men man vet ju aldrig i vems mun den sen cirkulerat. För tändernas skull borde man väl lämna den tidigt. Våra har som tur fått sina tänder sent...

  VastaaPoista
 4. Vårt barn blev utan tutt vi ungefär nio månaders ålder och utan att märka det. Vi hade läst i en broschyr om tänder (kanske Folkhälsans) att det vore bra att börja avvänjningen typ i den åldern, så vi tänkte att då gör vi det. Men det gick så enkelt att vi bara tog bort tutten på en gång och ingen pep efter den. Vid tandlhygienistbesöket vid dryga ett-års ålder sades det att det vore bra om barnet slutade använda tutt och tuttflaska så småningon, och för en gångs skull fick jag känna mig nöjd som förälder då vi fick höra att vi varit duktiga föräldrar som redan avvänjt barnet från tutten. Det lär vara få som gjort det redan i barnet så unga ålder, vilket märks av kommentarerna här ovan också.

  VastaaPoista
 5. Alva var 1 år och 5 månader. Före det hade hon varit utan tutten på dagarna en längre tid. Sen när vi tog bort den vid sömnen också blev det gallskrik i flera dygn men sen dess har hon sovit om nätterna :)

  VastaaPoista
 6. Ville vänta tills sonen verkade mogen att lämna boet den. Så då han var ca 2år o 4månader då han lämnade den. Han gav den åt påskharen. Inte en gång att han gråtit efter den, varken dag eller natt! Så tydligen var han redo.

  VastaaPoista
 7. Också här vid 9 månader, ganska nyligen. Gick helt smärtfritt! Men ni har ju förstås redan passerat den åldern med Kevin..

  VastaaPoista
 8. Viggo lämnade sin i samband med en redig flunssa då han var 9 eller 10 månader. Han kunde inte suga på den vid läggdags då han var så täppt, så vi lät bli att ge den åt honom då. Sedan när han var frisk lät vi bli att ge tillbaka nappen, då var han ju redan van att somna utan den. Elin blev av med sin samma sommar hon fyllde 1 år. Då märkte vi att nappen var till mer skada än nytta då hon skulle somna. Hon bråkade med att somna om kvällarna då, också om hon hade nappen. Då fick hon helt kallt lämna bort den. Ingendera av dem har använt napp annat än då de sovit på dagen eller natten.
  Ingen stor nytta av våra erfarenheter, för Kevin har redan blivit äldre än våra var. Men kanske bra att göra som någon redan skrev, börja med att ge nappen åt honom bara vid vila och läggdags. Om det alltså känns att han använder den för mycket. Men den är säkert bra att ha kvar då han ska börja på dagis och vila där.

  VastaaPoista
 9. Men skönt att höra att det finns andra som haft tutt ännu i Kevins ålder. Jag tror avvänjandet får vänta till våren när Kevin blivit van med dagiset. Men ska försöka minska användandet dagtid.

  VastaaPoista
 10. Våra pojkar har haft tutt till 2år7mån och 2år 10mån. Dom har båda ä l s k a t tutten och jag har tyckt att det är okej och tutten har varit till stor hjälp. Men jag har nog kännt nån slags tryck från omgivningen ca efter att barnen fyllt 2år. Efter 2år har dom båda lite flippat i sin tuttkärlek iom starkare egen vilja mm och då har dom villat ha typ alla 3-4 tuttar i sängen vid läggdags; en i var hand och en i munnen. Och tuttarna hade typ egna namn... Men själv tyckte jag det var helt okej och litade på att dom skulle vara utan tutt innan dom börjar skolan ;)
  Vår äldre lämnade den då den gick sönder och inte mera smakade gott. Yngre lämnade den här: http://www.jonna.info/2013/04/so-long-tutten.html?m=0

  VastaaPoista
 11. Vi tog bort tutten vid ca 8 månader, gick hur lätt som helst eftersom hon bara hade den när hon sov :) första dagssömnen skrek hon ett par minuter och första nattsömnen lite längre men sen nöjde hon sej med nån mjukis istället.

  H, jag som frågade

  VastaaPoista
 12. Har inte ännu stött på någon som börjat skolan och haft tutt. Alla barn är så olika och har olika behov, och mognar olika. Vissa behöv/vill ha den längre, vissa kortare. Ni märker nog då Kevin är redo att lämna bort den. Tycker absolut inte ni behöver ta stress över det ännu i hans ålder :)

  VastaaPoista
 13. Kevin är så söt

  VastaaPoista
 14. Vi tar då ingen strtess över att hon har tutt/napp. Hon har den när hon är ledsen,gnällig eller trött. Däremellan försöker jag att hon inte skall ha den. På dagis är den jättebra att ha när hon är ledsen men sen tar de bort den när hon är glad igen. Orka stressa över att avvänja nu när hon är 15månader. det där med att tandläkaren säger si och så ja visst men alla har väl haft tutt och hur många har fel på tänderna egentligen..nä ta den bort när det känns bra. Syster min tog bort den dagtid på sin när han var 2 år och helt först vid 3 men då förstod han själv vad det betydde att den var borta.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!