10.9.2013

Pottan står och samlar damm

I somras köpte jag en potta i smyg. Orsaken till att jag köpte den i smyg var den att jag ville köpa en begagnad potta och 3jorn ville inte det för han tyckte det var äckligt. Nå jag hittade en Baby Björn-potta för 10 euro, som ny kostar en sådan närmare 40 euro. Och den är nu tvättad och ren.

Nu när vi har blivit av med tuttflaskan så har jag funderat att borde vi månne snart börja träna med pottan. Vi har inte ännu tränat alls. Borde börja läsa in mig på hur man ska göra.

När har era barn börjat gå på pottan? När har ni börjat träna? Och hur? Var det svårt?


13 kommenttia :

 1. Jag satte en spegel i handen på ungarna (har 4 men det var för 100 år sen ;) ) och sen ett läppstift! Alla va torra då dom va typ 1 1/2 - 2 år. Och då det hände något i pottan så va dom ju sååå duktiga och berömde dom tills man nästan svimma ;) Och gissa om dom själva var förvånade över vad som hänt! Pottan va nog framme ett tag innan jag satte dom på den, så det inte var någon "farlig" grejsak som kommit in i hemmet! Lycka till! Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Läppstift! Hahaaa! Jo jag tänkte att vi skulle "leka" med pottan lite först så han blir van med den.

   Poista
 2. Våra pojkar har blivit blöjfria vid 3år. Angående pottan kan jag här igen tacka dagis! Att själv hemma komma ihåg och få barnet motiverad att sitta där fem gånger under dagen var för mycket krävt av mig... Visst har vi haft potta hemma och ibland kommit ihåg att sitta på den, men så små barn kan int riktigt hålla sig och meddela, utan man måste som vuxen vara angagerad. På dagis är det ju en rolig grej då dom alla sitter där tillsammans på sina pottor och läser. På dagis har dom sen plötsligt meddelat att "din son har haft torr blöja från morgon till eftermiddag hela våren, kanske vi sku börja ha honom i kalsare?". Efter det har det hela gått på nån vecka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa. Nå det är ju inte sådär jätte länge tills Kevin börjar på dagis :D

   Poista
 3. Tror V började acceptera pottan då hon var ca 2. Vid 2,5 lämnade vi bort nattblöjan, så sen gick det snabbt. Men innan 2-årsåldern var hon inte alls redo att lämna bort blöjan. Det varierar säkert hemskt kraftigt det där!

  VastaaPoista
 4. Det är ju såå olika från barn till barn- men vi började med pottan vid typ 7-8 mån :) och då var det mer så att på morgonen efter gröten och sedan efter alla måltider :) nu meddelar ju Elliot själv när han skall kisi så det är lite annat- men nu kör vi alltid efter mat och sedan före vi går ut och när vi kommer in, men i början körde vi endast efter måltiderna :) har en bok som handlar om pottan, den tycker Elliot om att läsa :)

  VastaaPoista
 5. Vår son på 1 år och 3 månader har vi satt regelbundet på pottan i 4-5 månader nu. Genast på morgonen och vid måltider, om vi är snabba på morgonen kan det vara att vi inte behöver byta kakkablöjor varje dag och det är skönt. Han vet var pottan är och då man frågar han vill gå på pottan så går han oftast till vessan, ibland lyckas det ibland inte. Ännu är det ju mera tur än att han faktiskt själv vet att han behöver gå. Men han är så stolt då det kommer något i pottan:)

  VastaaPoista
 6. Jag har satt henne på pottan ibland direkt på morgonen och sedan efter måltider, men nu när hon är på dagis så har det inte blivit av att ha henne på pottan lika ofta när vi är hemma och på dagis har hon blöja. Jag orkar inte stressa hon är snart 15månader så det är nog nou hätä med att få henne blöjfri än!

  VastaaPoista
 7. Vi började sätta Viggo på pottan genast när han kunde sitta vid 5 månader. Inte för att vi skall ha honom torr utan för att det blev omöjligt att ha honom på skötbordet när man skall göra morgontvätt och sånt.
  Han har från första början förstått vad man ska göra på pottan, så vi har fortsatt ha honom att sitta där vid varje blöjbyte. Så länge han är nöjd där så använder vi den, börjar han nu mitt i allt avsky att vara på den så håller vi paus tills han är redo igen.

  VastaaPoista
 8. Lite före vår son fyllde 1 år började vi sitta på pottan. Inte för att vi förväntade oss att han skulle bli torr, utan för att vänja honom med den o göra dem "bekanta" med varandra. Varje gång jag gick på wc kom han med o satt på pottan. Sen mellan 1,5 - 2 år så gott som totalvägrade han pottan. Och vi tvingade honom inte heller. Frågade ofta om vi skulle fara o kisa på pottan, men ville han inte så behövde han inte! Nu i våras då han blev 2,5 år verkade han mer mogen och frågade sej själv också till pottan. Då skolan slutade i juni o jag blev mammaledig och vi båda blev hem skippade vi blöjan. Och det gick ju hur bra som helst! + att det ju var lite kul att kissa ute i gräset ;);) Vist händer det misstag ännu idag ibland, men det får man räkna med. På natten har han ännu blöja. Den är han inte ännu redo att lämna bort. Lycka till!

  VastaaPoista
 9. Intressant att läsa om hur andra gjorde. Vi började med pottan vid 8 månader, han fattade ganska snabbt grejen (bland annat när han skulle lämna urinprov en gång som under ettåring så hade vi stor hjälp av att vi hittade en potta i sjukhuset, annars hade vi suttit där i två timmar). Han satt på morgonen direkt han vaknade, och efter måltiderna. Sedan mellan ett och två år var det en riktig bergochdalbana, vissa perioder var han nästan torr, sedan tvärvägrade han att alls gå nära pottan. Det fick han bestämma själv. Intresset vaknade igen då han började dagis, och till och med fick sitta på en liten wcstol. När han hade sommarlov från dagis så slutade i ganska tvärt med blöjor, han var då precis två år. Det gick riktigt bra, på en månad så blev han torr. Nu är det som en dröm då han (2 år och 2 månader) själv kan gå på wc, och argt säger till att mamma ska ut (så han får vara i fred):)

  VastaaPoista
 10. Äldsta var 2år8månader och mellanbarnet 2 år och7 månader då de blev torra. Vi har haft pottan framme, men jag har inte haft dem regelbundet på den, är helt enkelt för lat. Det känns inte viktigt. Jag har tagit bort blöjan då de kunnat kissa på beställning eller order och sedan har det tagit 2 veckor ungefär innan systemet fungerar. Den minsta på 1år 6månader har suttit på pottan 2 gånger hittills utan blöja och många gånger med kläderna på. Vi siktar på nästa sommar med hans blöjfrihet. Nattblöja har de sedan haft längrd tid, men det märker man nog sedan då det inte mer behövs.

  VastaaPoista
 11. Intressant och läsvärt: potty training in one week av Gina Ford. Sparar en mycket tid och energi!

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!