19.9.2013

Uteklädsmagister?

Det börjar visst vara dags för mig att lära mig hur man klär barn i detta land med så många olika väder. Nu kommer regnet, sen kylan och sen snön. Och det verkar som en hel vetenskap med barnens utekläder. Och man behöver ju tydligen en massa olika grejer. Hösthalare, vinterhalare, regnkläder, mellankläder (ylle, fleece?), gummistövlar, Goretex-höstskor, vinterskor, mössa för höst, mössa för regn, mössa för vinter, handskar för regn, handskar för höst, handskar för vinter, mellanhandskar, sockor etc? Var börjar man liksom?

Om just du råkar ha något bra tips angående detta så tackar jag och tar emot.

11 kommenttia :

 1. Alltså det här med handskar är ju värst tycker jag. Vad ska man ha på händerna nu när det är lite svalt och vått? Hoppas nån kommer med bra tips här :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaargh!! Kanske kurahandskar? Fast det känns nog lite mycket ännu.

   Poista
 2. Detdär var ju en jättebra lista - man behöver nog allt detdär...!

  VastaaPoista
 3. Måst ba nu säga att jag tycker det är helt superfint hur härligt ärlig du är i dina tankar kring föräldraskap :) har inte själv på schemat att bli mamma men det känns så kiva att läsa om problem och funderingar kring barn som du berättar om, då man själv även ibland grubblar över dessa saker (tecken på att man blir vuxen?:D) keep up the good work, det här e nog en superblogg ska du veta! :)

  VastaaPoista
 4. Ylle tycker jag är bättre än fleece, eftersom det andas bättre. Och jo, det blir massor kläder. Fingervantar har jag kört med då det blir svalare, men de fungerar inte om det är vått. Små sådana har jag köpt dyrt på PoP och billigt på CM. Lycka till!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Här är en till som gillar ylle! det är suveränt närmast kroppen. Slaskväder är så mycket svårare än kyla, tycker jag. Mellanhandskar har vi i alla fall inte behövt. Sedan om det är torrt men lite kyligt kan man ha yllehalare (inte underställ utan "mellanhalare") på när man går ut, istället för höst halare. Om man vill använda sin yllehalare till något annat än under vinter/hösthalaren, vill säga.

   Här finns rasavil på rea http://www.rasavilshop.fi/outlet/talvimallisto/kasineet.html , de lär vara stora i storleken.

   Poista
 5. Ja-a. inte är det lätt inte!
  Tec-vantar går ju bra då det är fuktigt, och bäst har jag ju gillat Rasavil då deras tumme är lätt att få på plats. Dyra som F-n bara om man sen inte heller gillar dem (be att få prova nåns?).
  Hellre lite för mycket än för lite kläder. Efter att ha varit på dagis i två dagar kan jag konstatera att folk inte fattar hur det känns att vara ute i många timmar. STACKARS, stackars barn då de har bara tunna icke vattentäta byxor och inte ens tröjor med sig och ska stå ute i många timmar. VAD tänker de vuxna på?! Som "bara" barnskötare kan man ju inte göra så mycket annat än tycka synd om de små frusna. :(
  Ylle eller microfleese närmast då det blir våtare och kallare. Känns inte kallt. Detta borde alla snart inse (om de älskar sina barn och sig själva ;) )! :)

  Så ska det vara fodrade stövlar, Varma vinterstövlar (nå Kuoma!) kanske goretex också (eller vi brukar ha det). Detta arsenal * 3 + extra till dagis = konkurs! :D

  VastaaPoista
 6. Allt du skrivit behövs nog. Det jag tänkte bidra med från mina år på dagis är att handskar/vantar alltid är supersvårt. Nästan alltid är det vått ute, men inte alltid vill man ha kurahandskar på. Så man kan alltså räkna med att det kommer att bli vått här och där, varför jag tycker att något av det viktigaste är att ha med EXTRA handskar, så kan man byta till torra om det blivit vått. Och varma skor, själv kör jag med Kuoma på dagisgården. På mig själv alltså! :) Kuoma plus yllesockor, och ingen behöver frysa! Tur att Kevin snart har ett par varma sockor på kommande! ;)

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!