3.10.2013

Bringing up bébé

Jag läste Kuinka kasvattaa bébé (originaltitel Bringing up bébé) av Pamela Druckerman. Hon är en amerikan som bor i Paris och har tre barn. Hon iaktog barnen i Paris och konstaterade att de beter sig på ett väldigt annorlunda sätt än amerikanska barn så hon började gräva i ämnet. Boken handlar om skillnaderna i föräldraskap i USA och Frankrike.

Jag vet inget om franska barn men Pamela beskriver dem som små varelser som beter sig väldigt bra, äter samma saker som vuxna, har en tydlig rytm, har tålamod, sover igenom natten i 3 månaders ålder, går på dagis i tidig ålder etc. Föräldrarna beskriver hon som stränga med tydliga gränser men inom gränserna får barnen mycket frihet. Mammorna ska vara tillbaka i sina gamla mått 3 månader efter förlossningen, de tar hand om sitt yttre, tar tid åt sig själv, ammar bara någon månad, börjar jobba när babyn är ca. 3 månader gammal.

Angående föräldraskap placerar sig Finland någonstans mittemellan Frankrike och USA. Och jag tycker att det fanns mycket bra saker i boken och jag känner att jag fick några ahaa-upplevelser. Jag skulle kanske inte villa vara en mamma i Frankrike men det finns mycket bra i deras sätt att vara föräldrar. Så jag tycker att det verkligen var en läsvärd bok.


4 kommenttia :

 1. Jag skulle kunna låna boken av dig om de passar. Har hört bra om de så skulle vara trevligt att läsa den.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Du får gärna låna boken! Men jag tror Mirka skulle låna den först, men sen får du den :)

   Poista
  2. Ja vill vara nästa i kön! :)

   Poista
  3. Hihii okej jag ska skriva en kölista :) Du kanske får den snabbare via bibban, det verkar finnas ganska många exemplar. Men du får köa efter min bok också :)

   Poista

Roligt att du kommenterar!