19.10.2013

Små barn och sötsaker

Idag var vi på en inflyttningsfest i Sibbo. Det var mycket folk, massor barn och väldigt trevligt. Värdparet bjöd på härliga godsaker (Marika! Dom där minchokobollarna! Vad var det riktigt? Himmelskt! Har du recept?)

Kevin hade fart på som vanligt. För det mesta var han riktigt snäll, utom när han nappade leksaker av andra barn och fick nervsammanbrott när någon ville leka tillsammans med honom med samma leksak. Tydligen var köksbordet lägre än vårt eget för han gick och nappade åt sig en bullskiva.

Kevin har aldrig ätit bulla. Och inga andra sötsaker heller. Bara russin. Det är hans godsaker. Han har inte heller druckit saft. Jag har varit helt emot godsaker när det gäller Kevin. Kanske för att jag själv har lite problem med godsaker, i synnerhet choko. Jag hade tänkt att så länge han inte fattar grejen så får han vara utan. Så klart kommer det en tid då han undrar varför hans (äldre) kusiner får äta glass, kex och dricka saft. Och då skulle han få lite godsaker. Men den tiden har inte kommit ännu.

Men efter att jag läste Kuinka kasvattaa bébé så har jag funderat och kanske lite ändrat inställning. Hur hälsosamt är det att förbjuda totalt? Hellre äter han lite ibland. Det är lite som "Är du ledsen, ta lite godis så känns det bättre!". Den inställningen leder bara till problem senare.

Så idag fick Kevin för första gången smaka på lite bulla. Minen ser ni nedan. Men bulla och något kex nu som då vid specialtillfällen är väl det som gäller för tillfället. Inget mer. Och saft vill jag fortfarande inte ge.

"Mmmmm... VAD ÄR DET HÄR RIKTIGT?! Som bröd men mycket godare!"

"En bullskiva, tack!"
Hur ser ni på saken och hur gör ni med era småttingar och sötsaker?

18 kommenttia :

 1. Jag ville först också att han inte skulle få något alls. Men ganska snabbt ändrade det och han har nog smakat på glass, bulla och kaka. Men bara om det är kalas eller liknande, och visar han inget intresse så får han inte heller. Saft är nog ännu absolut nej ännu. Det är ändå inte så ofta som det blir så jag tycker det är okej :)

  Karin

  VastaaPoista
 2. Jag har varit nog upp till ett år, sedan har de fått vad de vill ha på kalas och fester. Också saft. Jag tror det är bra att inte muta barnen med godsaker, men gör det nog ibland, för det fungerar så bra. Jag vill inte heller trösta med godsaker. Tuggummi mutar jag med och vi har alltid xylitol-tuggis, oftast mumin. Jag vet att xylitol-pastiller ellef tuggis rekommenderas efter måltider, men jag är lite tudelad. I klubben och på dagis får de nog ge det, men jag tror inte det är en bra vana att alltid få söt smak i munnen efter en måltid. Då de blir större tänker jag mig att de byter ut xylitolet mot annat sött. Fast vad vet jag, kanske jag borde börja måna om barnens tänder och dela ut pastiller. Men hur ska jag komma ihåg det när jag inte heller vill minnas d-vitaminerna....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo jag skulle inte heller villa muta med godsaker men jag antar att det kommer en tid som jag kommer att göra det :P Jo detdär med xylitolpastiller är nog en tudelad grej!

   Poista
 3. Jag tänker nog än så länge som du (gjorde i alla fall) att inget godis/socker så länge barnet inte fattar vad det är. Med första barnet är det ju enklare. Undviker ju själv onödig godis sedan en tid tillbaka. Inser dock att det kommer att bli ett problem att få släkten att fatta detta. Redan i somras (då I var ett halvt år) höjdes ögonbryn när vi talade om detta och ett tag tänkte en typ ge kakglasyr åt henne! Liksom what?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vi äter inte heller godis hemma. Och det känns bra att vi inte för över en sådan (o)vana åt Kevin. Argh och detdär med äldre folk som ska ge godsaker åt minibarn!! Vad är juttun?

   Poista
 4. Men HAH, vänta då han börjar på dagis! Är helt chockad hur mycket söt där bjuds på. Glass till de minsta som inte ens vet åt vilket håll pinnen ska hållas (rullar vilt med ögonen), bullor, ja tom. saft bjuds det på! Och då någon i gruppen har födis är det olika sorters kex och kanske bulla. Tycker det är så fel att det är så! Föräldrarna borde ju själva få välja!
  Med första försökte jag ännu tänka strängt. Men hans farföräldrar förstörde planen fort.. Morr! De två andra har nu sen fått sedan de varit små, har endå haft dem så ofta med släktingar som endå mokat hela juttun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usch låter hemskt. Måste komma ihåg att fråga om detdär sen när dagistanterna kommer på besök hem till oss.

   Poista
 5. Jag tänkte med första barnet vara sträng då det kom till sötsaker.. Så var han hos en släkting medan jag var på något ärende. Och då jag kom tillbaka hade han choklad runt munnen, då typ 6 månader gammal. Kändes jävligt! Hemma var det inga sötsaker som gällde. Försökte även med det borta, men det fanns alltid nån som gav nått då man inte var precis på plats. :/ Nu är jag iaf glad att han (3år gammal) hellre faktiskt dricker vatten än saft. Och bjuder ingen åt honom något sött så tänker han inte på det och begär väldigt sättan själv. Endast typ tuggis han frågar efter. Nu med andra (3mån snart) tänker jag ta allt mer med en nypa salt, men inte börja bjuda på en massa sött.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. CHOKLAD ÅT EN 6 MÅNADER GAMMAL!!? Omg! Vad är det för fel på folk?

   Poista
 6. Jag ville också vara så att Alicia inte skall äta nå godis än,men mariekex får hon, samt hon har nog fått smaka på bulla och sin födistårta. När hon var sjuk gav jag bulla åt henne bara för att hon skulle äta men det dög inte då. Tripp/festis har hon druckit flera gånger, även om det är socker i men när det var varmt ute eller i Bulgarien så tyckte jag att hon ibland kunde få nåt annat än vatten. Det är inget som hon får varje vecka men som sagt ibland. Godis har hon inte fått och det tänkte jag nog hålla borta så länge som möjligt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo man försöker väl med allt om barnet inte äter! Och ja, om Kevin skulle bli magsjuk så kan det ju hända att jag skulle ge saft åt honom så att han skulle få lite energi av det. Vem vet!

   Poista
 7. Har varit en riktig nazimorssa gällande godsaker. Inge sött vare sig bulla eller sagt eller dylikt. Elliot är nu 1 år och 8 mån , och har mer och mer märkt att nu som då är bra att han lite får smaka. Men det har hållit sig till "barnkex" eller bulla. Inge saftceller choko efterätter! Men min mans momi har sååå svårt att inse och respektera detta så såg henne mata bulla åt E i smyg! Då först blir man sur, fråga hellre är det okej och så jan man säga att efter maten kan du ge en bit men thats it liksom.

  Och ja mint cookie popsen är lagade med mintdominokex och dippade i choko ;) på julfn blir dt pepparkakor som jag dippar, super gott ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äääh måste googla hur man gör cookie pops! Har ingen aning.

   Alltså sablar, jag fattar inte vad det är för fel på äldre människor! Väldigt konstigt!

   Poista
 8. Vi har också tänkt att så länge det bara går så håller vi allt socker bort från Viggo. Han hinner nog äta sen när han blir äldre! Det har redan väckt en del reaktioner hos vissa släktingar och vänner, vilket jag inte alls förstår. Igår när vi var på ett kalas lät det nästan som om han missar någonting viktigt ur kostcirkeln eftersom vi inte lät honom smaka på någonting (han är alltså 8½ månad och brydde sig inte ett dugg om att alla andra satt och smaskade)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alltså jag fattar inte alls dethär med att folk tycker man ska ge godsaker åt bebisar! ARGH!

   Poista
 9. Vi hade som princip att så länge A inte visar intresse så bjuder vi absolut inte åt henne. Hon var nog en bra bit över 1 år före hon smakade på nåt sött överhuvudtaget (minns inte exakt). Godis har hon inte smakat på ännu, vid 1år 9mån, och hoppas det ännu tar ett tag före hon upptäcker att det existerar. Nu får hon smaka lite på bulla/kaka/kex om det är tillfällen då andra äter men oftast så vill hon inte ens ha mycket utan är nöjd efter alldeles lite så det gör ju saken lätt för oss. Tänkte till en början att jag vill totalförbjuda länge men med tiden så kände jag att ett totalförbud kanske gör det hela mera spännande och kan bidra till en osund inställning och relation till sötsaker. Svårt att veta förstås. Hoppas på att lära henne att det är helt okej att äta måttliga mängder vid speciella tillfällen.

  VastaaPoista
 10. Det första året fick V nog inget mer än russin. Sen dess har vi haft en linje att om det är något speciellt tillfälle så får hon. Det är ganska enkelt eftersom hon oftast inte vill ha särskilt mycket sött, efter ett par kex, en bulle eller en glasspinne är hon "fääädig". Födelsedag? All you can eat. Kafferep hos farmor? Visst, käka bulla. Filmkväll med mamma? Då handlar vi lite lösgodis på filmuthyrningen. V förklarar själv att "idag e det en specialdag, så idag fål jag nami". Tycker det här funkar bra för oss, för till vardags är det nog bara vanliga maträtter och mellanmålsalternativ som erbjuds i vår familj. Sötsakerna har varken blivit en särskilt stor grej, ett mutmedel eller ett tabu av något slag.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!