28.11.2013

Tunga tankar kring amning

Idag har Sveriges riksdag röstat om regeringens lagförslag som ska förbjuda reklam för modersmjölksersättning. Lagförslaget följer ett EU-direktiv som i sin tur följer WHOs strävan att motverka flaskmatning. Riksdagen röstade för lagförslaget och from. januari får man inte göra reklam för modersmjölksersättning i Sverige (vilket redan är fallet i Finland).

Nå det om det. Visst är det ett lite tråkigt budskap för dem som har problem med amningen (som ni vet så hör jag ju till den gruppen). Men utan att desto mer gå in på det (det finns ju så himla många olika åsikter och erfarenheter i frågan) så tänkte jag rekommendera professor Agnes Wolds debattartickel "Orimligt att i lag förbjuda reklam för flaskmatning" (jag delade denna redan igår på min Facebook-sida). Jag tyckte den hade många intressanta pointer.

Ni vet ju att jag funderat mycket på det här med amning och glorifierandet av det. Att det fortfarande finns en uppfattning att man är en bättre morsa om man ammar. Att man endast får information om fördelarna med amning men att ingen nämner nackdelar (skrev ett inlägg om det).

Agnes Wold skriver bl.a. såhär:
"Svenska studier visar att barn som helammats i 6 månader får celiaki dubbelt så ofta som dem som ammats i 4 månader. Andra studier pekar på att helamning och sen introduktion av fast föda kan öka risken för allergi. Ammade barn skyddas mot infektioner, men deras immunsystem får därmed också mindre stimulans. Komplexa frågor om hur svenska barn bäst uppföds är en fråga för forskningen och löses inte genom lagstiftning."

Något som jag hörde för en tid sedan var att den enda tiden när kvinnans kemikaliebelastning i kroppen minskar är då hon ammar. Kemikalierna avlägsnas via modersmjölken. Som barnet dricker. Och det är ju faktiskt en helt sjukt skrämmande grej men jag har aldrig hört om detta förrän alldeles nyligen. Jag har helt missat det. Dokumentärfilmaren Stefan Jarl har gjort en film som heter Underkastelsen som handlar om kemikaliesamhället vi lever i idag. Den skulle jag villa se fast den troligen ger ganska mycket ångest.

Ja, det var dagens tunga tankar… Svåra grejer tycker jag. Man kan väl verkligen säga att amning har sina för- och nackdelar.


7 kommenttia :

 1. Dethär är en sak som även berörde mig för ett par år sedan. Min son föddes med akut kejsarsnitt eftersom han inte fick näring genom navelsträngen och hade redan slutat sparka. Han var liten och i riktigt dåligt skick så den första månaden bodde han på babyintensiven. Han var så trött att han inte orkade med amning (eller flaska) så han lärde sig aldrig. Delvis för att jag tyckte att det kändes påtvingat, "onaturligt och jag var allmänt obekväm med det, vilket gjorde att jag inte var speciellt motiverad heller.

  Där började mina problem i.o.m. den stora luckan av information! Min bebis åt mjölk väldigt dåligt, var liten och späd länge (vid 6mån inte ens 5kg!) och jag hade problm med att hitta en ersättning som passade hans mage. Det finns ingen information någonstans om olika sorter ersättning (förutom andra mammors erfarenheter på olika diskussionsforum), rådgivningen hade knutna händer och själv var man helt desperat. Hela första året gick till att prova en massa olika sorters mjölkersättning och se sitt barn lida av svår kolik i 6månader och därefter magont dagligen. Bara för att man fan inte kan få information!

  Senare läste jag någons gradu/doktorsavhandling om detta och fick reda på att man absolut inte ska använda koliktuttflaskor åt bebisar som är prematurer eller fötts med låg vikt för att deras krafter kanske inte räcker att suga från dem. Så de sex första månaderna kanske mitt barn inte fick tillräckligt med föda för att han bara inte orkade kämpa för att få tillräckligt. ÅNGEST! Och detta just för att man inte får skriva om ersättnigsmjölk/tuttflaskor etc och för att hälsovårdarna och läkarna inte heller har information/får prata om det.

  Hur ska man få information om BARNET inte kan bli ammad?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Men usch! Det är nog verkligen vidrigt att det inte finns att få viktig information :( Hoppas din son ändå mår bra idag!

   Poista
 2. Ja frågan kring ammningen tar väl aldrig slut. Tycker ändo i grund och botten att de är världens mest naturliga sak. Har ammat mina båda barn i över ett år, Ville ge dem de bästa, för tycker hur som helst att modersmjölk är ett bättre val än ersättning. ( nu blir väl nån galen då jag tycker så ) De är ju absolut inte någå lätt för alla, och inte för mej heller, men hallo allt är inte alltid lätt och skoj, ibland måst man lite kämpa på och inte ge upp genast.Och de Agnes Wold skriver om att immunsystemet får bättre stimulans då barnet får ersättnig... nu börjar väl ett ammat barn också få stimulans på immunsystemet då ammningen slutar. Kanske jag då är en ammnings fanatiker, men är mycket glad att jag inte gav upp.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag ifrågasätter inte amningen i sig utan den underliga inställningen till ersättning. Som det är nu så verkar det bättre att barnet är hungrigt än att man ger ersättning, vilket ju är helt vridet. (Kolla den tidigare kommentaren i inlägget)

   Alla kämpar precis så mycket de orkar. Jag kämpade också, Kevin fick ju ersättning redan på BB och min mjölk steg först efter en vecka. Det var hemskt, men ack så jag kämpade. Jag helammade i många månader men han blev inte mätt på min mjölk. Det var liksom en ond cirkel, eftersom han inte blev mätt så kunde han lätt amma i timmar (jag skämtar inte) vilket ledde till att jag inte hade en chans att hinna ta hand om mig själv och se till att jag fick tillräckligt med näring. Och det var ju säkert en orsak till att min mjölk var som den var. Det slutade med att Kevin fick både bröst och ersättning vilket funkade bäst för oss. Men jag är så väldigt stolt över allt mitt kämpande, jag vet nu efteråt att jag inte kunde ha gjort det bättre i den situationen.

   Man ska nog vara försiktig med att säga "att det inte är lätt att amma men att allt inte alltid är lätt och skoj och man ibland inte ska ge upp genast". Alla babysar, alla mammor, alla familjer är olika. Någon som har kämpat och kämpat och gjort det bästa av situationen uppskattar nog inte en sådan kommentar. Jag tror verkligen inte att det finns en enda mamma som inte skulle villa det bästa för sitt barn.

   Alla får ha precis den åsikt de tycker, detta är ju ett känsloladdat ämne som folk har starka åsikter om. Man får vara precis hur mycket amningsfanatiker man vill men inte är man en bättre mamma för det.

   Ja, jag är verkligen ingen professor som vet hur vårt immunsystem fungerar, men är det inte väldigt många små barn som redan lider av allergier?

   Sorry om det blev lite väl aggressivt nu. Jag menar inte alls så. Det är fint att du kämpat och helammat, jag lyfter hatten för dig. Men jag vägrar tro att mitt barn inte skulle ha fått det bästa bara för att han inte endast helammades, vilket jag tolkar din kommentar som?

   Poista
  2. Håller med, håller med, håller med. Folk får spy galla över mina tankar kring amning, men jag tykcer absolut att amning är det bästa för barnet. Ersättning är inte dåligt, bara för att bröstmjölk är bättre. Sen att man inte helammar ett halvt år är kanske inte hela världen...men alla mammor borde iallafall försöka (ordentligt) med HELamning!

   Poista
  3. Som sagt, alla fall är olika. I vårt fall räckte inte bröstmjölken för Kevin, den var väl för tunn. Är bröstmjölken då fortfarande det bästa fast babyn inte blir mätt? Jag vet inte hur du definierar att försöka ordentligt… Jag tror ändå att de flesta skulle villa helamma men av en eller annan orsak blir det inte så. Det finns inte heller ordentligt stöd att få. Vi fick totalt olika instruktioner från samma förlossningssjukhus när vi var inne på den sjätte dagen utan bröstmjölk och en jävla arg och hungrig bebis. Jag tycker att det är totalt onödigt att skuldbelägga mammorna om amningen misslyckas. Alla gör så gott de kan med de tillgångar som de fått. Mängden bröstmjölk delas ju inte precis kristligt mellan oss :P

   Poista
 3. Jag måste säga att jag vill skilja på informationsspridning och reklam. Jag tror att mera information alltid är bra, men reklam kan vara missvisande och "märklig". Men klart att skolning av vårdpersonal och informationsspridning vid mödra/barnavården borde förbättras. Men det är en annan sak än reklam, tycker jag.

  Om du vill se underkastelsen, se den! Jag är jätteglad att jag såg den som gravid, jag tror att det har påverkat mina val som mamma på ett bra sätt. Bland annat för jag min son sent till dagis så han ska vara lite kortare tid inom med plastleksakerna. Dokumentären finns som sådan på youtube, uppdelad i två delar. Sedan tror jag ju att en del av handlingen är lite påhittad, för att öka dramatiken.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!